Weergave niet optimaal? Bekijk de nieuwsbrief online!  »
Blik op de toekomst
Nieuwsbrief december 2023
Tijd en ruimte

Wanneer mijn basisschooljuf een vraag aan de klas stelde, was ik voor mijn gevoel altijd te laat. Ik moest de vraag nog op mij laten inwerken. Tegen de tijd dat ik een goed geformuleerd antwoord had, waren er al vier goede antwoorden gegeven. Waar ik behoefte aan had? Een beetje meer tijd en ruimte. 

 

Tijd en ruimte spelen in de culturele sector een grote rol. We willen doorontwikkelen, in beweging blijven: het komende concert, de volgende aanvraag, weer een wervingsactie én: het implementeren van een nieuwe visie. Daardoor vergeten we soms in alle rust naar elkaar te luisteren of een veilige ruimte te creëren waarin de ander zich kan uiten.

 

Sinds mijn aanstelling bij BALK zie ik dat deze ruimte er ook echt is. Met Ramon van den Boom (bureaucoördinator), Léontine van Duin (administratie) en Jan van Deursen (redacteur) zijn we, samen met het bestuur, stap voor stap een gezamenlijke blik op de toekomst aan het ontwikkelen.

 

Terugdenkend aan mijn basisschooltijd realiseer ik me dat vanuit rust bevragen ook een kwaliteit is. Zo creëer je ruimte voor de ander en raak je zelf ook geïnspireerd. Zullen wij elkaar met zijn allen die tijd en ruimte eens geven?  

 

Rohan Poldervaart, artistiek directeur BALK 


 
BALK Kerstpakket voor 3 mooie Koorkanjers

De BALK Kerstpakketten gaan dit jaar naar drie prachtige KoorKanjers. Ze zijn voorgedragen door hun koor, vocal group of musicalvereniging. De jury moest wikken en wegen. Op wie is de keuze gevallen?  

 

Vera Rebel zingt in Multi(f)vocaal in Geldrop. Ze heeft al twee keer kanker overwonnen. Nu is ze voor een derde keer getroffen en genezing is helaas niet meer mogelijk. Dat weerhoudt Vera niet om haar schouders onder het koor te blijven zetten. Ondanks chemo en immuuntherapie is ze altijd blijven zingen. Slechts één repetitie heeft ze gemist. Ze is altijd trouw van de partij en is er ook altijd als eerste. Vera wil per se met het koor blijven optreden zo lang het kan en dat is precies wat ze doet. Bovendien wil ze dat het koor doorgaat, ook als ze er niet meer is. Multi(f)Vocaal: 'Vera is een échte KoorKanjer!'

 

Hans van Oostveen werkt al meer dan 20 jaar voor OVA Musicals (Amstelveen) achter de schermen in de decorploeg. Hij is van het type 'handen uit de mouwen' en regelt de bouw- en opslagplaatsen voor de decors, is altijd aanwezig op decorbouwavonden én veel repetitieavonden, tijdens het hele werkweekend, generale dag en alle voorstellingsdagen. Hij sjouwt, bouwt op en breekt weer af in Schouwburg Amstelveen. 'Gewoon een geweldige man die zijn vrije tijd met hart en ziel aan de vereniging besteedt', zo schrijft OVA Musicals.

 

Trinet van den Berg is vanaf het begin (bijna 40 jaar) lid van Dune & Forest in Noordwijk. Al vele jaren beheert ze ook de Lief-en-Leedpot. Dat doet zij met veel liefde en aandacht. Iedereen die jarig is, krijgt een met de hand volgeschreven verjaardagskaart en niemand wordt vergeten bij ziekte, een operatie of een jubileum. Ze onderhoudt ook het contact met oud-leden. 'We zouden het heel leuk vinden om háár nu eens te verrassen: ze is het hart van ons koor', schrijft Dune & Forest. 

 

BALK wenst Vera, Hans en Trinet veel plezier met het BALK Kerstpakket. Het is onderweg!


 
Ruut te Velthuis nieuwe voorzitter Koornetwerk Nederland

Ruut te Velthuis volgt Daphne Wassink op als voorzitter van Koornetwerk Nederland. De Algemene Ledenvergadering van de korenkoepel stemde op 25 november in met zijn voordracht.

