Weergave niet optimaal? Bekijk de nieuwsbrief online!  »
Aan de slag
Nieuwsbrief september 2022
Wordt het stuurboord of bakboord?

Het lijkt een eeuwigheid geleden dat de koorwereld door een eindeloze stilte in het hart werd geraakt. Alsof er niets gebeurd is, zien we intussen weer een hoop energie en volle agenda's. Veel groepen konden de draad zonder moeite weer oppakken. Bij andere koren ligt het niet zo simpel en vragen ze zich af of ze nog het koor zijn dat ze willen zijn. Helaas kennen onze Zoekertjes nog geen rubriek 'Toekomst gezocht'. Die moet je toch vooral zelf zien te bepalen. Wellicht kan het Herstel- en Toekomstplan van Koornetwerk Nederland, dat op 24 september wordt gepresenteerd, daarbij helpen. 

Het is varen op woelige baren. Ga je te hard? Dan stuiter je op de golven. Ga je te zacht? Dan zie je de sluisdeuren voor je dichtgaan. Eenmaal door moet je kiezen voor stuur- of bakboord. Wat dat betreft was de boottocht op de Nieuwe Maas en de Noord, waarmee BALK twee weken geleden afscheid nam van Pepijn Lagerwey, een mooie metafoor. Onze aangepaste versie van Ketelbinkie toonde aan: ook op woelige baren kun je zingen. Let wel op de timing, dan komt de harmonie vanzelf.   

 

Jan van Deursen, webredacteur BALK


 
BALK TOPfestival 2022 komt er nu echt aan

De voorbereidingen voor het BALK TOPfestival - op 15 oktober in De Doelen in Rotterdam - zijn in volle gang. De juryleden en het presentatieteam zijn bekend en de vrijwilligers die de dag mede in goede banen gaan leiden, zijn er ook klaar voor.

De volgende nieuwsbrief van BALK staat als special helemaal in het teken van het BTF22 en staat bol van de festivalinformatie. Maar je kunt nu al je kaarten kopen om al die 67 prachtige gezelschappen te zien en te horen. Bestel dan ook meteen het avondbuffet (saladebar, brood, warme gerechten) erbij van cateraar Huischef voor een van de twee shifts: 17.00 tot 18.00 uur of 18.30 tot 19.30 uur. Toegangskaarten en buffet zijn te bestellen via www.dedoelen.nl

 

De BALK-regiofestivals staan voor volgend jaar weer op het programma: 

* Vocaal Centraal/BALK Festival Centraal: zaterdag 25 maart 2023 / Amersfoort

* BALK Festival Noord: zondag 16 april 2023 | Drachten

* BALK Festival Zuid/De Fendert Zingt: zaterdag 13 mei 2023 | Zevenbergen

* BALK Festival West: zaterdag 3 juni 2023 | Noordwijk aan Zee

* BALK Festival Oost: najaar 2023 | Enschede (o.v.).


 
CoP: inschrijven kan nog!

De Community of Practice voor dirigenten van popkoren en vocal groups van BALK en Koornetwerk Nederland (project DirigentenContact) is inmiddels van start gegaan. Maar er staan nog een online én een fysieke bijeenkomst in Utrecht op het programma waarvoor je je nog kunt aanmelden. Ook dan worden er onderwerpen behandeld waarover je kunt praten en sparren met collega-dirigenten zoals inzingers, coaching/workshops voor dirigenten en het opzetten van een netwerk van invaldirigenten. Daarnaast is er ruimte voor eigen inbreng van de deelnemers. De Community of Practice (CoP) wordt gemodereerd door dirigente Juliette Dumoré (foto). Deelname is gratis. Voor meer info en het aanmeldformulier lees je hier verder.


 
islaŽ pastilles

(Advertentie)

 

Groot gebruiker van isla® pastilles? Wij hebben de oplossing

 

Bescherm jij graag je keel en stem en ben jij een frequent gebruiker van isla® pastilles? Vanaf nu verkrijgbaar bij een drogist bij jou in de buurt. isla® cassis en moos in de 60-pastilles verpakking.


 
Agenda

In de komende tijd staan onder meer de volgende uitvoeringen in de kooragenda. Voor een uitgebreide beschrijving per concert ga je naar de website van BALK.

 

17-09-2022 - Matinee concert vocal groups Còig, Corel en BeSharp!

