Weergave niet optimaal? Bekijk de nieuwsbrief online!  »
Feestje!
Nieuwsbrief oktober 2021
Zullen we weer samen zingen?

Kom je ook op ons feestje? Zullen we weer samen zingen? Op 6 november is het zo ver. Dan vieren we, heel graag samen met jou, dat we weer bij elkaar mogen komen. Speciaal op de datum dat het BALK TOPfestival gehouden zou worden, mag je als BALK-lid op uitnodiging naar dit spektakel: een speciaal voor jullie georganiseerd concert van The Swingles.

Ken je The Swingles niet? Nou, dan kan ik je alleen maar vertellen dat ze je plat zullen zingen. Het is de crème de la crème van de internationale a cappella! Hoe je ernaar toe kunt, lees je in de brief die een dezer dagen per mail naar de contactpersoon van jouw koor wordt gestuurd. En niet getreurd, het BALK TOPfestival schuift gewoon één jaartje op, dus daarvoor kan je gewoon al lekker beginnen met oefenen. We zien jullie op 6 november! 

 

Pepijn Lagerwey, directeur BALK


 
BALK presenteert... The Swingles!

BALK haalt niemand minder dan The Swingles naar Nederland: op 6 november 2021 staat de iconische a cappella groep in de Grote Zaal van De Doelen in Rotterdam. De internationale topact vormt het prachtige alternatief voor het BALK TOPfestival dat oorspronkelijk op deze datum gepland stond.

 

Met de komst van The Swingles wil BALK met de aangesloten leden vieren dat we weer mogen zingen. Het wordt een feest met prachtige zang én een weerzien met elkaar. BALK wil zijn leden ook bedanken voor de manier waarop ze met veel creativiteit en doorzettingsvermogen een moeilijke periode zijn doorgekomen. Daarom krijgen BALK-leden het kaartje geschonken! Hoe je een kaartje kunt reserveren, staat in een mailing die alle BALK-groepen een dezer dagen ontvangen. Voor niet-leden van BALK wordt een beperkt aantal kaartjes te koop aangeboden à € 25,-. 

The Swingles, opgericht als The Swingle Singers door de Amerikaan Ward Swingle, kennen een geschiedenis van bijna 60 jaar. De groep won 5 Grammy Awards en vele andere prijzen. Ze switchen moeiteloos tussen jazz, klassiek, folk, pop en wereldmuziek, zowel met prachtige arrangementen als eigen werk. In augustus van dit jaar traden The Swingles op tijdens het Oranjewoud Festival. Lees de recensie van Paul Sijben. 


 
Corona Actueel: 1,5 meter afstand niet meer verplicht

Zingen op 1,5 meter afstand is sinds 25 september niet meer verplicht. Maar koren die zich er veiliger bij voelen, kunnen ervoor kiezen nog altijd afstand te bewaren tussen de zangers.

 

Koornetwerk Nederland heeft het Protocol voor de koorsector aangepast naar aanleiding van de veranderingen die per 25 september zijn ingegaan. Daar is een lijst met Aanvullende mogelijkheden aan toegevoegd, in het bijzonder voor die koren die nog voorzichtigheid willen betrachten. Daarnaast heeft Koornetwerk Nederland de pagina met veelgestelde vragen (FAQ-pagina) vernieuwd. 


 
Nieuwe BALK-leden

BALK mocht in de afgelopen maand weer vier nieuwe groepen toevoegen aan de ledenlijst. Van harte welkom!

 

De Rotterdam ImproVoices (foto) is een groep van acht breed georiënteerde zangers en zangeressen. Ze leggen zich toe op geïmproviseerde a cappella muziek in de traditie van WeBe3 en Bobby McFerrin. De groep kwam in 2012 voort uit een reeks workshops van Kees Kool en Mony Wouters. Ze maken er nog altijd deel van uit.

 

Phoenix Vocals is een nieuwe vocal group uit Delft onder leiding van Richard FitzHugh. De theatrale zanggroep wil het hoogst haalbare op amateurniveau bereiken, onder meer via workshops door professionals. Phoenix Vocals is zojuist begonnen aan het eerste seizoen met 40 repetities en werkt toe naar een eindvoorstelling in juni 2022.