 

Ruut is oud-bestuurslid van BALK en tussen 2011 en 2014 was hij directeur van onze bond. Momenteel is hij manager bij KunstenHuis Idea in Zeist/De Bilt/Soest/Bunnik en voorzitter van de Dirigentenwerkplaats Utrecht. Maar hij is vooral ook professioneel musicus, zanger en koordirigent. Zo zingt Ruut als tenor in Leeuwenhart in Utrecht en dirigeert hij Popkoor Prestige, ook al in de Domstad. Naast Ruut werden nog twee nieuwe bestuursleden benoemd: Cora Honing en Marcell Vroeijenstijn. Lees hier meer over het nieuwe bestuur van Koornetwerk Nederland. 


 
Adviestarieven dirigenten 2024

De adviestarieven voor dirigenten gaan per 1 januari 2024 omhoog met 5,4%. Dat heeft de ALV van Koornetwerk Nederland vorige maand bekendgemaakt. Die stijging is conform de jaarlijkse indexering volgens de afgeleide CPI-index van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS). Een overzicht van de tarieven 2024 zal naar verwachting volgende week hier te vinden zijn.

Overigens heeft het Platform ACCT inmiddels een Handreiking Tarieventool gepubliceerd waarmee de tarieven gefundeerd en via het principe van fair pay ook kunnen worden vastgesteld. Het blijft altijd gaan om adviezen: koren en dirigenten zijn vrij om hun eigen afspraken te maken.


 
Nieuws van de BALK-festivals

BALK Festival Oost. Habemus datum! 'Oost' keert eindelijk terug op de agenda van de regiofestivals: houd zaterdag 22 juni 2024 vrij in jullie agenda! Met grote dank aan Catch20 uit Terborg (ze noemen zichzelf graag een band met 20 zangers) dat BALK Festival Oost gaat organiseren. Locatie wordt - als vanouds - DRU Industriepark in Ulft. De inschrijving begint in de tweede week van januari 2024. Houd de BALK-website en -socials in de gaten. Zie ook: https://www.balkfestivaloost.nl/.

 

BALK Festival West wordt gehouden op zaterdag 25 mei 2024 in theater De Muze in Noordwijk-aan-Zee. De inschrijving voor dit festival is verlengd tot 23 december 2023. Ook zijn de kosten voor het optreden/strandactiviteit enerzijds, en de kosten voor deelname aan de workshops anderzijds, gesplitst. Daardoor is deelname aan de workshops nu optioneel. Al blijft de organisatie natuurlijk wel hopen dat zoveel mogelijk koren aan de workshops meedoen! Lees hier de tweede nieuwsbrief over het festival. Inschrijven kan hier: https://balkfestivalwest.nl/.

 

Vocaal Centraal/BALK Festival Centraal i.s.m. Amateurkunst033 wordt gehouden op zaterdag 16 maart 2024 in het ICOON-theater in Amersfoort. Voor dit festival is de inschrijving alweer gesloten (op zaterdag 18 november was het festival binnen 5 minuten volgeboekt!). Zie https://www.vocaalcentraal.nl.

 

De Fendert Zingt/BALK Festival Zuid staat gepland op zaterdag 25 mei 2024 in De Borgh in Zevenbergen. De inschrijving voor dit festival staat nu open. Thema is One-Hit-Wonders, ofwel: eendagsvliegen. Inschrijven kan via: https://defendertzingt.nl/.


 
Educatief programma BALK voorjaar 2024

Het educatief progamma van BALK en samenwerkende partners kent het komend voorjaar boeiende bijeenkomsten. Nog niet alle data staan vast maar we willen toch vast een tip van de sluier oplichten. De inschrijving start medio januari 2024. Dan volgt uiteraard nog veel meer nieuws. 

 

 

Componeren kun je leren

Workshopserie in samenwerking met KBZON onder leiding van Marlou Vriens (o.a. artistiek leider van Vocal Group Blueprint) voor zangers, dirigenten en componisten die willen werken aan hun ‘componistencreativiteit’. Tijdens vier zaterdagochtenden (tussen 23 maart en 18 mei) en een afsluitende dag (15 juni werkt) Marlou in Utrecht aan het vergroten van je muzikale vocabulaire voor compositie en arrangement. 

