Weergave niet optimaal? Bekijk de nieuwsbrief online!  »
Met volle kracht
Nieuwsbrief september 2023
Intentie is alles

Met volle kracht, zo hebben we deze nieuwsbrief genoemd. En dat is in ons geval geen dooddoener. Ga maar na: de eerste BALK- Masterclass van Shirma Rouse, afgelopen zondag in Utrecht, was écht een heerlijke dag waarop veel draaide om het energiek vertellen van het verhaal. 'Intentie is alles' zo werd er opgemerkt. En dat liet Shirma zien en horen ook aan de dolenthousiaste deelnemers. Daarnaast staan er prachtige workshops en choir clinics op het programma met Ruben Smits, Bianca van Dreumel, Merel Martens en Marlou Vriens. Verder is de inschrijving voor De Fendert Zingt/BALK Festival Zuid alweer gestart en is er eindelijk goed nieuws te vertellen over BALK Festival Oost. En dan is de werkgroep BALK TOPfestival 2024 ook alweer bij elkaar gekomen om mooie plannen te smeden voor 9 november 2024. We hebben er zin in. En ook dat is geen dooddoener! (Foto: Roland Pupupin, Media Apostles)

 

Jan van Deursen, webredacteur BALK


 
Shirma Rouse maakt indruk met haar BALK Masterclass

Inspireren. Met humor, met passie, kennis van zaken en natuurlijk met liefde. Shirma Rouse kan het als geen ander. Dat toonde ze maar weer eens aan tijdens de eerste van twee BALK Masterclasses, op 10 september in ZIMIHC Zuilen in Utrecht. Bekijk de throw-back video. 

 

Vocal Group Playground, Stacked en Zaffre waren de BALK-groepen die - samen met een kleine 50 individuele deelnemers - genoten van een heerlijke dag met gospelicoon Shirma. Op 24 september is de tweede masterclass in Het Koelhuis in Zutphen. Deelnemende groepen daar zijn Gospelkoor Real Power, Popkoor SwingFun en Vocal group LEF, naast ook weer een kleine 50 individuele zangers. Aanmelden is helaas niet meer mogelijk.

De BALK Masterclasses worden mede mogelijk gemaakt door VSBfonds en Fonds voor Cultuurparticipatie. 


 

Inschrijven voor de Koornet Werkdag 2023

Op zaterdag 23 september vindt de Koornet Werkdag 2023 plaats in het ICOON-theater in Amersfoort. Het evenement van Koornetwerk Nederland is een dag van ontmoeting en inspiratie voor iedereen die zingt, dirigeert, bestuurt of organiseert. Er zijn boeiende ontmoetingen en workshops en Vocal Group Blueprint (onlangs als tweede geëindigd in het televisieprogramma Zing!, foto) treedt op. 

 

Hoe kun je met het concept Vereniging 3.0 een actieve rol spelen in de koorwereld? Leer meer over Zing Je Sterk, het programma waarmee Wishful Singing mensen met gezondheidsklachten weer in hun kracht zet. Of laat je bijpraten over de resultaten van het Kwartiermakerschap Jeugd bij Koornetwerk Nederland, en de vervolgstappen hierop. Andere onderwerpen: de Dirigent van de Toekomst, het gesprek voeren tussen bestuurder en dirigent (inclusief rollenspel), een speeddating voor nieuw repertoire door Nieuw GeNeCo, cultuurmarketing, pedagogiek en methodiek voor jeugdkoren, het maken van een strategisch toekomstplan voor je koor en een educatief programma voor basisscholen van Holland Opera. Kijk op https://koornetwerk.nl/koornetwerkdag2023 voor alle info. Direct inschrijven kan hier


 
Nieuws van de BALK-festivals

BALK TOPfestival 2024

Afgelopen week heeft de Werkgroep BALK TOPfestival mooie plannen gesmeed voor het evenement op 9 november 2024 in De Doelen. In die editie leggen we meer nadruk op diversiteit, inclusiviteit en jongeren. Bovendien komt er meer ruimte voor educatie via workshops en/of masterclasses. Rohan Poldervaart en Marsha Damen - respectievelijk artistiek en zakelijk leider van BTF24 - zijn maar meteen aan de slag gegaan om de plannen in een mooie opzet te gieten (foto).  

 

De Fendert Zingt/BALK Festival Zuid

De inschrijving is geopend voor dit regiofestival dat plaatsvindt op zaterdag 25 mei 2024 in De Borgh in Zevenbergen. Er zijn nog een paar plekken beschikbaar. Thema is One Hit Wonders, eendagsvliegen dus. Aanmelden kan hier.  

 

BALK Festival Oost

Goed nieuws over dit festival dat al veel te lang niet gehouden kon worden: een nieuwe werkgroep die 'Oost' wil organiseren, is in de maak. Deze maand voert BALK daar verdere gesprekken mee. De kans op een terugkeer van deze editie in 2024 is in ieder geval flink gestegen. We houden jullie op de hoogte!

