Weergave niet optimaal? Bekijk de nieuwsbrief online!  »
De wei in!
Nieuwsbrief juni 2021
Koeiendans

Zo moet een koe zich voelen. Best een grappige zin om dit voorwoord mee te beginnen, maar hij flitste deze week door mijn hoofd. Je zal maar een half jaar op stal hebben gestaan en dan ineens weer de wei in mogen. Op de dag dat de koeien weer naar buiten gaan, zien we een heuse koeiendans. Want ja, ze staan echt letterlijk te dansen.

 

Jullie begrijpen natuurlijk wel waar ik heen wil. Mijn koorleden en ikzelf voelden het ook zo tijdens onze eerste repetitie, buiten op afstand. Als koeien die eindelijk de wei weer in mochten. Nog een beetje ongecontroleerd. Nog een beetje uit vorm. Maar ongelooflijk uitgelaten, blij en vrij.En nu mogen we ook binnen weer!  

 

BALK wenst jullie allemaal een fijne koeiendans toe!

 

Pepijn Lagerwey, directeur BALK


 
Corona Actueel: samen zingen kan en mag weer!

Het is zo ver: het advies voor amateurkoren om niet samen te zingen, is ingetrokken. Ofwel: de vlag kan uit, zo stelt Koornetwerk Nederland. Vanaf 26 juni is er geen bezwaar meer tegen repeteren en mogen koren zelfs weer uitvoeringen verzorgen. Buiten én binnen. 

 

Dat bleek uit de persconferentie van het kabinet op 18 juni. “Alles wat op anderhalve meter kan, mag dan weer”, zo liet Mark Rutte weten. In antwoord op een vraag na afloop, bevestigde hij nog eens dat zingen weer kan en mag. Zingen moet nog wel aan de hand van het protocol en dus op anderhalve meter afstand. Lees hier verder op www.koornetwerk.nl


 
BALK Festivals

BALK TOPfestival

Om groepen de kans te geven zich zo goed mogelijk voor te bereiden op het BALK TOPfestival is dat uitgesteld naar zaterdag 15 oktober 2022. Dat betekent dat het evenement voortaan zal plaatsvinden in de even jaren. De datum van de volgende editie is ook al bekend: 9 november 2024.

 

Regiofestivals

De BALK-regiofestivals zijn eveneens doorgeschoven naar 2022. Voor drie festivals zijn al data geprikt:

 • BALK Festival Oost: zaterdag 19 februari 2022 in het Dru Industriepark in Ulft
 • BALK Festival West: zaterdag 21 mei 2022 in theater De Muze in Noordwijk aan Zee
 • De Fendert Zingt/BALK Festival Zuid: zaterdag 21 mei 2022 in De Borgh in Zevenbergen.

De organisaties achter BALK Festival Noord en Vocaal Centraal/BALK Festival Centraal zijn achter de schermen druk bezig met het inplannen van hun evenement. 


   
  3e editie BALK Vocaal Digitaal op zondag 27 juni

  BALK Festival Vocaal Digitaal komt op zondag 27 juni met de derde, en voorlopig laatste, editie. Er doen 9 groepen mee aan het online festival waarvan de audio via het programma Jamulus wordt 'uitgezonden'. In combinatie met de beeldverbinding in Zoom zorgt dat voor een mooi online evenement.

   

  De groepen die optreden, zijn: High Hopes, Vocadoca, Multivox, Vocalgroup Bubbles, Popkoor Given, Stacked, Jamulus Projectkoor 'ABBA', Jazzkoor Enschede en Zanggroep Spirit. 

   

  BALK Festival Vocaal Digitaal is op 27 juni te zien van 13.30 tot 15.30 uur via deze link op YouTube. Meer informatie lees je op de website van het festival. Het evenement wordt mede mogelijk gemaakt dankzij technische ondersteuning van WorldJam. 


   
  Uitreiking AMA's op 12 juli tijdens Dutch Musical Night

  Op 12 juli is de 6e uitreiking van de Amateur Musical Awards (editie 2021). Dat gebeurt voor een live publiek in theater Scala (Jaarbeurs) in Utrecht. Er wordt ook een nieuwe award uitgereikt namens BALK: de prijs voor het Beste Ensemble.

