Weergave niet optimaal? Bekijk de nieuwsbrief online!  »
Zomer - Zee - Zingen
Nieuwsbrief juni 2023
Raadsel

Onze agenda's lopen over met concerten en muziektheatervoorstellingen. Dat is natuurlijk fantastisch. Maar zou daarin ook de verklaring kunnen liggen van een trend die ons - maar ook collegabonden en andere koororganisaties - al een tijdje bezighoudt? Het lijkt er namelijk op dat het meer moeite kost om dirigenten, zangers of besturen warm te krijgen voor deelname aan cursussen, opleidingen, workshops of informatieve bijeenkomsten. Dat is echt een verandering ten opzichte van een paar jaar geleden. 

Hoe komt dat? Is het de prijs? Ontbreekt het aan tijd? Geen behoefte aan? Sluit het aanbod niet (meer) goed aan op jullie wensen? Overvoeren we jullie? We zijn daar best benieuwd naar. Wie er iets over kan en wil zeggen... heel graag! Stuur je reactie naar redactie@balknet.nl en praat ons vooral bij.

Gelukkig was BALK Festival West dankzij de nieuwe opzet van het organiserende SONAR één groot feest en succes! En Shirma Rouse gaat jullie in september meenemen in soul, gospel, groove, expressie en interpretatie. Dat dan weer wel. Mooi toch?  

 

Jan van Deursen, webredacteur BALK


 
Meld je aan voor de BALK-Masterclasses met Shirma Rouse

De aanmeldingen voor de BALK-masterclasses met Shirma Rouse komen volop binnen. Je hebt nog tot 1 juli de tijd om je koor in te schrijven. Ook individuele aanmeldingen zijn tot die datum nog mogelijk.  

 

Tijdens de masterclasses doe je een enorme stoot energie en inspiratie op met Shirma Rouse. Je wordt met je koor ingewijd in gospel en soul aan de hand van groove, expressie en interpretatie. Gospel leert je daadwerkelijk vanuit je gevoel te zingen. Passie en overtuiging ondervind je tijdens de masterclass letterlijk aan den lijve. Maar je gaat ook op zoek naar de identiteit van je koor aan de hand van twee nummers uit jullie eigen repertoire. Dat hoeven geen gospel- of soulnummers te zijn.

 

Helaas is de datum van 9 september (Eindhoven) komen te vervallen om organisatorische redenen. Maar Utrecht (ZIMIHC-theater Zuilen, zondag 10 september) en Zutphen (Het Koelhuis, zondag 24 september) blijven staan! Per dag kunnen er drie koren meedoen. Daarnaast zijn er steeds maximaal 50 individuele zangers welkom. BALK-koren krijgen voorrang bij inschrijving waarbij vervolgens de volgorde van aanmelding van belang is.

 

Ga voor alle informatie en aanmeldingen naar www.balknet.nl.


 

Zeezingen tijdens BALK Festival West
Zeezingen tijdens BALK Festival West

Het was op 3 juni het gedroomde scenario voor Noordwijk aan Zee: een heerlijk zonnetje, blije groepen die er zin in hebben, een ontspannen sfeer, snel schakelen dankzij een groepsapp, een strandlunch en een hoop lol. Maar BALK Festival West was natuurlijk ook: prachtige samenzang, hier en daar wat zenuwen, leren van elkaar en - als vanouds - een Dappere Dodo, dit keer voor de Boezem Boys. Het toekennen daarvan verliep aan de hand van een speciaal ontwikkelde online tool die via de speciale festival-appgroep beschikbaar was. Ook weer zo'n mooie innovatie van de dames van de organiserende vocal group SONAR. Die had het dus prima voor elkaar. Lees hier verder. Je kunt ook direct een uitgebreid verslag lezen van Petra van der Kaaden die haar eerste bijdrage als Balkenier schreef. Oh, en noteer alvast de datum van de volgende editie: zaterdag 25 mei 2024, opnieuw in Noordwijk aan Zee!


