Weergave niet optimaal? Bekijk de nieuwsbrief online!  »
Toverwoord
Nieuwsbrief februari 2021
Radio 1

Vroeger had ik als kleine jongen - zo tussen de 10 en 15 jaar - een heel grote, analoge radio met klokfunctie. De klok bestond uit van die metalen bordjes met cijfers waarvan er dan elke minuut minstens eentje omflapte, net zoals bij die grote stationsborden van vroeger. Mijn ouders hadden het apparaat gekocht op een fancyfair voor een of ander goed doel. Een herrie dat het ding maakte, óók als de radio uit stond.
Toch stond dat kastje standaard bij mij in bed. Niet vanwege de klok, maar om die radio. Elke avond tussen tien en elf luisterde ik stiekem naar Radio 1: Langs de lijn. En als ik niet in slaap viel, pikte ik ook nog een stukje Met het oog op morgen mee. Afgelopen week was ik zelf te gast op Radio 1: bij Langs de lijn (En Omstreken - zoals het tegenwoordig heet). Ik was een kind in de snoepwinkel. Hij kan nu van de bucketlist. Terugluisteren? Dat doe je hier.
 

Pepijn Lagerwey, directeur BALK


 
Lockdown opnieuw verlengd

De lockdown is opnieuw verlengd, dit keer tot en met dinsdag 2 maart 2021. De maatregelen die sinds 15 december gelden, worden dus voortgezet. Daarmee blijft de situatie voor de amateurkoren onveranderd. De oproep van Koornetwerk Nederland om niet fysiek te repeteren, blijft onverminderd blijft gelden, in ieder geval tot en met 2 maart. 


 
Tweede editie Choir Battle op 4 maart!

We hadden niets te veel gezegd bij de aankondiging van de eerste online Choir Battle: 'een bak lol trappen' werd het helemaal. Zo'n 300 deelnemers, verdeeld over 29 groepen, maakten het mee. De Choir Battle betekent een avondje zingen, dansen, spelen op een dynamische en interactieve manier onder leiding van Robin van Beek (Vocal Center) en Pepijn Lagerwey (BALK).

 

Op donderdag 4 maart is de tweede editie, in aanwezigheid van een heuse goochelaar! Je kunt als koor/groep inschrijven. Het winnende koor verdient een coaching van Vocal Center ter waarde van € 300,-. Daarnaast is er een 2e en een 3e prijs. Ook voor de hoogste individuele score is een prijs beschikbaar. Deelname kost € 5,- (ex btw) per deelnemer. De mail stuur je aan: robin@vocalcenter.nlVermeld de naam van je groep en het aantal deelnemers. Bekijk voor een indruk van de eerste Choir Battle deze promo


 
Nieuw BALK-lid

Wie het kleine aantal niet eert... Dit keer mogen we één nieuw gezelschap toevoegen aan de lange lijst van BALK-leden.

 

En het is niet de minste. Musicalvereniging DOS uit Amsterdam is inmiddels 104 jaar oud! Het gezelschap - ooit begonnen als De Operette Spelers - brengt met een grotendeels vaste cast van amateurspelers jaarlijks professionele voorstellingen op het podium. Tot de meest recente producties behoren Into The Woods (2019), RENT (2018), Spamalot (2017) en Bloodbrothers (2016). Voor dit jaar hoopt DOS nog de speciale, actuele voorstelling CAMP as COVID op de planken te brengen. 

 

Van harte welkom, Musicalvereniging DOS!


 
Jamulus wint aan populariteit

Bijna een jaar geleden hadden we het in korenland vooral over Zoom, nu is Jamulus het toverwoord. Het ene na het andere koor overwint de drempel van het 'technisch gedoe'. Reden? Online samen zingen kan écht. 

 

Een interface, een Raspberry Pi, inloggen op een server? Inderdaad, dat kan afschrikken. En wellicht krijg je niet iederéén in je koor mee. Maar toch, de dirigenten Jurriaan Grootes en Petra Limon leggen in een longread uit waarom het de moeite loont om in Jamulus te duiken. En zanger Paul Sijben: "Als je internetverbinding in orde is, heb je nog maar 25 milliseconde vertraging. Dezelfde vertraging die je hebt als je op tien meter afstand van elkaar zingt op een écht podium." 

Lees hier het artikel op www.balknet.nl. 


 
islaŽ pastilles

(Advertentie)

 

Vertrouw op isla® pastilles voor je stem

 

Klachten als kriebelhoest of heesheid? Deze kun je als zanger(es) absoluut niet gebruiken. Een goede verzorging en bescherming van je stem is daarom belangrijk. Verzorg en bescherm je stem met isla® pastilles.

 

Nieuw van isla® zijn nu de isla medic acute citrus-honing en de isla medic voice.

Deze pastilles zorgen niet alleen voor een snel herstel van overbelaste stembanden maar kunnen ook preventief gebruikt worden om stem- en keelklachten te voorkomen.

