Weergave niet optimaal? Bekijk de nieuwsbrief online!  »
Tegen de stroom in
Nieuwsbrief december 2021
Trots als een pauw

Stilstand? Saai? Weinig te doen? Integendeel! Deze nieuwsbrief is het zoveelste bewijs van de vitaliteit van de koorsector. Met onder andere BALK Vocaal Digitaal The Christmas Edition en de BALK-kerstpakketten actie. En wist je dat je met BALK Vocaal Digitaal nu ook individueel mee kunt doen? Via The Single Singers!

 

Maar waar ik deze maand misschien nog wel het meest trots op ben, zijn de studenten van de Basiscursus Dirigent Vocal Jazz & Pop. Zij hebben, tegen de stroom in, van september tot en met november een intensieve dirigentencursus gevolgd. Voor sommigen was het de eerste keer dat ze voor een koor stonden, voor anderen waren het de eerste stappen in de lichte muziek. Onder leiding van Ruben Smits en Juliette Dumoré werd het afstudeerweekend een feest. En daar mocht ik bij zijn. Als een van de weinigen. Trots als een pauw. Fijne feestdagen allemaal!

 

Pepijn Lagerwey, directeur BALK


 
Corona Actueel: koren zingen overdag

Tot 19 december a.s. zijn repetities en uitvoeringen alleen mogelijk tussen 05.00 en 17.00 uur. Na die tijd moeten culturele locaties gesloten zijn. Daarnaast is de zigzagformatie terug omdat de 1,5 meter afstand weer voorgeschreven is.

 

Deze avondlockdown is een fikse domper voor al die koren die bijvoorbeeld weer kerstconcerten gepland hadden of die 'gewoon' weer lekker aan het repeteren waren. Koornetwerk Nederland heeft het Protocol voor de koorsector aangepast naar aanleiding van de veranderingen die per 28 november zijn ingegaan. Zie ook de pagina met veelgestelde vragen (FAQ-pagina)


 
BALK Vocaal Digitaal Christmas Edition op 18 december

Korenland zit voor een deel weer op slot. Geplande kerstuitvoeringen worden geschrapt. Gelukkig brengt BALK Vocaal Digitaal The Christmas Edition online een lichtpunt in de donkere dagen voor Kerst. Het vindt plaats op zaterdagavond 18 december van 20.00 tot 21.30 uur.

 

Tijdens het festival treden 9 koren op die ervaring hebben met het zingen via Jamulus. Ze brengen allemaal 2 kerstnummers of nummers die passen in de kerstsfeer. Individuele zangers met Jamulus-ervaring die even zonder koor zitten, zingen mee met The Single Singers. Daarvoor kun je je aanmelden via www.facebook.com/TheSingleSingers.

 

Ook voor het publiek wordt het festival een prachtige show. Die is online te zien op YouTube dankzij het team van WorldJam Productions dat de productie technisch begeleidt. Namens BALK wordt het festival georganiseerd door Petra Limon, Paul Sijben en Jurriaan Grootes. De YouTube-link naar het festival (en andere info) is straks te vinden op www.vocaaldigitaal.nl.


 
Kerstpakketten voor 3 koorkanjers

BALK geeft drie kerstpakketten weg aan mensen die dat volgens jullie enorm verdienen omdat ze in 2021 een bijzondere, positieve rol vervulden in jullie koor.

 

Dat mag de dirigent zijn, een bestuurslid, de pianist, de regisseur maar ook een koorlid dat zich – om welke reden dan ook – écht heeft onderscheiden in 2021. Ook in jullie koor is vast zo'n bijzonder mens te vinden. Nomineer hem of haar vóór 12 december. 

Daarvoor leg je ons in maximaal 150 woorden uit waarom jullie koorkanjer dat kerstpakket verdient. De drie beste, origineelste of ontroerendste inzendingen vallen in de prijzen. Hoe je jullie kandidaat kunt aanmelden, lees je hier. Let wel: de actie staat alleen open voor BALK-leden.


 
Overzicht BALK Festivals

 

Voor BALK Festival Noord is nog geen nieuwe datum bekend. 


   
  islaŽ pastilles

  (Advertentie)

   

  Vertrouw op isla® pastilles voor je stem

   

  Klachten als kriebelhoest of heesheid? Deze kun je als zanger(es) absoluut niet gebruiken. Een goede verzorging en bescherming van je stem is daarom belangrijk. Verzorg en bescherm je stem met isla® pastilles.