24-09-2022 t/m 25-09-2022 - Muziektheater Apeldoorn komt met musical Anatevka

30-09-2022 t/m 02-10-2022 - Ratatouille zingt 'Anders' in Vlaardingen (foto)

02-10-2022 - Concert Voix Là in Oosterbeek

02-10-2022 - Jubileumconcert refreshSing in Nieuwegein

08-10-2022 t/m 09-10-2022 - Mozaiek brengt operette Maske in Blau op de planken

15-10-2022 t/m 16-10-2022 - Flexible Sound (foto) brengt 'De mooie held geveld'

15-10-2022 t/m 06-11-2022 - Swing Close komt met voorstelling 'Blij met jou'

12-11-2022 t/m 13-11-2022 - Operettegezelschap Odeon neemt afscheid met De Gondeliers

27-11-2022 - Jubileumconcert Valley Voices Vocal Group


 
Meld je aan voor de Koornet Werkdag

Koornetwerk Nederland heeft het programma van de Koornet Werkdag - op zaterdag 24 september in Amare, Den Haag - bekendgemaakt. Vooral voor koorbestuurders en dirigenten is de dag interessant.

 

De dag opent om 10.00 uur met een interactieve presentatie van het Herstel- en Toekomstplan van Koornetwerk Nederland. Aanwezigen krijgen een kleurrijke publieksversie (samenvatting) van het plan uitgereikt. Daarna zijn er 9 workshops, verdeeld over drie tijdvakken waardoor je in totaal aan drie van deze bijeenkomsten kunt meedoen. De workshops haken in op de thema's uit het Herstel- en Toekomstplan. Het volledige programma vind je op www.koornetwerk.nl/koornetwerkdag. Daar kun je je ook aanmelden voor de workshops. Deelname aan de Koornet Werkdag is kosteloos. 


 
Nieuwe BALK-leden

Opnieuw een tweetal nieuwe leden voor BALK. Leuk dat jullie je aansluiten. We zijn blij met jullie. Van harte welkom!

 

Zangkoor Mélange in Voerendaal (foto, van Stan Keulen Photography) is een gezellig, gemengd koor dat 3- tot 5-stemmig zingt met een licht eigentijds repertoire: liedjes van nu, 'gouwe ouwe' en kerstrepertoire. Het koor (31 leden) zingt meestal met pianobegeleiding en soms a cappella. Dirigent is Toon Konings. De groep repeteert tweewekelijks op de woensdagavond in Voerendaal.

 

Koor Pistache uit Tilburg telt 30 leden. Het werd opgericht in 2010 en staat onder muzikale leiding van Erik van Vugt en Dennis van den Tillaart. Het repertoire is gevarieerd en eigentijds. Het accent ligt op muziek vanaf halverwege de jaren '90, met Nederlandstalige pop, Engelstalige nummers en soms een lied in weer een andere taal, zoals Gabriellas Sång in het Zweeds (uit de film As It Is in Heaven).


 
10 dagen lang een feestje met de Basiscursus Vocal Pop & Jazz

Op 30 september gaat de Basiscursus Vocal Pop & Jazz van start. Die wordt georganiseerd door de Dirigentenwerkplaats Utrecht in samenwerking met BALK. Daarom krijgen BALK-leden ook een fikse korting op de deelnameprijs.

 

In 10 lesdagen (8 vrijdagen en 1 weekend) krijg je van twee docenten - Juliette Dumoré en Ruben Smits (zie foto's) - les in de vele onderdelen van het dirigeren van vocal pop & jazz. Iedere les leid jij het koor en krijg je feedback. Het laatste weekend is er ook een practicumkoor, zodat je echt vlieguren maakt. De locatie is aan het Domplein in Utrecht waar het alle 10 dagen lang een feestje wordt dankzij een hele goede cursus waarin plezier hand in hand gaat met de leerstof. 

De cursus richt zich op dirigenten van popkoren of vocal groups met ambities om verder te komen, op repetitoren of pianisten die al wel eens een repetitie leiden of op koorzangers die ook wel eens vóór een koor willen staan. Er zijn lessen in zes vakken: Practicum, Muziektheorie, Zang, Solfège en gehoortraining, Groove en Repetitietechniek. Studenten, dirigenten of zangers van koren die zijn aangesloten bij BALK betalen voor deelname slechts € 350,- in plaats van € 495,-. Kijk hier voor alle informatie en/of inschrijving.