 

En verder:

  • Vocaal Centraal/BALK Festival Centraal, i.s.m. Amateurkunst033 wordt gehouden op zaterdag 16 maart 2024 in het ICOON-theater in Amersfoort.
  • BALK Festival West is er weer op zaterdag 25 mei 2024 in Noordwijk aan Zee.
  • BALK Festival Noord is een tweejaarlijks festival en komt na de eerdere editie van dit jaar dus weer terug in 2025.

 
Nieuwe BALK-leden

Drie koren - allemaal damesgroepen - zijn toegetreden tot de BALK-familie. Van harte welkom! Overigens: heren, waar zijn jullie eigenlijk?

 

Swinging Woodnotes (foto) is een barbershopkoor. De groep uit Epe zingt onder het motto 'Meer noten op de zang' en telt 17 dames. Dirigente van Swinging Woodnotes is Joalien van den Houten.

 

Sound Waves is eveneens een barbershopkoor van 25 enthousiaste 'sound wives' uit Brielle. Ze zingen vierstemmig zonder instrumentale begeleiding, maar met een hoop show, kostuums, choreografie en toneelspel. De groep staat onder leiding van Norman Ebicilio.

 

Eigenwijz is een vrouwen a cappellagroep uit Julianadorp met 16 leden. Het koor, opgericht in 2011, heeft in de afgelopen 12 jaar een mooi repertoire opgebouwd van jazz- en popliedjes. Gabe de Goede is de muzikaal leider van Eigenwijz.


 
Dirigent? Doe met BALK-korting mee aan een Choir Clinic!

Dit najaar organiseren Dirigentenwerkplaats Utrecht en BALK boeiende Choir Clinics voor dirigenten. Er staan er nog twee op het programma. Ben je dirigent van een BALK-koor? Dan krijg je een aantrekkelijke korting op de deelnameprijs!

 

Choir Clinic - Ritmiek (7 oktober) focust op manieren waarmee je ritme kunt inzetten om de kwaliteit in verstaanbaarheid, groove, souplesse en klank te vergroten. Docent Ruben Smits (foto) laat zien hoe je ritmiek in diverse genres kunt inzetten als expressiemiddel. 

Choir Clinic - In 3 traptreden naar succes op het podium! (25 november) is een clinic waarin docente Bianca van Dreumel werkt aan Uitstraling - Energieke Lichaamshouding - Contact! Over beleving in de zang, sprankelingen in het optreden en andere facetten van regie. 

 

BALK-dirigenten betalen per clinic € 75.- (i.p.v. € 95,-). De clinics vinden plaats bij DUMS, Domplein 4 in Utrecht, steeds van 10.00 tot 16.00 uur. Kijk hier voor meer informatie en aanmelden.


 
BALK Inspiration Day Vocal Leadership in School

Op vrijdag 17 november 2023 slaan Vocal Leadership en BALK de handen ineen met de BALK Inspiration Day Vocal Leadership in School (VLIS). Deze dag wordt verzorgd door Merel Martens en Marlou Vriens - docenten aan VLIS - en is bedoeld voor muziekdocenten en leiders van jeugdkoren. De Inspiration Day vindt plaats in Het Koelhuis in Zutphen.

 

Tijdens de Inspiration Day draait alles om inspiratie, creativiteit, improvisatie en gedeeld leiderschap. Je ontdekt de innovatieve werkvormen van Vocal Leadership in School, zoals vocal painting, floor/roof games, energizers, icebreakers, improvisatie, move & groove en meer! Én: je ervaart roterend leiderschap, gezamenlijk initiatief en vocal games om je docent- en koorleiderschap te verbreden, ook dankzij medewerking van een voor de gelegenheid samengesteld jeugdkoor.

De deelnemersbijdrage voor BALK-leden en studenten is € 75,- voor overige deelnemers bedraagt die € 95,-. Dit is inclusief koffie/thee en een eenvoudige doch voedzame maaltijd. Kijk hier voor het volledige programma. Wil je je direct aanmelden? Dat kan hier.


 
Claudia Franzen nieuwe Kwartiermaker Jeugd

Claudia Franzen gaat voor Koornetwerk Nederland een vervolg geven aan het Kwartiermakerschap Jeugd. Na een gezamenlijke overdrachtsperiode neemt ze het stokje over van Irene Willems die dit jaar als eerste Kwartiermaker aan de slag ging en onderzoek deed naar de mogelijkheden om samen zingen bij de jeugd te stimuleren. De focus op de zingende jeugd is opgenomen in het Herstel- en Toekomstplan van Koornetwerk Nederland dat vorig jaar werd gepresenteerd. Claudia Franzen is - onder veel meer -  artistiek leider en dirigent van de Limburgse Koorschool. Daarnaast verzorgt ze cursussen Muziek voor de allerkleinsten en kids aan DUMS in Utrecht. Verder is ze betrokken bij de opleiding Docent Muziek aan het conservatorium Maastricht. 


