Weergave niet optimaal? Bekijk de nieuwsbrief online!  »
Blij om jullie te horen
Nieuwsbrief september 2021
Klaar voor de start? Af!

Wat een feest op de socials! Heel veel groepen zijn weer begonnen met fysiek repeteren en voorzichtig aan zie ik ook weer de eerste optredens. Oké, vaak nog kort, buiten of binnen met een beperkte hoeveelheid publiek. Toch knalt het alweer van het podium.
Ik heb inmiddels ook weer voor het eerst dit seizoen op het podium mogen staan. Een heerlijke ervaring. De verbinding op het podium met elkaar heb ik echt gemist. De spanning vlak voor het optreden, de prestatie zelf en de ontspanning tijdens de nazit. Ik gun iedereen zo’n fijne start! Dus pak die agenda, boek een theater/tuin/grote huiskamer/schoolgebouw en ga zingen voor je vaste fans. Zij hebben jullie óók gemist.

 

Pepijn Lagerwey, directeur BALK


 
Corona Actueel: perspectief op zingen zonder 1,5 meter afstand

Zingen zonder 1,5 meter afstand in acht te nemen, kan misschien weer vanaf 25 september 2021. Het kabinet hoopt dat er op die dag voor de hele samenleving een streep kan door de afstandsregel.

 

Of dit perspectief ook echt werkelijkheid wordt, hangt af van de druk op de zorg, de vaccinatiegraad en de ontwikkeling van het aantal besmettingen. Waarschijnlijk neemt het kabinet hierover een besluit op 14 september. Koornetwerk Nederland adviseert amateurkoren om in ieder geval tot 25 september het huidige Protocol/aanvullende richtlijnen voor de koorsector (versie 26 juni) te gebruiken.


 
Nieuw BALK-lid

BALK mag weer een nieuw lid bijschrijven! Het is Popkoor MixedUP uit Weesp. MixedUP is een enthousiast en laagdrempelig koor, bedoeld voor jong en oud, onder leiding van Sjoerd Zegwaard. MixedUp is een vrolijke mengelmoes van mensen die één ding gemeen hebben: ze worden blij van samen zingen. Het repertoire varieert van oude tot moderne pop. Het koor repeteert op woensdagavond van 20.00 tot 22.00 uur in Weesp.


 
Basiscursus Vocal Pop & Jazz

Op 24 september gaat de Basiscursus Vocal Pop & Jazz van start. Die wordt georganiseerd door BALK en de Dirigentenwerkplaats Utrecht. BALK-leden krijgen een fikse korting op de deelnameprijs.

 

In 10 lesdagen (8 vrijdagen en 1 weekend) krijg je van twee docenten - Juliette Dumoré en Ruben Smits (zie foto's) - les in de vele onderdelen van het dirigeren van vocal pop & jazz. Iedere les leid jij het koor en krijg je feedback. Het laatste weekend is er ook een practicumkoor, zodat je echt vlieguren maakt. De cursuslocatie is aan het Domplein in Utrecht.

De cursus richt zich op dirigenten van popkoren of vocal groups met ambities om verder te komen, op repetitoren of pianisten die al wel eens een repetitie leiden of op koorzangers die ook wel eens vóór een koor willen staan. Er zijn lessen in zes vakken: Practicum, Muziektheorie, Zang, Solfège en gehoortraining, Groove en Repetitietechniek. Studenten, dirigenten of zangers van koren die zijn aangesloten bij BALK betalen voor deelname slechts € 350,- in plaats van € 495,-. Kijk hier voor alle informatie en/of inschrijving.


 
Overzicht BALK Festivals

BALK Regiofestivals

De BALK-regiofestivals vinden weer plaats in 2022:

 • BALK Festival Oost: zaterdag 19 februari 2022, Dru Industriepark, Ulft
 • Vocaal Centraal/BALK Festival Centraal: zaterdag 26 maart 2022, Icoon Theater, Amersfoort
 • BALK Festival West: zaterdag 21 mei 2022, Theater De Muze, Noordwijk aan Zee
 • De Fendert Zingt/BALK Festival Zuid: zaterdag 21 mei 2022, De Borgh, Zevenbergen.

De datum voor BALK Festival Noord volgt in een later stadium.  

 

BALK TOPfestival: alternatief programma op 6 november!

Op zaterdag 6 november 2021 - de dag dat het BALK TOPfestival oorspronkelijk gehouden zou worden - komt er een mooi alternatief in De Doelen in Rotterdam. Het wordt geen festival waarvoor koren zich kunnen inschrijven. In plaats daarvan werken we achter de schermen aan een fijn programma met mooie acts waarmee we het gemis van het festival willen verzachten.

Het eerstvolgende reguliere BALK TOPfestival staat gepland voor zaterdag 15 oktober 2022. Daarna blijft het evenement plaatsvinden in de even jaren. De datum van de volgende editie is ook al bekend: 9 november 2024.


   
  islaŽ pastilles

  (Advertentie)

   

  Vertrouw op isla® pastilles voor je stem

   

  Klachten als kriebelhoest of heesheid? Deze kun je als zanger(es) absoluut niet gebruiken. Een goede verzorging en bescherming van je stem is daarom belangrijk. Verzorg en bescherm je stem met isla® pastilles.

   

  Nieuw van isla® zijn nu de isla medic acute citrus-honing en de isla medic voice.