 
The Big Sing

The Big Sing - Koorbiënnale Next Level komt eraan. Van 1 tot 9 juli is er van alles te doen in de festivalsteden Amsterdam en Haarlem. Zo is er op vrijdag 7 juli een dubbelconcert van  MAZE - het gelauwerde koor onder leiding van Merel Martens - en The New Gospel Sensation, een uitdagende black gospelgroep die zich onderscheidt met hun dynamische en energieke presentatie die wordt afgewisseld met ingetogen ballads.

 

Daarnaast is er The Protest & The Prophecy, een gezongen noodkreet voor de klimaatcrisis. Steeds meer musici en artiesten spreken zich uit tegen klimaatverandering en componist David Dramm liet zich daarbij inspireren door de traditie en kracht van protestliederen en door muziek uit de roerige jaren zestig. The Protest is een luidruchtig collectief op basis van teksten van scholieren, en ook door hen uitgevoerd. In The Prophecy klinkt hoop door in een stuk dat een verstilde beleving is en dat gezongen wordt door 16 professionele zangers onder leiding van Michel Poels. 

Kijk hier voor het hele programma van The Big Sing.


 
Nieuwe BALK-leden

De Boezem Boys uit Noordeloos (foto) wonnen de Dappere Dodo op BALK Festival West en stoomden door naar de kwartfinale in het televisieprogramma Zing! van de EO. De heren worden geleid door Marlous Luiten en zijn steevast gekleed in blauwe overalls. Ze omschrijven zichzelf als volgt: 1 dorp aan de boezem - 13 mannen - 13 niet-geschoolde stemmen - 1 dame als baas - 1 prijzenkast - veel bier - veel lol. 

 

De Drentse Zangformatie LINK! is opgericht in 2014 en bestaat uit 11 'fanatieke zangers en zangeressen die op hoog niveau willen zingen'. De groep wordt geleid door Tekke Withaar. LINK! heeft een breed repertoire met klassieke, moderne, bekende, onbekende, nieuwe en oude muziek. Er wordt meestal 5-stemmig gezongen: a cappella, met minimale begeleiding, een geluidsband of met een live band. 


 
2e online workshop 'De jeugd heeft de toekomst'

Op 19 en 21 juni is er weer een online workshop 'De jeugd heeft de toekomst' van Koornetwerk Nederland. Iedereen die jeugdkoorzang een warm hart toe draagt, is daarbij welkom. Irene Willems, Kwartiermaker Kinder- en Jeugdkoorzang, is de moderator van de workshop. 

 

De workshop borduurt voort op de resultaten van de eerste editie, eind maart. Toen werd een stip op de horizon gezet om te zien waar de prioriteiten zouden moeten liggen om jeugdkoorzang te stimuleren en welke acties daaraan het meeste kunnen bijdragen. Wat er precies is opgestart, in hoeverre het kwartiermakerschap (al) vruchten afgeworpen heeft én welke activiteiten nog in gang gezet kunnen worden, is het onderwerp van deze 2e editie. Geïnteresseerden kunnen kiezen uit twee tijdstippen: maandag 19 juni van 10.00 tot 12.00 uur, of woensdag 21 juni van 19:30 tot 21:30. Lees hier verder, of meld je hier direct aan. Dat kan tot 16 juni.


 
Agenda

In de komende tijd staan onder meer de volgende uitvoeringen in de kooragenda. Voor een uitgebreide beschrijving per concert ga je naar de website van BALK. Jullie concert ook in de agenda? Dat kan. Volg dan wel de spelregels. Die vind je hier

 

nog t/m 10-06-2023 - Dekoor tourt in de theaters met 'Losbreken'

nog t/m 10-06-2023 - Grootse uitvoeringen Queen in Concert

nog t/m 17-06-2023 - Schudden voor Gebruik brengt Desalniettemin

10-06-2023 - KunstZingig: kunst en muziek met Confetti en Odapark

17-06-2023 t/m 18-06-2023 - Concert - Coro Encanto komt met ¡Balkan!

28-06-2023 - Midzomeravondconcert Voix Là

08-07-2023 t/m 09-07-2023 - Jubileumconcert Colourful City Koor

08-07-2023 t/m 09-07-2023 - Hotel Keizer Karel: voorstelling van Nootscenario

23-09-2023 t/m 24-09-2023 - Oklahoma door Muziektheater Apeldoorn

 

Geïnteresseerd in festivals in binnen- en buitenland? Bekijk dan de festivalagenda.