 
Zang Pur Sang: heerlijk grasduinen in zestig jaar lichte koormuziek

Zang Pur Sang – Zestig jaar lichte koormuziek in Nederland. Dat is de titel van een boek dat op 15 oktober tijdens het BALK TOPfestival wordt gepresenteerd. Auteurs Thomas Hessels en Harm Peter Smilde schetsen daarin hoe lichte koormuziek zich sinds begin jaren zestig ontwikkelde tot een genre van formaat in de Nederlandse koorwereld.

 

Zang Pur Sang (een uitgave van Zing Magazine in samenwerking met BALK) brengt de ontwikkeling van de lichte koormuziek helder en chronologisch in beeld, aan de hand van vijf tijdvakken en een afzonderlijk hoofdstuk over popkoren. Via QR-codes kan de lezer elke groep direct oproepen in beeld en geluid. Bovendien wordt voor elk tijdvak de evolutie van de arrangementen belicht met tekstbijdragen van dirigent/arrangeur Ruben Smits.

 

Zang Pur Sang – Zestig jaar lichte koormuziek in Nederland is voor het eerst te koop tijdens het BALK TOPfestival op 15 oktober in De Doelen in Rotterdam. Lees hier verder

 


 
Workshop a cappella metal zingen

Heb je altijd al willen zingen zoals Floor Jansen? Wil je graag een stevige klank neerzetten met alleen je stem? Kom dan op zondag 9 oktober naar Utrecht voor een bijzondere workshop.

 

Noa Gruman, dirigente van a cappella metal koor Hellscore, komt vanuit Israël naar Nederland en laat je kennismaken met zangtechniek voor gezond metal zingen en het instuderen van een metal nummer. Om te zien waar ze het over heeft, bekijk je deze clip van Hellscore.

De workshop is net naast Utrecht CS op 9 oktober van 10.00 tot 14.00 uur. Meld je aan voor deelname via www.hellscore.nl/. Dan kost deelname 40 euro, op de dag zelf betaal je 45 euro. De workshop vindt plaats in het Engels bij voldoende aanmeldingen.


 
Maak met je koor een connectie met de jeugd!

Op 45 locaties in Nederland hebben cultuurverenigingen - en dus ook koren - een unieke kans om nauwer samen te werken met scholen/scholengemeenschappen. Ze kunnen deelnemen aan 'coalities' waarin ze, samen met andere maatschappelijke partijen, leerlingen een 'Rijke Schooldag' aanbieden. Dat biedt koren een kans om binnen te komen op een school en zo een connectie te maken met de jeugd. 

Het gaat om het Voorloperstraject Rijke Schooldag binnen het programma School en Omgeving van het Ministerie van OC&W. Dat is bedoeld om iedere leerling in contact te brengen met sport, cultuur, gezonde voeding en andere maatschappelijke initiatieven. Er is een subsidieregeling beschikbaar om zulke Rijke Schooldagen te ondersteunen. In totaal biedt die ruimte voor 130 locaties. De termijn voor het aanvragen van zo'n subsidie sluit op 30 september. Lees hier uitgebreide informatie over het project.


 
Storytelling Workshop op 29 oktober

Koornetwerk Nederland houdt op zaterdag 29 oktober 2022 een Storytelling Workshop in Utrecht. De dag staat open voor iedereen die actief is in de brede amateurkunstsector: van toneel- tot dansvereniging, en van fotografie- tot textielclub. Maar ook de koorwereld - voor wie Koornetwerk Nederland het Storytelling-traject heeft opgezet (momenteel loopt de tweede editie van de training Storytelling) - blijft natuurlijk van harte welkom om deel te nemen aan de Storytelling Workshop.

Die vindt plaats in De Kargadoor in Utrecht. Deelname is kosteloos. Je kunt je hier aanmelden


 
BALK op sociale media

 

Ook altijd als eerste op de hoogte zijn van de nieuwtjes van zingend en theatermakend Nederland? Of van aanbiedingen? BALK is actief op de sociale media. Je kunt ons op drie platforms vinden:

 

Facebook: www.facebook.com/balkveelzijdigvocaal

Instagram: www.instagram.com/balkveelzijdigvocaal

Twitter: www.twitter.com/BALKVocaal