 

De Vrije Mannenstem

In deze workshop gaan maximaal 15 mannen op zoek naar hun eigen authentieke stem. Ton van Wolde en Joris Erwich, ervaren stembevrijders met een theaterachtergrond, verzorgen deze workshop. Hij vindt drie keer plaats: op 6 april in Arnhem, op 13 april in Breda en een nog nader te bepalen datum/locatie (Noord-Nederland). 

 

Stemgroep is geen gender

Sven Keet is zanger, dirigent, beatboxer en zangdocent. Hij verzorgt op 20 april (de exacte locatie in de Randstad wordt nog bekendgemaakt) een workshop over het gebruik van de spreek- en zangstem na een gendertransitie. Verwacht veel nuttige tips & tricks. 

 

Online intervisie dirigenten/bestuurders

Drie online bijeenkomsten (start in april) waarin dirigenten, bestuursleden, commissieleden, etc. veel voorkomende dilemma's bespreken, steeds met dezelfde groep mensen van max. 7 personen. Initiatief van KBZON, Dirigentenwerkplaats Utrecht en BALK. Meer info en aanmelden: info@kbzon.nl

 

Je kunt je belangstelling alvast kenbaar maken via een mailtje aan administratie@balknet.nl.


 
Agenda

De volgende optredens vinden de komende tijd plaats. Kijk voor uitgebreide informatie over deze uitvoeringen op de agenda-pagina. Ook een uitvoering aanmelden? Klik op dezelfde link en lees hoe het werkt. 

 

nog t/m 17-12-2023 - Noord-Hollandse kersttour Vocal Group Close-Up

15-12-2023 t/m 16-12-2023 - Voix Là zingt met kerst twee maal in de 'eigen stal'

16-12-2023 - Kerst met de Urker Zangers in Lelystad

17-12-2023 - Kerstconcert door Kleinkoor Beyers Naudé in Tytsjerk

28-12-2023 - Duketown Ladies treden op in het Nederlands Openluchtmuseum

16-02-2024 - Uniek operaconcert vier Gelderse muziekgezelschappen

15-03-2024 t/m 23-03-2024 - Thalia Muziektheater Hollands Kroon zet Jane Eyre op de planken

15-03-2024 t/m 17-03-2024 - SterAllures komt in maart 2024 met Legally Blonde


 
Meedoen aan de KCZB Vocale en Muzikale Dag in Winsum

De afdeling Regio Noord van onze collegabond KCZB houdt op zaterdag 20 april 2024 weer de tweejaarlijkse Vocale en Muzikale Dag in het Groningse Winsum. Ook groepen die lid zijn van andere korenbonden zijn van harte welkom om eraan mee te doen. 

 

Het evenement vindt plaats in vier kerken, de Hoogte en op diverse buitenpodia in het centrum van Winsum. Het evenement is bedoeld voor 'alles wat muziek voortbrengt': niet alleen koren maar ook korpsen, orkesten en straatmuzikanten kunnen tijdens de dag twee maal optreden. Deelname is gratis, alleen aan koren die willen zingen in een van de kerken wordt een bijdrage van € 4,50 per koorlid gevraagd. Hier kun je alles lezen over de Vocale en Muzikale dag. En aanmelden kan op de website van KCZB. Op 1 januari 2024 sluit de inschrijving. Zie het YouTube-filmpje voor een impressie van de Vocale en Muzikale Dag in 2022.


 
Nieuwe BALK-leden

Twee nieuwe leden voor BALK. Fijn dat jullie er zijn. Welkom!

 

Blended Collective uit Tilburg (foto) is een mix van een vocal group en een koor. Het repertoire bestaat uit pop en aanverwante genres: tijdloze nummers die in een hedendaags jasje worden gestoken, in de kerstperiode aangevuld met vlotte kerstsongs. Van de leden (9 op dit moment) wordt verwacht dat ze investeren in kwaliteit en in vriendschap! Alle leden krijgen de gelegenheid om hun muzikale ideeen in te brengen. Blended Collective is opgericht in maart 2023. Dirigent is Jos Muller.

