Weergave niet optimaal? Bekijk de nieuwsbrief online!  »
En door!
Nieuwsbrief mei 2022
Nieuwe avonturen

Je hebt net heerlijk gezongen met je koor, bent in de wolken en het succes smaakt naar meer. Of: je was op een prachtige plek, geniet nog volop na en wil meer van dat fraais. Het borrelt, prikkelt en bruist! Al die energie en inspiratie moet je in goede banen leiden. Herkenbaar?

Voor BALK wel! We hebben prachtige jaren achter de rug onder directeur Pepijn Lagerwey, mooie festivals gehouden en gewerkt aan een uitstekend klimaat voor amateurmuziektheater en lichte koormuziek. In de vorige nieuwsbrief kondigde Pepijn zijn vertrek aan, al blijft hij gelukkig nog als artistiek leider verbonden aan het BALK TOPfestival. Maar BALK reist dóór en gaat nieuwe avonturen tegemoet. Daar hebben we veel zin in. Een overgangsfase als deze – ergens ‘tussenin’ zitten - levert vaak mooie invallen, verrassende wendingen en sterke ideeën op. Waar al die inspiratie toe leidt? Daarover houden we jullie op de hoogte! Laten jullie je dan ondertussen vooral inspireren door de inhoud van deze nieuwsbrief!

 

Erica Tervelde, voorzitter BALK 


 
Veel aanmeldingen voor het BALK TOPfestival

De inschrijving voor het BALK TOPfestival - op 15 oktober in De Doelen in Rotterdam - is inmiddels gesloten. Er zijn veel aanmeldingen binnengekomen. Weliswaar iets minder dan in 2019, maar gezien het feit dat de koorwereld door corona de nodige achterstanden heeft opgelopen, is BALK blij verrast. Er kan een prachtig, volwaardig programma worden neergezet. 

 

Kennelijk zien veel groepen BTF22 als hét moment om zich weer in het volle licht te presenteren. Rond 1 juni maakt de selectiecommissie bekend welke koren, vocal groups, ensembles en muziektheatergroepen zich geplaatst hebben. Tot die tijd is het dus nog even nagelbijten. 

 

BALK is blij dat Pepijn Lagerwey, die per 1 mei is vertrokken als directeur van BALK, nog wel artistiek leider blijft van BTF22, het evenement waar hij zijn hart aan verpand heeft. Samen met zakelijk leider Marsha Damen vormt hij dit jaar dus nog het gezicht van het festival. 


 
Nieuws van de BALK regiofestivals

BALK Festival West: zaterdag 21 mei 2022

Dit festival in Theater De Muze in Noordwijk telt 18 deelnemende groepen die elk twee keer optreden. Zoals altijd wordt de Dappere Dodo - het unieke wisselbeeldje van 'West' - weer uitgereikt aan de ‘dapperste’ groep. Het programma begint om 10.30 uur en duurt tot 21.30 uur. De presentatie, opening én afsluiting gebeurt door de winaars van de vorige editie: Playground. Kijk hier voor meer informatie. 

Deze 14e editie van 'West' wordt de laatste die georganiseerd wordt door Peter, Annemarie en Herman Klut die dat zo lang gedaan hebben. Het festival zoekt opvolgers voor de edities vanaf 2023. Dat gebeurt uiteraard met een warme overdracht. Interesse? Stuur een mail naar balkfestivalwest@gmail.com en kom vooral meekijken op zaterdag 21 mei! 

 

BALK Festival Zuid/De Fendert Zingt: zaterdag 21 mei 2022

The Roaring Twenties is het thema van dit festival in De Borgh in Zevenbergen. Er treden 16 groepen op die gecoacht worden en feedback krijgen. Het programma begint om 13.30 uur en wordt afgesloten rond 23.00 uur. Inmiddels is de kaartverkoop voor bezoekers gestart. De entreeprijs bedraagt € 10,- p.p., voor groepen vanaf 10 personen is dat € 7,50 p.p. en voor kinderen t/m 12 jaar € 5,-. Tickets zijn de hele dag geldig. Kijk hier voor meer informatie

'Zuid' kan nog vrijwilligers gebruiken, bijvoorbeeld als gastvrouw-/heer. Je begeleidt dan een koor door de dag heen naar het inzingen, de soundcheck en het optreden. Je kunt ook zaalwacht worden: je let erop dat mensen een polsbandje hebben en dat de deur dicht blijft als er wordt opgetreden. Je kunt een hele of een halve dag meedraaien. Neem daarvoor contact op met infoloket@defendertzingt.nl.