 
Slotaflevering Een en al Koor richt blik op de toekomst

De 6e en laatste aflevering van de podcast 'Een en al Koor' staat online. Titel: 'Op weg naar een inclusieve en toekomstbestendige koorsector!’.

 

Hoe zou de koorsector er over tien jaar uit kunnen zien en wat is hier voor nodig? Hoe maken we de sector diverser en inclusiever? En welke rol kan jouw koor daarin spelen?

Aan het woord komen onder meer Rohan Poldervaart (BALK's eigen artistiek directeur), directeur-bestuurder Gordon Cruden (ZO! Gospel Choir), Hedwig Verhoeven (directeur Fonds voor Cultuurparticipatie) en Daphne Wassink (scheidend voorzitter Koornetwerk Nederland).

 

Een en al Koor is een initiatief van Koornetwerk Nederland en Nederlands Kamerkoor. De podcast is gemaakt door Gerard van den Berg (Verhaal Mij) en Froukelien IJntema. De podcast is hier te beluisteren en via de bekende podcastplatforms.


 
Heb je als koor een Femu-licentie nodig?

De laatste tijden worden veel koren weer aangeschreven door Femu - de Federatie van Muziekauteurs en Uitgevers - met het advies een licentie bij deze organisatie af te sluiten voor het gebruik van bladmuziek en/of songteksten. We krijgen nogal eens de vraag voorgelegd of zo'n licentie nodig is. 

 

Het korte antwoord is dat je als koor alleen een licentie van Femu nodig hebt als je: incidenteel een vervangende kopie maakt van je bladmuziek, de bladmuziek van een tablet wil lezen, bladmuziek digitaal wil beheren en/of songteksten wil publiceren in programmaboekjes of op een beeldscherm. Doet een koor dat allemaal niet, dan is een licentie niet nodig. Lees hier verder, óók over het verschil met de Buma-licentie.


 
Agenda

De volgende concerten staan de komende tijd op het programma. Kijk hier voor uitgebreidere informatie over de optredens. Ook een concert aanmelden voor de agenda? Klik op diezelfde link om te zien hoe dat werkt.   

 

17-09-2023 - Ladies 2 zingen bij Maria in Beeld

23-09-2023 t/m 24-09-2023 - Muziektheater Apeldoorn zet Oklahoma op de planken

13-10-2023 - Een Maatje Meer: dubbelconcert Maat 41 / Juice Vocal Band (foto)

20-10-2023 t/m 21-10-2023 - Mini-festival Pop & Jazz met MAZE, Leeuwenhart en Vocal Group Utrecht

28-10-2023 - Koorzang ontmoet dance in Sampled Voices van Sezako

04-11-2023 - Jade viert 30-jarig bestaan met twee jubileumconcerten

10-11-2023 t/m 12-11-2023 - Musical Intermezzo: drie maal 'This is MI' in Vught


 
Witte Roos goed voor workshop Vocal Percussion

Vocal Group Utrecht won eerder dit jaar de Witte Roos tijdens Vocaal Centraal/BALK Festival Centraal, i.s.m. Amateurkunst033. De prijs (beschikbaar gesteld door BALK en bestemd voor de mooiste uitvoering van een Nederlandstalig lied) was goed voor een bon voor een workshop.

 

Die besteedde het koor aan een workshop Vocal Percussion door Rogier Vuijk. Hoe beviel dat? "We hebben met Rogier eerst gewerkt aan de basisgeluiden van het drumstel en de goede microfoontechniek. Daarna hebben we het geleerde direct toegepast in ons eigen repertoire. Het was een erg leuke en leerzame avond. We weten nu dat méér mensen het in zich hebben dan we dachten! We zullen het in de toekomst dan ook zeker wat vaker gaan gebruiken", aldus Vocal Group Utrecht. 


 
Koorkleding: wat heb je nodig voor een mooi totaalplaatje?

Koorkleding is bij veel groepen voer voor discussie. Maar wat heb je nou echt nodig om een prachtig totaalplaatje neer te zetten en iedereen blij te zien met wat hij of zij draagt? 

 

Wanneer je als koor kiest voor een uniforme stijl en kleur, creëer je een rustig beeld. Maar dan kom je als individu niet tot je recht. Een mix van kleuren en stijlen doet recht aan de authenticiteit van elke koorzanger. WAUW Koor Closet geeft op 21 oktober in een workshop handvatten voor het samenstellen van de juiste kooroutfit. Kijk hier voor meer informatie


 
BALK op sociale media

 

Ook altijd als eerste op de hoogte zijn van de nieuwtjes van zingend en theatermakend Nederland? Of van aanbiedingen?

 

BALK is actief op Facebook en Instagram, zie: 

 

Facebook: www.facebook.com/balkveelzijdigvocaal

Instagram: www.instagram.com/balkveelzijdigvocaal