   

  Nieuw van isla® zijn nu de isla medic acute citrus-honing en de isla medic voice.

  Deze pastilles zorgen niet alleen voor een snel herstel van overbelaste stembanden maar kunnen ook preventief gebruikt worden om stem- en keelklachten te voorkomen.


   
  Nieuw BALK-lid

  BALK mag weer een nieuw lid bijschrijven: het Brabantse Popkoor Stage Fright. Van harte welkom!

   

  Stage Fright is een gemengd popkoor met ongeveer 50 leden. De leden zijn afkomstig uit Lierop, Someren, Asten, Mierlo, Helmond en Geldrop. Het koor staat sinds september 2020 onder leiding van Carolien van der Hulst en wordt begeleid door een combo en een blazerssectie.

  Het repertoire van Stage Fright beweegt zich tussen het Top 2000-segment, nieuwe popmuziek en Afrikaanse nummers. Het koor repeteert op de dinsdagavond in Lierop. 


   
  Online concert The Swingles

  Kunnen jullie na het BALK-concert van 6 november ook geen genoeg krijgen van The Swingles? Goed nieuws! Op 12 december verzorgt de iconische a cappella groep een webcast concert.

   

  The Swingles waren na afloop van het concert in Rotterdam zelf ook in de wolken: ze konden eindelijk weer voor een groot publiek optreden en hun wereldpremières kwamen prachtig uit de verf. Op zondag 12 december verzorgen The Swingles een online concert. Dat gaat live in première om 20.00 uur (Nederlandse tijd). Ben je verhinderd? Geen nood, de opnamen blijven nog een maand online staan. Hier koop je een ticket voor het concert.  


   
  Agenda

  De volgende uitvoeringen staan de komende tijd op het programma. Kijk op onze agendapagina voor meer informatie over de voorstellingen en check of ze doorgaan. Ook een uitvoering melden? Dat kan via redactie@balknet.nl

   

  12-12-2021 en 19-12-2021 - Vocal group Close-Up uit Alkmaar gaat weer optreden! (foto)

  18-12-2021 en 19-12-2021 - Benefietconcert Voice Box voor Serious Request

  16-01-2022 - Twelve, Fuse én East Dock Voices in Triple Concert

  29-01-2022 en 30-01-2022 - Operettevereniging Mozaiek komt met Maske in Blau


   
  Workshop over de transgender zangstem

  Op 8 januari 2022 vindt een workshop plaats over de transgender zangstem. Want wat gebeurt er eigenlijk met die stem als je in transitie gaat? De workshop wordt verzorgd door Sven Keet en Marieke Coerts, en is fysiek én online bij te wonen.

   

  Sven Keet (26, foto) is dirigent, arrangeur, zanger, beatboxer en zangdocent. Op zijn 21e ging hij in transitie van vrouw naar man, op zijn 23e startte hij met hormonen. Zijn stemdaling ging soepel met de hulp van logopedie en zanglessen. Nu zingt hij hoge tenor in meerdere vocal groups en koren. Door zijn eigen stemdalingen en zijn zanglessen aan transgender leerlingen kan hij je uitstekend meenemen naar tips & tricks bij het werken met de transgender zang- en spreekstem. Logopediste Marieke Coerts, verbonden aan het Amsterdam UMC, gaat tijdens de workshop dieper in op het aanpassen van de stem aan de gewenste identiteit van transgenderpersonen. 

  De workshop - die georganiseerd wordt Stichting La Voix - wordt gehouden op 8 januari 2022 van 14.00 tot 17.00 uur in de Jansstraat 33, 2011 RT Haarlem. Deelname kost € 40,- en aanmelden kan hier (zowel voor fysiek als online). 


   
  Opgave Arrangeercursus nog mogelijk

  In januari 2022 begint BALK met een nieuwe editie van de Arrangeercursus. Die wordt verzorgd door toparrangeur Tijs Krammer. Je kunt je nog aanmelden voor de cursus. 