 

BALK Festival Noord: zondag 16 april 2023

In het najaar van 2022 start de aanmelding voor dit festival dat plaatsvindt in De Lawei in Drachten. De organisatie van 'Noord' zal als vanouds in handen zijn van het koor Solid Sound Pop Vocals uit datzelfde Drachten.

 

BALK Festival Oost

Mooi nieuws van BALK Festival Oost: er staat een nieuwe werkgroep klaar die de kar van het festival gaat trekken. Het festival in Ulft vindt weer plaats in 2023. De datum wordt later bekendgemaakt.


 
Agenda

De volgende uitvoeringen staan de komende tijd op het programma. Zie de agenda op de BALK-website voor de details over de concerten. Ook een agendabericht doorgeven? Mail redactie@balknet.nl met een toelichting en beeldmateriaal. 

 

08-05-2022 - Moederdagconcert door Opera Gelderland-Oost

15-05-2022 - True Colours terug met Let's Make Music!

21-05-2022 - Tutti Frutti brengt 'Onvergetelijk Concert' op 21 mei

21-05-2022 t/m 25-05-2022 - Dekoor Close Harmony met Perspectief de theaters in

22-05-2022 - Canthonis en Voix Là bezingen de Lenteliefde! (foto)

04-06-2022 - The Amsterdam Vocals in concert op 4 juni

12-06-2022 - Triple concert Twelve, Fuse en East Dock Voices

24-09-2022 t/m 25-09-2022 - Muziektheater Apeldoorn komt met musical Anatevka

30-09-2022 t/m 02-10-2022 - Ratatouille zingt 'Anders' in Vlaardingen


 
islaŽ pastilles

(Advertentie)

 

isla® pastilles nu ook in frisse citrus-honing smaak!

 

De snelle verlichting van verkoudheids- en keelklachten is nu ook verkrijgbaar in frisse citrus-honing smaak. De suikervrije keelpastilles mogen gebruikt worden door volwassenen en kinderen vanaf 6 jaar. isla® medic acute citrus-honing: nu verkrijg bij een drogisterij bij jou in de buurt.


 
Zet je Koor op de Kaart

Zoekt je koor nieuwe leden? Doe dan mee aan de actie 'Zet je Koor op de Kaart' van onze collega-bond KBZON. Die vindt plaats van 14 mei t/m 12 juni. Er hebben zich al ruim 250 koren aangemeld voor deelname!

 

Met de actie kun je je koor letterlijk op de kaart zetten: wie een repetitie wil openstellen voor kandidaat-zangers of iets bijzonders organiseert, kan die activiteit aanmelden bij KBZON. Alle activiteiten worden zichtbaar gemaakt op een online kaart waar potentiële zangers via een zoekfilter een koor kunnen opzoeken dat bij hen past en waar ze zich direct kunnen aanmelden voor die activiteit. Kijk hier voor meer informatie. 


 
Contributiefactuur BALK komt medio mei

In de tweede helft van mei verstuurt BALK de contributiefactuur voor het jaar 2022 per e-mail. Het komt een enkele keer voor dat die in de spambox belandt. BALK vindt het fijn als jullie die daarom ook willen checken.

 

Het tarief voor de contributie per lid is in 2022 gelijk aan dat van 2021 maar valt voor de leden die in dat jaar al lid waren toch lager uit. De BUMA-bijdrage is een component in het contributiebedrag, maar BUMA compenseert de maanden waarin in 2021 niet gezongen kon worden. Die compensatie bedraagt € 1,98 per koorlid en wordt verrekend met de BALK-contributie.

 

Daarmee komt het contributiebedrag in 2022 uit op € 6,92 per koorlid (i.p.v. € 8,90) of € 1,52 voor jeugdleden (i.p.v. € 3,50). IJkdatum is het ledenaantal van het koor op 31 december 2021. Let wel: voor nieuwe leden - per 1 januari 2022 en daarna - gelden de reguliere contributiebedragen van € 8,90 per koorlid (volwassenen) en € 3,50 (jeugdleden). 


