Weergave niet optimaal? Bekijk de nieuwsbrief online!  »
Een gouden keel
Nieuwsbrief oktober 2023
Zingen moeilijk? Exclusief?

Zingen zou net zo vanzelfsprekend moeten zijn als ademen, eten, wandelen of fietsen. Waarom kijken we elkaar dan ongemakkelijk aan als iemand in gezelschap een lied aanheft? 'Zal ik wel of zal ik niet meezingen?' Zijn we door al die talentenshows - waarin de besten 'door' mogen - gaan denken dat zingen alleen iets is voor mensen met een gouden keel? In ZINGmagazine 113 heeft lector kunsteducatie Evert Bisschop Boele het over het muziekonderwijs dat in Nederland door 'een speciale mevrouw of meneer' wordt verzorgd. Geeft de vakleerkracht muziek inderdaad het beeld dat zingen iets 'bijzonders' is? Wat BALK betreft: ja. Maar dan vooral omdat het zoveel plezier geeft! Dat is de centrale gedachte achter Vocal Leadership in School waarover Merel Martens en Marlou Vriens op 17 november een mooie inspiratiedag verzorgen voor muziekdocenten (zie hieronder). Laagdrempeligheid in zingen vinden we belangrijk. Tijdens onze regiofestivals ligt de nadruk ook al meer op ontmoeting en inspiratie dan op de prestatie. Maar hoe verhoudt zich dat met het competitie-element op het BALK TOPfestival? Dat zal nadrukkelijker gezelschap krijgen van thema's als binding, delen, diversiteit en de sociaal-maatschappelijke betekenis die zingen heeft. Een eerste opzet van het BALK TOPfestival 2024 ligt er al. Nieuwsgierig? Nog heel even geduld!  

 

Jan van Deursen, webredacteur BALK


 
BALK Inspiration Day Vocal Leadership in School

Op vrijdag 17 november 2023 slaan Vocal Leadership en BALK de handen ineen met de BALK Inspiration Day Vocal Leadership in School (VLIS). Deze dag wordt verzorgd door Merel Martens en Marlou Vriens - docenten aan VLIS - en is bedoeld voor muziekdocenten en leiders van jeugdkoren. De Inspiration Day vindt plaats in Het Koelhuis in Zutphen.

 

Tijdens de Inspiration Day draait alles om inspiratie, creativiteit, improvisatie en gedeeld leiderschap. Je ontdekt de innovatieve werkvormen van Vocal Leadership in School, zoals vocal painting, floor/roof games, energizers, icebreakers, improvisatie, move & groove en meer! Én: je ervaart roterend leiderschap, gezamenlijk initiatief en vocal games om je docent- en koorleiderschap te verbreden, ook dankzij medewerking van een voor de gelegenheid samengesteld jeugdkoor.

De deelnemersbijdrage voor BALK-leden en studenten is € 75,- voor overige deelnemers bedraagt die € 95,-. Dit is inclusief koffie/thee en een eenvoudige doch voedzame maaltijd. Kijk hier voor het volledige programma. Wil je je direct aanmelden? Dat kan hier.


 

Shirma Rouse maakte iedereen blij

Wat was het een geweldige dag, ik ben helemaal opgewekt naar huis gefietst - Fantastisch om hier aan mee te mogen doen - Ontzettend genoten van de masterclass van Shirma Rouse -  Een en al positiviteit en creativiteit, ik wil meer van die dagen - Bedankt BALK voor de gastvrijheid en gezelligheid.

 

Het zijn zo maar wat reacties die op de socials te lezen waren na de twee BALK Masterclasses die Shirma Rouse vorige maand verzorgde in Utrecht en Zutphen, samen met haar pianist Quincy Adolphin. Zelden hebben we zoveel mensen met een nog grotere lach het pand zien verlaten dan dat ze er mee binnenkwamen. (De foto is van Renée Brunnekreef).

 

De BALK Masterclasses werden mede mogelijk gemaakt door VSBfonds en Fonds voor Cultuurparticipatie. 