   

  De uitreiking van de prijzen is onderdeel van de Dutch Musical Night. Het programma bevat optredens van amateurs en professionals uit onder meer Pippin, Next To Normal, Fiddler On The Roof, Stil Verzet en 3 Musketiers. De begeleiding is van het Grand Circle Orchestra. Kaarten voor de Dutch Musical Night zijn nu te koop via deze link. 

   

  Onder de genomineerden voor de AMA's zijn verschillende BALK-leden. Kindermusicalgroep De Notenkrakers uit Waalwijk is met Oliver! genomineerd voor de Amateur Musical Award voor Beste Musical 2021. Bij de Beste Amateurs in een Hoofdrol zijn dat: Daniel Nijland én Sabrina Willeboordse in Jekyll & Hyde door Time Square Uitgeest, Freek van der Heide in Shrek door Muziektheater VAKK en Jessy Hooijmaijers in Oliver! ook weer van De Notenkrakers. En Lennard Borg is genomineerd als Beste Amateur in een Bijrol in All Shook Up door Theatergroep Spot. Lees hier verder.


   
  isla® pastilles

  (Advertentie)

   

  Vertrouw op isla® pastilles voor je stem

   

  Klachten als kriebelhoest of heesheid? Deze kun je als zanger(es) absoluut niet gebruiken. Een goede verzorging en bescherming van je stem is daarom belangrijk. Verzorg en bescherm je stem met isla® pastilles.

   

  Nieuw van isla® zijn nu de isla medic acute citrus-honing en de isla medic voice.

  Deze pastilles zorgen niet alleen voor een snel herstel van overbelaste stembanden maar kunnen ook preventief gebruikt worden om stem- en keelklachten te voorkomen.


   
  Nieuw BALK-lid: Vocal Group Flair

  Vocal Group Flair uit Groningen heeft zich aangesloten bij BALK. De groep bestaat uit 17 ambitieuze zangeressen onder muzikale leiding van Jildou Duiven. A cappella of met pianobegeleiding brengen ze pop, jazz en cabaret met uitstapjes naar musical en wereldmuziek. Met bijzondere (eigen) arrangementen zoeken zij naar muzikaliteit, uitdaging, gezelligheid en diversiteit. Van harte welkom bij BALK!


   
  SERENADE: stem op je favoriete koorvideo!

  22 koren namen de uitdaging aan om een koorvideo in te sturen voor het project SERENADE. Tussen nu en woensdag 23 juni, 13.00 uur kun je stemmen op je favoriete video. 

   

  Alle video's zijn te bekijken op het YouTubekanaal van KBZON. De winnaar van de publieksprijs wint een workshop voor het hele koor. Daarnaast beoordeelt een vakjury (Machteld van de Putte, Marlou Vriens en Don Henken) wie de andere prijzen wint. Daaronder is ook de 'Witte Roos', beschikbaar gesteld door BALK), voor de mooiste vertolking van een Nederlandstalig lied.


  De prijsuitreiking is tijdens de finale op zondag 27 juni om 16.00 uur (via Zoom). Er zijn dan ook live optredens van de koren Ad Parnassum en JoKoLo, en een mini-zangworkshop onder leiding van jurylid Marlou Vriens. Om deze finale bij te wonen, meld je je aan via deze link. Verdere info: www.kbzon.nl


   
  Enquête coronasteun door gemeenten

  Cultuurconnectie heeft een enquête uitgezet om na te gaan of het geld dat gemeenten hebben ontvangen om de lokale culturele sector te ondersteunen, goed terecht is gekomen.

   

  Dat gebeurt op initiatief van de Taskforce culturele en creatieve sector.

  De sector wil graag onderbouwd in kaart brengen of die steun effect heeft gehad op lokale culturele organisaties. Bovendien worden de gegevens gebruikt om in kaart te brengen wat er in de toekomst nodig is voor het noodzakelijke corona-herstelplan.

  Alle culturele organisaties – amateur en professioneel – kunnen de vragenlijst invullen. De enquête bestaat uit 4 vragen en het invullen neemt slechts een paar minuten tijd in beslag. Klik hier om naar de enquête te gaan.


