Weergave niet optimaal? Bekijk de nieuwsbrief online!  »
Opstarten
Nieuwsbrief september 2020
Doel

Vraag jij je ook wel eens af hoe wij over - pak 'm beet - tien jaar op deze periode zullen terugkijken? Wat zou het heerlijk zijn als we weten waar dit allemaal naar toe gaat! Als mens zijn we voortdurend op zoek naar houvast. We zien dingen het liefst netjes geordend in hokjes, laatjes, beproefde systemen en methodes.

 

Toch zijn we ook ongelooflijk goed in staat ons steeds weer aan te passen aan een nieuwe situatie. Daar is deze periode van corona een goed voorbeeld van. Want ik zie overal weer koren opstarten. Koren die durven te kijken naar wat er mogelijk is, niet naar hoe het vroeger was of hoe het zou moeten zijn. Moeite mee? Begrijpelijk. Maar kijk naar de feiten en wat je daar vervolgens mee kan. Succes!

 

Pepijn Lagerwey,
directeur BALK


 
BALK-festivals naar 2021

De regionale BALK-festivals die voor dit jaar op het programma stonden, zijn inmiddels allemaal verplaatst naar 2021.  

 

BALK Festival Noord was als het dorpje van Asterix dat nog lange tijd dapper weerstand bood tegen de vijand, maar zelfs daar moesten ze besluiten om het evenement (van 1 november 2020) te schrappen. Niet alleen vanwege de logistieke haken en ogen maar ook omdat koren nauwelijks konden repeteren in de afgelopen maanden. Dan is het niet fair om ze voor een jury te zetten.

Datzelfde geldt voor Vocaal Centraal/BALK Festival Centraal. Dat festival was al een keer verplaatst (van maart naar november), maar verhuist verder door naar 2021. Hieronder staan de data voor de festivals in 2021 volgens de huidige stand van zaken. Check regelmatig het festivaloverzicht op www.balknet.nl

 

  • Zaterdag 6 februari 2021: BALK Festival Oost, DRU Fabriek, Ulft
  • Zaterdag 15 mei 2021: BALK Festival West, De Muze, Noordwijk aan Zee
  • Zaterdag 29 mei 2021: De Fendert Zingt/BALK Festival Zuid, De Borgh, Zevenbergen
  • Nader te bepalen: Vocaal Centraal/BALK Festival Centraal, ICOONtheater, Amersfoort
  • Nader te bepalen: BALK Festival Noord, De Lawei, Drachten
  • Zaterdag 6 november 2021: BALK TOPfestival, De Doelen, Rotterdam

 
Nieuwe BALK-leden

BALK bloost. Ondanks moeilijke tijden hebben zich toch weer vijf groepen aangemeld als lid. Dat vinden we dus echt bijzonder. Van harte welkom allemaal! 


Maat 41 (foto) is een vocaal sextet uit de omgeving van Utrecht. Tinka (sopraan), Liselore (mezzosopraan), Marlies (alt), Hans (tenor), Bart (bariton) en Wilbert (bas) brengen pop, jazz, wereldmuziek, klassiek en close harmony. De naam verwijst naar het feit dat alle leden dezelfde schoenmaat hebben, maar staat inmiddels voor vriendschap en muziek.

 

Musicalvereniging Sempre Sereno uit Wageningen telt 30 tot 40 leden die vrijwel allemaal meespelen in de jaarlijkse musical. Samen met een professioneel artistiek team (regisseur en muzikaal leider) worden de producties vrijwel geheel in eigen beheer opgezet en uitgevoerd. Sempre Sereno is in 1957 opgericht, toen nog als jeugdkoor. 

 

Theaterkoor Vinger In Je Oor (over het waarom van die naam doen de wildste verhalen de ronde) komt uit Utrecht en telt zo'n 45 leden. Het meer dan vrolijke gezelschap repeteert op de donderdagavond en werkt van voorstelling naar voorstelling toe. 

 

De Loozangers uit het Drentse Zweeloo werd opgericht in 1947. Het is een koor met zo'n 40 enthousiaste mannen en vrouwen. Marjan Okken dirigeert sinds 2014. De Loozangers brengen een repertoire dat bestaat uit diverse stijlen. Er wordt gezongen in meerdere talen, waaronder 'de moedertaal': het Drents.

 

Popkoor in Between uit Spijkenisse is in 2011 opgericht als onderdeel van een groter gemengd koor. Nu zijn ze verzelfstandigd en zingen ze met 22 leden vierstemmig nieuwe en oude popsongs. Dat doen ze onder leiding van Ardjoena Soerjadi die het koor ook begeleidt op de piano. In Between wil uitgroeien tot een groter, succesvol koor.


 
Een alternatieve locatie vinden in coronatijd

Opstarten na een hele lange stilte: voor veel koren, ensembles, vocal groups en muziektheatergroepen is dat niet eenvoudig. Natuurlijk snakken ze ernaar om weer samen te zingen, maar anderzijds zijn er leden die het nog niet aandurven. De locatie is vaak de oorzaak van die pijnlijke spagaat. Daarom wordt er flink gezocht naar (tijdelijke) andere locaties met vooral meer ruimte.