 
Meld je aan voor Dirigent Licht Vocaal!

In oktober begint een nieuwe jaargang van de opleiding Dirigent Licht Vocaal DLV). De opleiding (die duurt tot en met juni  2023) is bedoeld voor gevorderde amateurdirigenten die ruime ervaring hebben met koren in de lichte muziek. Ook voor conservatoriumstudenten en musici die een conservatoriumstudie hebben afgerond en zich verder willen ontwikkelen in lichte vocale muziek, is de opleiding interessant. Docenten zijn Tijs Krammer, Marieke Snijders en Hans van den Brand. Daarnaast zijn er workshops, onder meer van Panda van Proosdij, Merel Martens (foto), Ruben Smits en Rohan Poldervaart.

DLV omvat 7 themablokken met elk 3 trainingsdagen in Houten. Zie voor uitgebreide informatie, inclusief de cursusdata: www.dirigentlichtvocaal.nl. Aanmelden kan via: administratie@balknet.nl.


 
Leading Voices lanceert nevenprogramma

Utrecht viert deze zomer Leading Voices, het internationale evenement voor gerenommeerde ensembles en koordirigenten uit heel Europa dat plaatsvindt van 27 t/m 31 juli. Dankzij een uitgebreid nevenprogramma kunnen zangliefhebbers en koren uit heel Nederland participeren.


Zo kunnen bezoekers zich aanmelden voor ateliers. Daarin gaan deelnemers drie ochtenden aan de slag met een specifiek genre uit de koormuziek. Onder begeleiding van een specialist wordt er toegewerkt naar een voorstelling op zondagmiddag in de centrale hal van Bibliotheek Utrecht. Er staan ook 12 verschillende workshops op het programma, onder meer van Santi Serratosa, specialist bodypercussie, en Anna-Maria Hefele. Deze Duitse zangeres staat bekend om haar zeldzaam goede uitvoering en kennis van boventoonzingen.


Verder zijn er in Utrecht gratis choir-to-choir concerten in verschillende kerken in de Utrechtse binnenstad. Koren kunnen zich hiervoor nog tot 1 juni opgeven. Ook open singings staan op het programma als onderdeel van Leading Voices. Ga naar www.leadingvoices.nl voor het volledige programma. (Foto: Anna van Kooij) 


 
Ward Swingle Cursus zomer 2022

De 4e editie van de Ward Swingle Cursus - een zomerweek voor dirigenten in de lichte muziek - vindt plaats van maandag 18 tot en met vrijdag 22 juli 2022. De cursus is bedoeld voor studenten aan het conservatorium (afgerond of niet) en voor gevorderde amateurs die al de nodige ervaring hebben als koordirigent.

 

Vijf dagen lang wordt er intensief gewerkt aan je vaardigheden als dirigent. Elke dag komen slagtechniek, repeteren, inzingen en repertoirekennis aan bod. Daarnaast zijn er korte workshops over diverse onderwerpen. 

Een belangrijk onderdeel van de lessen vormt het Practicum, waaraan je elke dag ongeveer drie maal een uur werkt. Alle deelnemers vormen samen het koor en om beurten dirigeren de cursisten. Op de vrijdag is er een slotconcert om 16.00 uur. Dan worden de stukken uitgevoerd waaraan gewerkt is en waarbij een deel van de studenten gaat dirigeren.

De docenten van de cursus - die gehouden wordt in het Akoesticum in Ede - zijn Tijs Krammer en Ruben Smits. Alle informatie is te vinden op: www.wardswinglecursus.nl.


 
BALK op sociale media

 

Ook altijd als eerste op de hoogte zijn van de nieuwtjes van zingend en theatermakend Nederland? Of van aanbiedingen? BALK is actief op de sociale media. Je kunt ons op drie platforms vinden:

 

Facebook: www.facebook.com/balkveelzijdigvocaal

Instagram: www.instagram.com/balkveelzijdigvocaal

Twitter: www.twitter.com/BALKVocaal