 

Cantare uit Nieuwegein is een koor dat zowel a cappella zingt als liedjes met muzikale begeleiding. Het repertoire is licht populair (Leonard Cohen, Abba, Beatles, Simon and Garfunkel). Het koor repeteert op de dinsdagmiddag in De Partner en nieuwe leden zijn welkom.  

 

SOL (Sing Out Loud) is een projectkoor uit Best. De groep zet zich in voor goede doelen. Elkaar positief inspireren en de verbinding zoeken is waar SOL zich op richt. 


 
Overzicht BALK Festivals

BALK Festival Oost: zaterdag 19 februari 2022, Dru Industriepark, Ulft

De inschrijving voor BALK Festival Oost is inmiddels gesloten. 24 koren en vocal groups uit het oosten des lands zullen meedoen. Het publiek, dat uiteraard van harte welkom is, mag digitaal jureren  Daarnaast zijn er workshops en is er een sing-a-long. Kijk op www.balkfestivaloost.nl voor alle info. 

 

Vocaal Centraal/BALK Festival Centraal: zaterdag 26 maart 2022, Icoon Theater, Amersfoort

De inschrijving voor Vocaal Centraal/BALK Festival Centraal gaat op zaterdag 9 oktober 2021 van start! Dat wil zeggen: eerst krijgen de groepen die zich hadden ingeschreven voor de afgelaste editie van 2020 de kans zich opnieuw aan te melden. Voor de plaatsen die overblijven, start de inschrijving dus op 9 oktober a.s. vanaf 10.00 uur. Wees er wel snel bij want de ervaring leert dat het festival snel volstroomt! Lees hier verder.

 

BALK Festival West: zaterdag 21 mei 2022, Theater De Muze, Noordwijk aan Zee

Voor BALK Festival West geldt dat de groepen die geselecteerd waren voor het afgelaste festival van 2020 (en later 2021) in overleg worden overgezet naar de editie van 2022. Mogelijke opengevallen plaatsen worden via herinschrijving aangevuld. Hierover volgt nader bericht. Houd de festivalsite van West - en de sociale media - in de gaten! 

 

De Fendert Zingt/BALK Festival Zuid: zaterdag 21 mei 2022, De Borgh, Zevenbergen

Het thema van dit festival is 'The Roaring Twenties': het tijdperk van jazz, blues, stomme film, vaudeville en The Great Gatsby. Inschrijven kan al. Het zangfestijn biedt ruimte aan maximaal 16 koren en vocal groups. Zie de festivalsite voor meer informatie.

 

Voor BALK Festival Noord is nog geen nieuwe datum bekend. 


   
  islaŽ pastilles

  (Advertentie)

   

  Vertrouw op isla® pastilles voor je stem

   

  Klachten als kriebelhoest of heesheid? Deze kun je als zanger(es) absoluut niet gebruiken. Een goede verzorging en bescherming van je stem is daarom belangrijk. Verzorg en bescherm je stem met isla® pastilles.

   

  Nieuw van isla® zijn nu de isla medic acute citrus-honing en de isla medic voice.

  Deze pastilles zorgen niet alleen voor een snel herstel van overbelaste stembanden maar kunnen ook preventief gebruikt worden om stem- en keelklachten te voorkomen.


   
  BALK zoekt een penningmeester!

  BALK zoekt een nieuwe penningmeester. Natuurlijk is dat iemand die affiniteit heeft met getallen. Maar de functie heeft veel meer om het lijf dan tabellen met inkomsten en uitgaven alléén. Je neemt plaats in het bestuur van een levendige club mensen in een prachtig koorsegment. Ook als ‘ideeënmens’ ben je dus meer dan welkom.

   

  Als penningmeester denk je binnen het bestuur bijvoorbeeld mee over het algemene beleid, de dienstverlening aan de BALK-leden en over het organiseren van festivals, cursussen of workshops. Bovendien bouw je een stevig netwerk op in koorzingend Nederland.