   
  BALK zoekt 'cijfergek ideeënmens' als penningmeester!

  Bij BALK zoeken we een nieuwe penningmeester. Ben je ‘cijfergek’? Goed zo! Maar los van de getallen is het ook een mooie functie omdat je zitting neemt in het bestuur van een levendige club mensen in een boeiend koorsegment. Ook als ‘ideeënmens’ ben je dus meer dan welkom.

   

  Als penningmeester bij BALK denk je mee over het algemene beleid, de dienstverlening aan de leden en over het organiseren van festivals, cursussen of workshops. Bovendien bouw je een stevig netwerk op in koorzingend Nederland.

  Bij de Stichting BALK zijn bijna 650 zangkoren, vocale groepen en muziektheatergezelschappen aangesloten. Het is een vitale, financieel gezonde organisatie die jaarlijks groeit. De dagelijkse werkzaamheden liggen bij het landelijk BALK-bureau. 

  De taken van de penningmeester nemen gemiddeld 5 tot 8 uur per maand in beslag. De functie is onbezoldigd maar is natuurlijk wel een onkostenvergoeding. Ga voor de volledige vacaturetekst naar www.balknet.nl


   
  Save the date: Leading Voices van 27-31 juli 2022

  In de zomer van 2022 vindt het Utrecht Zingt festival Leading Voices plaats. Het evenement richt zich op de ontwikkeling van dirigenten, vocal leaders en muziekdocenten. Het programma kent vijf thema's: persoonlijk leiderschap, artistieke en didactische kwaliteit, organisatie en management, en maatschappelijke relevantie.

   

  Leading Voices biedt workshops, lezingen, rondetafelgesprekken en concerten met als centrale thema de toekomst van koormuziek. Het evenement is bedoeld voor alle generaties, niveaus en genres.

  Utrecht Zingt festival Leading Voices is een initiatief van ZIMIHC en de European Choral Association - Europa Cantat. Half juli wordt een deel van het programma bekendgemaakt. Naast een internationaal hoofdprogramma voor professionals is er een nevenprogramma voor koren en individuele zangers. Voor meer informatie, zie www.leadingvoices.nl. Updates krijgen over het festival? Schrijf je hier in. (Foto: Verkijk Fotografie)


   
  Verrek ja, de agenda...

  We zijn het bijna vergeten maar echt, er bestaat zoiets als een agenda op de website van BALK. Die ziet er nu nog stil en verlaten uit maar daar gaan jullie iets aan doen! Kom maar op met jullie uitvoeringen. Maar hoe werkte dat ook alweer met die agenda?

   

  Als je een geplande uitvoering in de BALK-agenda wil plaatsen, stuur dan een mail naar: redactie@balknet.nl met in ieder geval de volgende gegevens:  

  • wie • wat • locatie • datum • aanvang • entreeprijs • kaarten bestellen.

   

  Daarnaast kun je een korte omschrijving of toelichting over het programma meesturen. Zorg ook voor een web- of e-mailadres voor meer informatie en stuur altijd een foto of illustratie mee (geen pdf's). We kijken uit naar jullie bijdragen! 


   
  World Choir Games in Vlaanderen

  Ze worden ook wel de Olympische Spelen voor zangkoren genoemd: de World Choir Games. De 11e editie wordt gehouden van 30 oktober tot 7 november in Antwerpen en Gent. 


  De organisatie verwacht, voor zover dat nu te overzien is, zo'n 8.000 zangers en publiek in alle veiligheid samen te kunnen brengen met een deelname van honderden koren uit België, Nederland en de rest van Europa. Er zijn twee openingsceremonieën, meer dan 400 wedstrijdconcerten, 200 gratis vriendschapsconcerten en 4 prijsuitreikingen. Lees er alles over op www.wcg2020.be.


   
  BALK op sociale media

   

  Ook altijd als eerste op de hoogte zijn van de nieuwtjes van zingend en theatermakend Nederland? Of van aanbiedingen? BALK is actief op de sociale media. Je kunt ons op drie platforms vinden:

   

  Facebook: www.facebook.com/balkveelzijdigvocaal

  Instagram: www.instagram.com/balkveelzijdigvocaal

  Twitter: www.twitter.com/BALKVocaal