Weergave niet optimaal? Bekijk de nieuwsbrief online!  »
Zing!
Nieuwsbrief juli 2023
De bubbel

Het gaat de laatste tijd vaak over de bubbel. Het begrip voor elkaar valt weg, net als de dialoog. Omdat we allemaal wel op de een of andere manier in ons eigen wereldje leven. Dirigent, muzikant en bandleider Johnny Rahaket is wars van bubbels. Dat bewijst hij met zijn Colourful City Koor in Nijmegen (waarin ik een paar jaar mocht zingen), met zijn band R'chestra en als violist. Een Ierse jig, een Balinese Kecak, een Slavisch treurlied... In zijn universum loopt alles in elkaar over. De gedreven Johnny nam afgelopen weekend afscheid van zijn koor met twee concerten: hij emigreert naar Indonesië. Hoe moet het nou met de strijd tegen de bubbel? BALK heeft in ieder geval een open blik. Zo houden we in het najaar, samen met de Dirigentenwerkplaats Utrecht, een drietal vernieuwende Choir Clinics waarmee we dirigenten op een boeiende manier anders laten kijken naar facetten van het vak. Doen jullie mee?  

 

Jan van Deursen, webredacteur BALK


 
Masterclasses Shirma Rouse: nog een pr plekjes voor individuele zangers

De BALK-masterclasses met Shirma Rouse zijn volgeboekt voor de koren, maar er zijn nog wel een páár plekjes vrij voor individuele zangers. Op zondag 10 september in Utrecht (in het ZIMIHC theater Zuilen) zijn op het moment van schrijven nog 3 aanmeldingen mogelijk. Voor zondag 24 september in Zutphen (Het Koelhuis) kunnen nog 10 zangers intekenen. Wees er dus snel bij!

 

Als individuele zanger kun je na de inloop met koffie/thee vanaf 11.00 uur meedoen aan de warming-up en de gospel- en soulworkshop van Shirma. Na de lunchpauze is er steeds een workshop van 3 kwartier voor de deelnemende koren. Als individuele zanger ben je op dat moment toehoorder. Boeiend om mee te maken want ook kijken en luisteren is enorm leerzaam. Je kunt ook reageren of vragen stellen. Na deze masterclasses er er een gezamenlijke afsluiting waar je weer actief aan mee kunt doen. Ga voor alle informatie en aanmeldingen naar www.balknet.nl

De BALK Masterclasses worden mede mogelijk gemaakt door VSBfonds.


 
Nieuwe BALK-leden

Fun2Sing (foto) is een gezellig dameskoor uit Harmelen met 21 leden. Begonnen als maandelijks repeterende groep in een huiskamer, oefenen ze nu wekelijks met de ambitie om meer optredens te verzorgen. Het koor staat onder leiding van dirigent Rinette van den Bergh. Ze begeleidt het koor ook op de piano tijdens optredens. 

 

De Hugo Barber Ladies zijn een barbershopkoor uit Heerhugowaard. Momenteel tellen ze zo'n 30 leden. Het koor wordt geleid door dirigente Jeannine Caland. 

 

Vfier is een dameskwartet uit Haarlem: vier fiere vrouwen die harmonieus zingen op de ritmes van swingende muziek. Met de flair, warmte en wijsheid der jaren, ontroerend, verrassend en gewoon fijn om naar te luisteren.


 
Daphne Wassink vertrekt bij Koornetwerk Nederland

Daphne Wassink treedt per 1 september 2023 af als voorzitter van Koornetwerk Nederland. Ze is dan 6 jaar lang het boegbeeld geweest van de Nederlandse koorwereld. Met Daphne aan het roer zijn er grote stappen gezet met de uitbreiding van het netwerk van korenbonden en overige korenorganisaties. Daarnaast stak ze namens Koornetwerk Nederland veel energie in de route naar een Nationaal Akkoord Amateurkunst.

 

Tijdens de coronapandemie heeft Daphne Wassink zich onvermoeibaar ingezet om koren, waar en wanneer dat mogelijk was, weer verantwoord aan het zingen te krijgen. Onder meer deze inspanningen leidden ertoe dat ze vorig jaar een Zilveren Anjer mocht ontvangen uit handen van Prinses Beatrix. 

“Nu de pandemie achter de rug is, Koornetwerk de eerste ontwikkeling als netwerk heeft doorgemaakt en leden ook zelf in beweging zijn, is het tijd voor een volgende stap. Maar aangezien die weer een grote inzet vraagt, met een grote investering in tijd en energie, doe ik nu – niet zonder pijn in het hart – een stap opzij. Het is ook goed om tijdig nieuw leiderschap bij organisaties te hebben”, aldus Daphne Wassink. Zie ook www.koornetwerk.nl.


 

Twee BALK-koren in de finale van Zing!

Vocal group Blueprint en Snowe (foto) zijn doorgedrongen tot de finale van het televisieprogramma Zing! Daarmee zijn twee van de drie finalisten aangesloten bij BALK. Ze nemen het op tegen het jonge damestrio Hemelwaters.

 

In Zing! is de EO op zoek naar 'de beste zanggroep van Nederland'. Snowe, begeleid door mentor Tania Kross, koos niet voor de makkelijkste weg in de halve finale. Het door hen gezonden Street Spirit van Radiohead is bepaald geen 'crowdpleaser' maar vraagt om oog en oor voor complexe emoties. Ze kregen 55% van de stemmen in de strijd met Vals Alarm Musical Theater.