 
Nieuws van de BALK-festivals

BALK TOPfestival 2024

Rohan Poldervaart en Marsha Damen - respectievelijk artistiek en zakelijk leider van BTF24 - hebben een eerste opzet voor het BALK TOPfestival op 9 november 2024 in De Doelen in Rotterdam opgesteld. Daarin wordt meer nadruk gelegd op diversiteit, inclusiviteit en jongeren. Bovendien komt er meer ruimte voor educatie via workshops en/of masterclasses. Binnenkort volgt meer nieuws over het festival.

 

  • BALK Festival Oost We hebben goede hoop dat het festival in 2024 een come-back kan maken. Een werkgroep die Oost wil organiseren, is in de maak. 
  • Vocaal Centraal/BALK Festival Centraal, i.s.m. Amateurkunst033 wordt gehouden op zaterdag 16 maart 2024 in het ICOON-theater in Amersfoort.
  • BALK Festival West is er weer op zaterdag 25 mei 2024 in Noordwijk aan Zee.
  • De Fendert Zingt/BALK Festival Zuid De inschrijving is geopend voor dit regiofestival dat plaatsvindt op zaterdag 25 mei 2024 in De Borgh in Zevenbergen.Thema is One Hit Wonders, eendagsvliegen dus. Aanmelden kan hier
  • BALK Festival Noord is een tweejaarlijks festival en komt na de eerdere editie van dit jaar dus weer terug in 2025.

 
Nieuwe BALK-leden

Hoppa, weer drie nieuwe groepen die lid werden van BALK. Van harte welkom allemaal! 

 

VoiceMill uit het Brabantse Mill, is een pop- en musicalkoor met Nederlands- en Engelstalige liedjes op het repertoire. VoiceMill is opgericht in 2005 en de dirigent is José Lemmers. Het koor telt momenteel 28 leden en repeteert op de donderdagavond in Sociaal-Cultureel Centrum Myllesweerd in Mill. 


Lake District Sound uit Maarssen is een mannenbarbershopkoor van 20 zangers. Ze wisselen prachtige ballads af met vrolijke up-tempo nummers. De mannen zingen in een flow van 4-stemmige akkoorden waarmee ze met passie hun verhaal vertellen. Artistiek leider is Mieke Goossens.

 

A cappella Kwartet Klinkklaar (foto) uit Utrecht en omgeving is eind 2022 opgericht. De vier zangers en zangeressen richten zich op een breed scala aan zangstijlen: close harmony, doo wop, barbershop, jazz, pop en cabaret. 


 
Dirigent? Doe met BALK-korting mee aan een Choir Clinic!

Er staat nog één Choir Clinic van Dirigentenwerkplaats Utrecht en BALK op het programma voor dirigenten: In 3 traptreden naar succes op het podium op 25 november a.s. Ben je dirigent van een BALK-koor? Dan krijg je een aantrekkelijke korting op de deelnameprijs!

 

In deze Choir Clinic werkt docente Bianca van Dreumel aan Uitstraling - Energieke Lichaamshouding - Contact! Het zal gaan over beleving in de zang, sprankelingen in het optreden en andere facetten van regie. 

 

BALK-dirigenten betalen € 75.- (i.p.v. € 95,-) voor de Choir Clinic. Die vindt plaats bij DUMS, Domplein 4 in Utrecht, van 10.00 tot 16.00 uur. Kijk hier voor meer informatie en aanmelden.


 
Agenda

Wat zijn jullie actief! Het resultaat: een volle agenda met optredens door heel Nederland. Kijk voor uitgebreide informatie over deze uitvoeringen op de agenda-pagina. Ook een uitvoering aanmelden? Klik op dezelfde link en lees hoe dat werkt. Op het podium of in de zaal: veel plezier allemaal.