Reden waarom je het befaamde BALK-zoekertje nu ook kunt gebruiken voor ‘locatie gezocht’ en ‘locatie aangeboden’. In een artikel op de website van BALK vind je verdere tips voor het zoeken naar een andere zangplek. Daarbij is het goed om verder te kijken dan de traditionele repetitielocatie. Wat te denken van een loods of een boerenschuur? Lees het artikel hier


 
Opstarten, hoe doen jullie dat?

Een vakantie en vooral een eindeloze coronaperiode hebben veel koren en muziektheatergroepen lange tijd het zwijgen opgelegd. Nu pakken veel groepen de draad weer op. BALK wil van jullie horen hoe jullie dat doen. Binnen? Buiten? Met aanpassingen in jullie zaal? Op een andere, grotere locatie? Voltallig of nog op halve kracht? In zigzag of een andere formatie? Zittend? Staand? Met een lach, of toch ook een traan?

 

Vertel jullie bijzondere verhaal, en stuur het naar redactie@balknet.nl met vemelding van je contactgegevens. Wie weet laten we jullie aan het woord in een artikel dat we binnenkort op www.balknet.nl gaan plaatsen. We zijn zo nieuwsgierig als een stokstaartje!


 
islaŽ pastilles

(Advertentie)

 

Vertrouw op isla® pastilles voor je stem

 

Klachten als kriebelhoest of heesheid kun je als zanger(es) absoluut niet gebruiken. Een goede verzorging en bescherming van je stem is daarom belangrijk. Verzorg en bescherm je stem met isla® pastilles. Deze pastilles zorgen niet alleen voor een snel herstel van overbelaste stembanden maar kunnen ook preventief gebruikt worden om stem- en keelklachten te voorkomen.


 
Basiscursus Vocal Jazz & Pop

In februari 2021 gaat de Basiscursus Vocal Jazz & Pop van start. De vernieuwde cursus is een samenwerking van BALK en de Dirigentenwerkplaats Utrecht.

 

De leergang richt zich op ervaren zingers die méér willen en de ambitie hebben om een koor te dirigeren. Er wordt wel enige theoretische basiskennis verwacht. Je krijgt les in repeteren, dirigeertechniek, arrangeren, zangles en er is aandacht voor gehoortraining en theorie. Verder zijn er feedbackgroepen waarin de deelnemers opnamen van elkaars repetities analyseren. 

 

De cursus (voorheen de Basiscursus Dirigent Licht Vocaal van BALK) staat onder leiding van docenten Ruben Smits en Juliette Dumoré. Het curriculum start op 5 februari 2021 en omvat 8 opeenvolgende vrijdagen (behalve tijdens schoolvakanties) met een afsluitend weekend op 10 en 11 april. Een toelatingstest (kosten € 30,-) vindt voorafgaand aan de cursus plaats op 22 of 29 januari 2021. De cursuslocatie is Utrecht. De deelnameprijs is € 495,- maar leden van BALK-groepen en studenten betalen € 350,-. Kijk hier voor meer informatie. Voor inschrijving ga je naar deze pagina.   


 
Agenda

En weer een hele korte agenda. En natuurlijk geldt nog altijd: onder voorbehoud! Bekijk de informatie bij de betreffende concerten in de agenda op de BALK-site.

 

30-10-2020 - Najaarsconcert van Decibel Hattem (foto) met Hedwig van Staalduine 

06-03-2021 t/m 07-03-2021 - Zanggroep Dirk zoekt #GELUK


 
Werken met een zanginstallatie

Zingen op anderhalve meter is best lastig want je hoort elkaar minder goed. Een alternatief is individueel versterkt zingen met microfoons, zowel tijdens repetities als concerten. Misschien heeft je koor plannen om te concerteren in een grotere zaal of in de buitenlucht? Met microfoons bereik je niet alleen je toeschouwers een stuk gemakkelijker, je hoort elkaar ook beter. Dat komt de zangkwaliteit ten goede.

 

Het huren van een zanginstallatie is normaal gesproken behoorlijk prijzig. Dirigent, docent en arrangeur Tijs Krammer komt daarom met een aanbod: je kunt hem de versterking laten verzorgen bij een repetitie of tijdens een concert. In plaats van € 350,- kost dat tot eind 2020 maar € 125,- (incl. btw, ex. reiskosten) voor een repetitie of concert van maximaal 2 tot 3 uur. In het geval van een repetitie is ook coaching in het gebruik van de microfoons mogelijk. De zanginstallatie is geschikt voor vocal groups en koren tot maximaal 20 zangers. Van de 20 microfoons zijn er 13 draadloos. Ze worden professioneel gedesinfecteerd. Geïnteresseerd? Stuur Tijs een e-mail: tijs@krammer.nl.


 
Vacature directeur KBZON

Onze collega's van de nationale korenbond KBZON zijn op zoek naar een nieuwe directeur met ervaring in, en visie op, de ontwikkelingen in de koorwereld. Het gaat om een functie van 24-32 uur per week. 

Kijk op de website van KBZON voor een uitgebreid profiel en de functieomschrijving. Solliciteren kan tot 22 september.


 
BALK op sociale media

 

Ook altijd als eerste op de hoogte zijn van de nieuwtjes van zingend en theatermakend Nederland? Of van aanbiedingen? BALK is actief op de sociale media. Je kunt ons op drie platforms vinden:

 

Facebook: www.facebook.com/balkveelzijdigvocaal

Instagram: www.instagram.com/balkveelzijdigvocaal

Twitter: www.twitter.com/BALKVocaal