   

  De taken van de penningmeester nemen gemiddeld 5 tot 8 uur per maand in beslag en omvatten het voeren en bijhouden van de boekhouding in een onlineboekhoudpakket en het jaarlijks opstellen van de financiële jaarstukken (exploitatieoverzicht, balans en begroting). Daarnaast geef je mede richting aan het algemene beleid van BALK. Kijk hier voor de volledige vacaturetekst.


   
  Agenda

  De volgende uitvoeringen staan de komende tijd op het programma. Volgens ons moeten het er meer zijn... Misschien zijn jullie het een beetje ontwend om concerten door te geven? Werk aan de winkel dus. Meld ze aan via redactie@balknet.nl

   

  22-10-2021 t/m 24-10-2021 - Muziektheater VAKK brengt Oliver! 

  27-11-2021 - Uitvoering Operettekoor Purmerend & Omstreken 

  27-11-2021 t/m 28-11-2021 - Theaterconcerten Popkoor Bloom

  28-11-2021 - Voix Là zingt op 28 november in Oosterbeek

  18-12-2021 of 19-12-2021 - Benefietconcert Voice Box voor Serious Request


   
  Arrangeercursus begint in januari 2022

  In januari 2022 begint BALK met een nieuwe editie van de Arrangeercursus. Die wordt verzorgd door toparrangeur Tijs Krammer. Op tien zaterdagen krijgen arrangeurs les in onder meer het bereik van de stemmen, bezettingen, liggingen van akkoorden, vocale stijlen, klanken, vocal percussion, groove en muzieknotatie.

   

  De cursus is bedoeld voor gevorderde amateurdirigenten die al ervaring hebben met het schrijven van close harmony en voor musici die aan het conservatorium studeren of al een conservatoriumstudie hebben afgerond. Voor BALK-leden zijn de kosten 300 euro, niet-leden betalen 340 euro. De cursusbijeenkomsten worden gehouden in Theater aan de Slinger in Houten. De start is - onder voorbehoud - op zaterdag 15 januari 2022. Kijk voor alle informatie op: www.arrangeercursus.nl


   
  World Choir Games thuis te zien in het Virtual Village

  De World Choir Games, die van 30 oktober tot 7 november plaatsvinden in Antwerpen en Gent, zijn ook in een derde plaats te zien: het Virtual Village.

   

  In de Virtual Village kunnen koorliefhebbers uit de hele wereld meekijken en -luisteren tijdens de World Choir Games. De online bezoeker kan deelnemen aan workshops en de ceremonies bijwonen. Daarnaast kunnen ze contacten leggen met zangliefhebbers uit alle werelddelen. Het Virtual Village is gratis toegankelijk via deze link


   
  Alvast noteren: Dirigent Licht Vocaal 2022-2023

  Het duurt nog even, maar je kunt het niet vroeg genoeg aankondigen: in het studiejaar 2022–2023 verzorgt BALK voor de tiende maal de opleiding Dirigent Licht Vocaal (DLV). 

   

  Op 21 zaterdagen, verdeeld over 7 blokken, krijgen dirigenten les in dirigeertechniek, muziekgeschiedenis, repetitietechniek, repertoirekennis, partituurspel, analyse en stemvorming. De opleiding is bedoeld voor gevorderde amateurdirigenten die al ruime ervaring hebben met koren in de lichte muziek, voor studenten die aan het conservatorium studeren en voor musici die al een conservatoriumstudie hebben afgerond en zich verder willen ontwikkelen in de lichte vocale muziek. Het repertoire dat aan bod komt, omvat onder andere pop, jazz, gospel, musical en wereldmuziek. De start is nu voorzien op 12 oktober 2022. Klik hier voor meer informatie. 


   
  BALK op sociale media

   

  Ook altijd als eerste op de hoogte zijn van de nieuwtjes van zingend en theatermakend Nederland? Of van aanbiedingen? BALK is actief op de sociale media. Je kunt ons op drie platforms vinden:

   

  Facebook: www.facebook.com/balkveelzijdigvocaal

  Instagram: www.instagram.com/balkveelzijdigvocaal

  Twitter: www.twitter.com/BALKVocaal