Blueprint, onder de hoede genomen door Glen Faria, wist maar liefst een 80%-score te halen tegenover Syl Music Group. De jury viel voor de 'women empowerment' in What Happens When A Woman. De finale wordt a.s. zaterdag 15 juli uitgezonden om 20.30 uur op NPO1. Kijk de afleveringen van Zing! terug op NPO Start.  


 
Dirigenten kunnen met korting naar drie boeiende Choir Clinics

In het najaar organiseren Dirigentenwerkplaats Utrecht en BALK drie boeiende Choir Clinics voor dirigenten. Er is een aantrekkelijke korting op de deelnameprijs voor dirigenten van BALK-koren.

 

Choir Clinic I - Zes Koorkleuren (9 september) behandelt een methode die de gezamenlijke expressie voor zanggroepen makkelijker maakt. Bedenker én docente Juliette Dumoré verbindt expressie met stemtechiek én met zes koorkleuren die je intekent in de partituur en kunt uitdrukken in handsignalen.

Choir Clinic II - Ritmiek (7 oktober) focust op manieren waarmee je ritme kunt inzetten om de kwaliteit in verstaanbaarheid, groove, souplesse en klank te vergroten. Docent Ruben Smits laat zien hoe je ritmiek in diverse genres kunt inzetten als expressiemiddel. 

Choir Clinic III - In 3 traptreden naar succes op het podium! (25 november) is een clinic waarin docente Bianca van Dreumel (foto) werkt aan Uitstraling - Energieke Lichaamshouding - Contact! Over beleving in de zang, sprankelingen in het optreden en andere facetten van regie. 

BALK-dirigenten betalen per clinic € 75.- (i.p.v. € 95,-). Boek je ze alledrie dan betaal je € 195,- (i.p.v. € 245,-). Alle clinics vinden plaats bij DUMS, Domplein 4 in Utrecht, steeds van 10.00 tot 16.00 uur. Kijk hier voor meer informatie en aanmelden.


 
Aflevering 5 podcast Een en al Koor over professionele koren

'Lang leve de professionele koren' is de titel van aflevering 5 van de podcastserie 'Een en al Koor'. Hierin komt de bijzondere positie van deze koren aan bod. Wat is hun belang voor de koorsector? Hoe kunnen professionele- en amateurkoren elkaar ondersteunen? Je krijgt een kijkje in de keuken van het Nederlands Kamerkoor, ZO! Gospel Choir en het closeharmonykoor DeKoor. Met Tido Visser (Nederlands Kamerkoor), Gordon Cruden (ZO! Gospel Choir), Hessel Wiersema (DeKoor), Jantien Westerveld (Meer Muziek in de Klas) en Daphne Wassink (Koornetwerk Nederland). Een en al Koor is een uitgave van Koornetwerk Nederland en het Nederlands Kamerkoor. De podcast is hier te beluisteren en via de bekende podcastplatforms.


 
Europa Cantat Junior: work in progress

Op dit moment bruist Gent van de energie tijdens Europa Cantat Junior, een uniek festival voor kinder- en jeugdkoren. European Choral Association organiseert het in samenwerking met onze Vlaamse collega's van Koor&Stem vzw en VFJK (de Vlaamse Federatie van Jonge Koren). 1200 deelnemers uit 55 koren en 15 landen komen samen om te zingen en te genieten van een geweldige internationale sfeer. Rohan Poldervaart, artistiek directeur van BALK, is ook van de partij en begeleidt de groep jongeren in de clip met Caro Emerald's Back It Up naar een heerlijk slotconcert. Goed bezig, Rohan!


 
Save The Date: Koornet Werkdag 2023 op 23 september!

Op 23 september vindt de Koornet Werkdag 2023 plaats, dit keer in het ICOON-theater in Amersfoort. De dag, georganiseerd door Koornetwerk Nederland, staat in het teken van ontmoeting en inspiratie voor iedereen die zingt, dirigeert, bestuurt of organiseert. Ook dit jaar zijn er weer boeiende ontmoetingen en workshops. Is er een onderwerp of thema dat volgens jou ook zeker aan bod moet komen tijdens de Koornet Werkdag? Laat het weten. Lees hier verder. 


 
Nieuw: een app voor basistechniek koor- en orkestdirectie

Een app waarmee musici en andere geïnteresseerden de basis van de slagtechniek kunnen leren. Bestaat die? Ja. Hij heet Maestro-Conducting en is ontwikkeld door dirigent en arrangeur Tijs Krammer. Onlangs verscheen hij in de Play Store voor Android en in de App Store voor iOS. De app is geschikt voor directie bij koor en orkest, en voor beginnende musici en koorzangers, bijvoorbeeld wanneer de dirigent verhinderd is voor een repetitie. De app geeft de belangrijkste slagtechnieken weer als een animatie waardoor je direct mee kunt slaan in de diverse maatsoorten. Info: www.maestro-conducting.com.


 
Vakantie BALK Bureau

Wij van het BALK Bureau gaan even de beentjes strekken. We zijn met vakantie van 21 juli tot en met 14 augustus.

In deze periode kan het wat langer duren voordat we reageren op vragen en berichten. 

Voor wie ook met vakantie gaat: heel veel plezier. Voor wie niet gaat: maak er een muzikale zomer van!


 
BALK op sociale media

 

Ook altijd als eerste op de hoogte zijn van de nieuwtjes van zingend en theatermakend Nederland? Of van aanbiedingen? BALK is actief op de sociale media. Je kunt ons op drie platforms vinden:

 

Facebook: www.facebook.com/balkveelzijdigvocaal

Instagram: www.instagram.com/balkveelzijdigvocaal

Twitter: www.twitter.com/BALKVocaal