 

20-10-2023 t/m 21-10-2023 - Mini-festival MAZE, Leeuwenhart en VG Utrecht

21-10-2023 - Schudden voor gebruik: reprise Desalniettemin

28-10-2023 - Koorzang ontmoet dance in Sampled Voices van Sezako

04-11-2023 - Special performance van No Romeo's in Deventer

04-11-2023 - Jade viert 30-jarig bestaan met twee jubileumconcerten

04-11-2023 t/m 19-11-2023 - Muziektheater van Fuse en dichter Ingmar Heytze

04-11-2023 t/m 05-11-2023 - Vrouwe IJsselstein Swingt op 4 en 5 november

04-11-2023 t/m 18-11-2023 - Musical & Operette Purmerend: De Mikado

10-11-2023 t/m 12-11-2023 - Musical Intermezzo: drie maal 'This is MI' in Vught

12-11-2023 - Chasing Dreams van Vocal Group LEF nóg een keer te zien

18-11-2023 - Een avond Sing & Swing met close harmony group Briskly

08-12-2023 t/m 17-12-2023 - Noord-Hollandse kersttour Vocal Group Close-Up

15-03-2024 t/m 17-03-2024 - SterAllures komt met Legally Blonde


 
Nieuwe online workshop jeugd- en kinderkoorzang

Er staat weer een nieuwe online workshop van Koornetwerk Nederland over de samen zingende jeugd op het programma. Die vindt twee keer plaats: op woensdag 1 november (avond) en donderdag 2 november (ochtend). 

 

Tijdens de workshop stelt Claudia Franzen, de kersverse projectleider Kinder- en Jeugdkoorzang bij Koornetwerk Nederland, zich aan je voor. Daarbij verzorgt Claudia een update over de voortgang van een aantal in gang gezette activiteiten en biedt ze een inkijkje in wat er verder nog op stapel staat. Ook onze eigen Rohan Poldervaart, artistiek directeur van BALK en BALK TOPfestival is te gast. Hij geeft tips en tools over het creëren van een veilige setting waarin tieners met plezier samen kunnen zingen. Meld je hier direct aan! 


 
Boezem Boys in de wolken met workshop Babette Labeij

De Boezem Boys, die we ook kennen van hun deelname aan het EO-programma Zing!, wonnen tijdens BALK Festival West op 3 juni j.l. de Dappere Dodo. Aan die prijs was een cheque verbonden, te besteden aan een workshop. Die hebben ze gevolgd bij de Babette Labeij Music Academy.

 

"Babette is bij ons geweest en wat was het een fantastische avond", zegt Boezem Boy Jan Willem van Mourik. "We hadden onze zaal in het Noorderhuis in Noordeloos helemaal ingericht in de sfeer van onze nieuwe set Superhelden. Na een uitleg van Babette over de basisprincipes van het zingen en van klanken maken, heeft ze met ons verschillende inzing- en opwarmoefeningen gedaan. Daarna hebben onze set voor haar opgevoerd die ze uitgebreid van tips en trucs heeft voorzien. Al met al een buitengewoon leerzame avond voor ons. We hebben genoten!"


 
Veel nuttige online - gratis - workshops van Rabo Clubsupport

Rabo ClubSupport organiseert van maandag 13 november tot en met donderdag 23 november 2023 diverse online workshops voor sport- én cultuurverenigingen. Ook voor koren kunnen die interessant zijn. Je kunt er gratis aan deelnemen. Het gaat om thema's op het gebied van verenigingsondersteuning als Ledenbinding, Modern besturen, Sociale veiligheid of Presteren met communiceren. Kijk hier voor een overzicht en informatie over aanmelden.


 
Sing Along Feel The Spirit van jubilerende KBZON

Onze collegabond KBZON - de nationale korenbond - bestaat 135 jaar! Dat vieren ze op 18 november met een feestelijke Sing Along in Musis & Stadstheater Arnhem. In samenwerking met het professionele ensemble Consensus Vocalis en soliste Florieke Beelen wordt het een inspirerende scratchdag voor alle koorzangers rond het swingende koorwerk ‘Feel the Spirit’ van John Rutter. Onder leiding van dirigent Béni Csillag en enkele vocale coaches dompel je je een hele dag onder in Feel The Spirit. Als afsluiting zing je, samen met honderden anderen en begeleid door een professioneel orkest, het stuk in de prachtige Parkzaal. Aanmelden kan nog!  


 
BALK op sociale media

Ook altijd als eerste op de hoogte zijn van de nieuwtjes van zingend en theatermakend Nederland? Of van aanbiedingen?

 

BALK is actief op Facebook en Instagram, zie: 

 

Facebook: www.facebook.com/balkveelzijdigvocaal

Instagram: www.instagram.com/balkveelzijdigvocaal