 
BALK-koren succesvol in televisieprogramma Zing!

BALK-koren doen het goed in het televisieprogramma Zing! Daarin is de EO op zoek naar 'de beste zanggroep van Nederland'. In de eerste twee afleveringen deden al 7 leden van BALK mee, en drie van hen wisten door te dringen tot de kwartfinales. Het zijn Snowe (foto), de Boezem Boys (ook al winnaar van de Dappere Dodo tijdens BALK Festival West) en Vocalgroup Blueprint. 

 

In Zing! kiezen drie mentoren - Glen Faria, Tania Kross en Roel van Velzen - tijdens de eerste vier afleveringen (auditierondes) ieder een koor dat ze verder willen begeleiden richting de kwartfinales. Het programma wordt iedere zaterdagavond uitgezonden op NPO1 om 20.30 uur. Bekijk de afleveringen op NPO Start.


 
Jubileum Sing Along KBZON

Onze collegabond KBZON - de nationale korenbond - bestaat 135 jaar! Dat gaan ze vieren door zoveel mogelijk stemmen samen te laten zingen tijdens een feestelijke Sing Along. Die vindt plaats op zaterdag 18 november 2023 in Musis & Stadstheater Arnhem.

 

In samenwerking met het professionele ensemble Consensus Vocalis wordt het een inspirerende scratchdag voor alle type koorzangers rond het swingende koorwerk ‘Feel the Spirit’ van de bekende Engelse componist John Rutter. Beluister een voorproefje van het stuk op YouTube.

 

Inschrijving is mogelijk als koor, maar ook als individuele zanger(es). Koorervaring is een pre, maar geen vereiste. Bladmuziek en bijbehorende oefenbestanden krijg je vooraf toegestuurd. Onder leiding van dirigent Béni Csillag en enkele vocale coaches dompel je je een hele dag onder in Feel The Spirit. Als afsluiting zing je, samen met honderden anderen en begeleid door een professioneel orkest, de sterren van de hemel. Inschrijven kan tot 15 juli


 
VIVID wint 3e prijs Open Podium Overijssel

Vocal group VIVID heeft vorige maand de derde prijs gewonnen tijdens het Open Podium Overijssel 2023. Dat is een talentenjacht voor aanstormend én al bewezen talent uit Overijssel in alle theatergenres: van dans tot opera, van cabaret tot rap, van musical tot rock. 

 

In totaal streden 103 verschillende acts tegen elkaar. Na vijf voorrondes en drie halve finales waren 12 acts over. VIVID - dat onder leiding staat van Ruben Smits - won de derde juryprijs, na een harmonieuze en swingende performance met een opening waarbij ook een zingende rol was weggelegd voor het publiek. VIVID was hiermee de hoogste noterende zangact. Lees hier meer over het Open Podium Overijssel 2023. 


 
Enquête Platform ACCT

Het Platform ACCT heeft een enquête online gezet over betaalde en niet-betaalde werkzaamheden van dirigenten. Als (koor)dirigent werk je vaak als zelfstandige of freelancer. Het kan dan lastig zijn om te bepalen voor welke activiteiten je bij opdrachten nu wel een financiële vergoeding krijgt, en voor welke niet. Hoe zit dat bijvoorbeeld bij jou als je een repetitie voor een koor of muziekgezelschap voorbereidt? Of een les of cursus? Krijg je reistijd vergoed? En ga je in je eigen tijd naar vergaderingen of vallen die binnen je betaalde uren? Om zicht te krijgen op de betaalde en niet-betaalde werkzaamheden is deze vragenlijst opgesteld. Je kunt hem hier anoniem invullen.


 
BALK op sociale media

 

Ook altijd als eerste op de hoogte zijn van de nieuwtjes van zingend en theatermakend Nederland? Of van aanbiedingen? BALK is actief op de sociale media. Je kunt ons op drie platforms vinden:

 

Facebook: www.facebook.com/balkveelzijdigvocaal

Instagram: www.instagram.com/balkveelzijdigvocaal

Twitter: www.twitter.com/BALKVocaal