 

Help jij isla nog beter te maken? Beantwoord dan de korte vragenlijst en maak kans op een isla stemverzorgingspakket. Vul de vragenlijst hier in.  Alvast bedankt.


 
Podcast Koren in coronatijd nu compleet online

Alle zes afleveringen van de podcastserie 'Koren in coronatijd' staan nu online. In de serie - een initiatief van het Nederlands Kamerkoor, NPO Radio 4 en KRO-NCRV - komen dirigenten, zangers (amateurs en professionals) aan het woord over de manier waarop ze omgaan met deze coronatijd.

Thema's als uitzichtloosheid, overleven, de wetenschap en de toekomst komen uitgebreid aan bod. Over dat laatste onderwerp laat minister Van Engelshoven haar licht schijnen in de laatste aflevering.

De podcastserie is te vinden op alle podcastplatforms maar je kunt hem ook beluisteren via de website van NPO Radio 4


 
Over de BALK-festivals

Omdat we momenteel niet kunnen repeteren, zijn alle BALK-regiofestivals tot nader order opgeschort. We hopen elkaar in 2022 weer te ontmoeten en voor elkaar te kunnen zingen. Áls de mogelijkheid zich voordoet, zullen we het zeker niet laten om al in 2021 samen te zingen op een of meer regiofestivals, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het vooruitzicht niet gunstig is.

 

Wel gaan we er alles aan doen om op 6 november het BALK TOPfestival te houden. Misschien niet als de grote competitie zoals we die kennen, maar meer als een evenement om elkaar weer te kunnen ontmoeten. Om samen te zingen. Om er een feestje van te maken. Meer informatie volgt, maar nu zijn we nog druk bezig om verschillende scenario’s naast elkaar te leggen en keuzes te maken binnen de mogelijkheden die er zijn. Zet het BALK TOPfestival wel vast in je agenda. Als stip op de... precies!


   
  Een livestream: licentie nodig of niet?

  Straks, als samen zingen weer mag maar wellicht nog zonder publiek, wil je als koor misschien wel een uitvoering livestreamen. Maar is zo'n livestream gedekt door de afdracht van de Buma-gelden of heb je een aparte licentie nodig?

   

  Voor BALK-leden is de afdracht van Buma-gelden collectief geregeld. Zo krijgen componisten, tekstschrijvers en arrangeurs een eerlijke vergoeding voor hun werk als hun liedjes worden uitgevoerd. Een livestream valt daar ook onder mits de stream plaatsvindt via YouTube, Facebook, Instagram of Twitch. Daarover heeft Buma namelijk afspraken gemaakt met deze platforms. Als het koor de livestream op een eigen site of platform plaatst, is wél een licentie vereist. Over het hoe en waarom van al dan niet een licentie aanvragen, lees je meer in een artikel op de website van Koornetwerk Nederland.


   
  VerenigingsMonitor 2021: vul hem in!

  De VerenigingsMonitor 2021 staat online. Met de vragenlijst onderzoekt het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA) hoe het gaat met de Nederlandse verenigingen in kunst en cultuur. Dus ook met de koren! Het onderzoek is nu extra belangrijk omdat het ook in kaart brengt hoe de verenigingen omgaan met de gevolgen van de pandemie.

   

  De vragen gaan bijvoorbeeld over leden, vrijwilligers, financiën, accommodaties, activiteiten, samenwerking en bereik. Die gegevens worden gedeeld met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en andere partijen die de sector (kunnen) steunen. BALK roept de besturen van de aangesloten koren dan ook op om de vragenlijst vooral in te vullen. Dat kan tot 15 maart 2021. Je vindt de VerenigingsMonitor 2021 hier.


   
  Reminder: basiscursus Vocal Pop & Jazz

  Je kunt je nog aanmelden voor de Basiscursus Vocal Pop & Jazz. Die gaat vooralsnog live van start in Utrecht op 2 april en omvat 10 lesdagen (8 vrijdagen en 1 weekend). Daarvoor wordt een speciaal protocol opgesteld.  

   

  De cursus staat onder leiding van docenten Juliette Dumoré en Ruben Smits. Deelnemers krijgen les in de vele onderdelen van het dirigeren in vocal pop & jazz. 

  Het pakket bestaat uit zes vakken: Practicum (werken met het koor, repeteren en slagtechniek), Muziektheorie, Zang (combinatie van CVT en EVTS), Solfège en gehoortraining, Groove en Repetitietechniek. 

   

  De Basiscursus Vocal Pop & Jazz is een samenwerking tussen BALK en de Dirigentenwerkplaats Utrecht. Alle informatie vind je hier. 


   
  BALK op sociale media

   

  Ook altijd als eerste op de hoogte zijn van de nieuwtjes van zingend en theatermakend Nederland? Of van aanbiedingen? BALK is actief op de sociale media. Je kunt ons op drie platforms vinden:

   

  Facebook: www.facebook.com/balkveelzijdigvocaal

  Instagram: www.instagram.com/balkveelzijdigvocaal

  Twitter: www.twitter.com/BALKVocaal