  Deze pastilles zorgen niet alleen voor een snel herstel van overbelaste stembanden maar kunnen ook preventief gebruikt worden om stem- en keelklachten te voorkomen.


   
  100e editie van Zing Magazine

  In juli is de 100e editie van Zing Magazine verschenen. De jubileumeditie is voor de gelegenheid een extra dik nummer met 100 pagina's geworden. Het blad bevat onder meer een dubbelinterview met Francis van Broekhuizen en de Franse - in Nederland woonachtige - chansonnier Philippe Elan.

   

  In de jubileumeditie bood de redactie de korenbonden - waaronder BALK - de gelegenheid zich te presenteren. Het blad blikt ook terug op de 100 covers en laat alle hoofdredacteuren die voor Zing Magazine aan het werk waren, kort aan het woord.

  BALK feliciteert de makers van Zing Magazine - Oswin, Elke, Mariette, Monique en Gilles - van harte met de mooie 100e editie. Het is er inderdaad een met een gouden randje! 


   
  Koornetwerk Nederland komt met DirigentenContact

  DirigentenContact is een nieuw project van Koornetwerk Nederland voor en door koordirigenten. Ze kunnen elkaar ontmoeten, ervaringen uitwisselen en werken aan de versterking van hun dirigeerpraktijk. 

   

  In verschillende Communities of Practice, verspreid over heel Nederland, komen dirigenten live of online samen om met elkaar in gesprek te gaan en elkaar te inspireren. De startbijeenkomst van DirigentenContact vindt plaats op vrijdag 10 september van 17.00 tot 18.30 uur via Zoom. Tijdens deze bijeenkomst wordt DirigentenContact gepresenteerd en geven enkele ervaren dirigenten tips en tricks voor een goede opstart met je koor na de zomer. Ook is er ruimte voor vragen. Aanmelden voor de startbijeenkomst kan via dit Google-formulier. Dirigenten kunnen zich ook aanmelden voor de interesselijst om op de hoogte te blijven van DirigentenContact. 


   
  'Blij om je te horen': gratis compositie van Jetse Bremer en Ivo de Wijs

  ‘Blij om je te horen’ is de titel van een nieuw lied van Jetse Bremer (foto) op een speciaal geschreven liedtekst van dichter Ivo de Wijs. Het lied, dat gratis beschikbaar wordt gesteld aan alle koren in Nederland, is gemaakt in opdracht van korenbond KBZON om te vieren dat koren weer samen kunnen zingen.

   

  Het lied beweegt zich op het raakvlak van licht klassiek en licht vocaal en is toegankelijk en aansprekend voor diverse soorten koren, aldus KBZON. Van het lied zijn vijf verschillende arrangementen gemaakt: voor jeugdkoor, vrouwenkoor, mannenkoor, gemengd koor met één mannenstem en gemengd koor (SATB), allemaal met pianobegeleiding. KBZON stelt de partituren en bijbehorende oefenfiles gratis ter beschikking aan alle koren in Nederland. Dat doen ze hier.


   
  Agenda

  Toegegeven: hij is nog heel, héél bescheiden. Maar zie hier de terugkeer van de agenda in de BALK Nieuwsbrief! Natuurlijk moet hij veel uitgebreider worden. Dus: aan de slag met jullie concerten! Meld ze aan via redactie@balknet.nl. We kunnen niet wachten.

   

  Schudddebuiten! is de naam van een programma van theaterzanggroep Schudden voor Gebruik. Op zaterdag 24 en zondag 25 september verzorgt de groep elke dag 4 korte optredens van een half uur op mooie buitenlocaties in Gelderland: in Velp en in Duiven. Het programma bestaat uit originele, mooie, gekke, grappige of bloedserieuze Nederlandstalige liedjes. Kijk hier voor meer informatie.

   

  Vrijheid: niet te stoppen! is de titel van de concerten die Popkoor Bloom (foto: ByMo Fotografie) verzorgt op 27 en 28 november 2021 in Theater De Muze in Noordwijk aan Zee. De voorstellingen stonden oorspronkelijk gepland voor 14 en 15 maart 2020. Kaarten die destijds gekocht zijn, blijven geldig. Meer informatie vind je hier.


   
  World Choir Games komen er nu echt aan

  De World Choir Games, de grootste zangwedstrijd voor koren ter wereld, komen er nu echt aan. Van 30 oktober tot 7 november spelen deze 'Olympische Spelen voor koren' zich af in Vlaanderen.

   

  Tijdens de World Choir Games zullen niet alleen koren maar ook muziekliefhebbers in de brede zin van het woord hun hart kunnen ophalen. Bijvoorbeeld met workshops, concerten en muzikale wandelingen. Wat er te doen is, vind je in een ludieke video die is opgenomen door Duartes Vocal Ensemble. Kijk voor alle andere informatie op www.wcg2021.be/registratie.


   
  BALK op sociale media

   

  Ook altijd als eerste op de hoogte zijn van de nieuwtjes van zingend en theatermakend Nederland? Of van aanbiedingen? BALK is actief op de sociale media. Je kunt ons op drie platforms vinden:

   

  Facebook: www.facebook.com/balkveelzijdigvocaal

  Instagram: www.instagram.com/balkveelzijdigvocaal

  Twitter: www.twitter.com/BALKVocaal