   

  Op tien zaterdagen krijgen arrangeurs les in onder meer het bereik van de stemmen, bezettingen, liggingen van akkoorden, vocale stijlen, klanken, vocal percussion, groove en muzieknotatie. De cursus is bedoeld voor gevorderde amateurdirigenten die al ervaring hebben met het schrijven van close harmony en die wel wat nieuwe tools kunnen gebruiken. Of voor musici die aan het conservatorium studeren of al een conservatoriumstudie hebben afgerond. Voor BALK-leden zijn de kosten 300 euro, niet-leden betalen 340 euro. De cursusbijeenkomsten worden gehouden in Theater aan de Slinger in Houten. De start is op zaterdag 15 januari 2022. Kijk voor alle informatie op: www.arrangeercursus.nl


   
  Gratis training Storytelling

  Storytelling is een prachtige manier om de Nederlandse koorwereld weer 'strot en smoel' te geven. 15 'koorgekken' krijgen daarom de kans om in januari 2022 gratis een driedaagse training Storytelling te volgen. De training, een initiatief van Koornetwerk Nederland, wordt verzord door Yvette van den Berg (House of Story). Aanmelden kan nog tot 10 december!

   

  Het is de bedoeling dat de 15 'gepassioneerde koorgekken' het instrument van storytelling zelf ook gaan inzetten om andere koren weer te laten groeien, kwantitatief (ledenwerving!) maar ook kwalitatief. De deelnemers zijn na afloop van de training (die een waarde heeft van 2.000 euro) gecertificeerd storyteller. Van hen wordt als tegenprestatie verwacht dat ze na afloop zelf ook minimaal twee trainingen gaan verzorgen. Zo moet storytelling zich als een - positieve! - olievlek gaan verspreiden in de koorsector. Meld je snel aan: je hebt tot 10 december a.s. de tijd! Op de site van Koornetwerk Nederland lees je hoe dat moet.


   
  Aanmelden voor Leading Voices

  Volgend jaar vindt van 27 tot en met 31 juli 2022 het Utrecht Zingt-festival Leading Voices plaats, in Utrecht. Dit nieuwe Europese koormuziekfestival presenteert een hoofdprogramma voor koormuziek professionals, maar ook een nevenprogramma voor koorzangers.


  Voor koren en individuele zangers zijn er workshops (ochtend en middag) én mogelijkheden voor optredens tijdens ‘choir-to-choir’ concerten (tijdens lunch en theepauzes). Daarnaast zijn er diverse ‘open singings’ te bezoeken. In de avonduren zijn er optredens van gerenommeerde koren en ensembles uit binnen- en buitenland. Op de laatste dag (zondag) is er dan nog een groot afsluitend evenement.
  Aanmelden van je koor voor de choir-to-choir concerten of andere optredens kan via dit formulier. Meer informatie: www.leadingvoices.nl.


   
  Niet vergeten: ledenaantal opgeven

  Tot 31 december kun je als BALK-lid nog doorgeven hoeveel leden jullie koor telt. Dat doe je via jullie ledenpagina op de website van BALK. Alle leden hebben inmiddels een e-mail gehad waarin staat hoe dat precies werkt. Je kunt de instructie ook hier lezen

   

  Het juiste ledenaantal is van belang omdat het de basis vormt voor het contributiebedrag in 2022. Het tarief voor de contributie per lid blijft gelijk maar valt toch lager uit. BUMA compenseert namelijk de maanden waarin dit jaar niet kon worden gezongen. Die compensatie bedraagt € 1,98 per koorlid en wordt verrekend met de BALK-contributie. Daarmee komt het contributiebedrag in 2022 uit op € 6,92 per koorlid (i.p.v. € 8,90) of € 1,52 voor jeugdleden (i.p.v. € 3,50). Let op: BALK houdt het ledenaantal van 2021 aan als de opgave niet vóór 31 december a.s. is ingevoerd. Dat kan daarna niet meer worden aangepast. De contributiefactuur valt begin volgend jaar in de bus.


   
  BALK op sociale media

   

  Ook altijd als eerste op de hoogte zijn van de nieuwtjes van zingend en theatermakend Nederland? Of van aanbiedingen? BALK is actief op de sociale media. Je kunt ons op drie platforms vinden:

   

  Facebook: www.facebook.com/balkveelzijdigvocaal

  Instagram: www.instagram.com/balkveelzijdigvocaal

  Twitter: www.twitter.com/BALKVocaal