 

Close2Gospel is een internationaal dameskoor uit Leiden met zo'n 30 leden. Ze zijn gedreven en ambitieus en willen inspireren en motiveren. Ze houden van een muzikaal feestje maar het koor brengt ook troost en warmte waar het nodig is. Close2Gospel staat voor acceptatie, inclusiviteit en diversiteit. Ze zingen uit het hart en willen een liefdevolle boodschap brengen. Close2Gospel staat onder muzikale leiding van Norman Ebicilio.


 
Boeiende uitwisseling tijdens het online Muziektheatercafé

Ook al moest je het biertje uit je eigen koelkast trekken, het online Muziektheatercafé van 29 november was een café zoals een café hoort te zijn: met boeiende ontmoetingen, gesprekken en uitwisselingen. 20 deelnemers (namens 15 muziektheatergroepen) spraken over het aantrekken van nieuwe leden - vooral mannen en jongeren - en mensen met diverse culturele achtergronden. 

Een belangrijke conclusie: mensen sluiten zich alleen aan bij een vereniging als ze zich daarin herkennen. Een man voelt zich waarschijnlijk ongemakkelijk als hij bij een bijna all-female groep moet aanhaken. Een twintiger naar een groep veertigers of vijftigers? Weinig kans. 

Qua diversiteit spelen er soms praktische zaken waar niet iedereen bij stilstaat. Zo spreekt het niet vanzelf dat je jezelf opmaakt, verkleedt en op een podium gaat staan als je dat niet hebt meegekregen vanuit je culturele achtergrond. Food for thought! Voorjaar 2024 komt er weer een online Muziektheatercafé. Wil, of heb, je tips? Mail naar: hilde@balknet.nl.


 
Aanvraag indienen voor Werktuig PPO is nu een goed idee

Iedereen die werkt in de culturele of creatieve sector - zzp'er en werknemer - kan een subsidie aanvragen via de subsidieregeling Werktuig PPO.  

Wertuig PPO (Permanente Professionele Ontwikkeling) vergoedt 1/3e van de kosten die je maakt voor het volgen van lessen of cursussen, bijvoorbeeld op het gebied van koorleiding of arrangeren. Ook reiskosten vallen eronder Je kunt ook meerdere keren per jaar subsidie aanvragen, bijvoorbeeld als je later besluit nog een module te doen, of extra lessen te nemen. De maximale vergoeding bedraagt € 2.000,- per 12 maanden. Vijf dagen na de aanvraag weet je al of die gehonoreerd wordt. Officieel eindigt deze regeling eind 2024. Maar het is ook mogelijk dat hij al eerder stopt, bijvoorbeeld als het geld op is. En mogelijk gaat een nieuwe regering andere afwegingen maken. Kijk hier voor meer informatie!


 
Charlie & The Chocolate Factory nu beschikbaar

Musicalgroepen opgelet: de opvoeringsrechten van de musical Charlie and the Chocolate Factory zijn eindelijk ook beschikbaar voor het amateurcircuit in de Benelux! Welke groep gaat de uitdaging aan en brengt deze heerlijke musical, gebaseerd op het gelijknamige boek van Roald Dahl, op de planken? Je kunt een aanvraag indienen bij Grand Circle.


 
BALK-contributie 2024

BALK-leden kunnen tot 15 januari 2024 hun ledenaantal doorgeven via www.balknet.nl. Onlangs hebben ze via e-mail een brief gekregen waarin wordt uitgelegd hoe dat moet. Het aantal leden van de groep is de basis voor het contributiebedrag voor BALK in 2024. 

De jaarbijdrage gaat volgend jaar omhoog van € 9,90 naar € 10,46 per koorlid. Het jeugdtarief gaat van € 4,50 naar € 4,75 per jeugdlid. BALK volgt hierbij de inflatiecorrectie conform de CPI-index. In het nieuwe jaarbedrag zijn ook de (eveneens geïndexeerde) BUMA-premie en de BALK-bijdrage aan Koornetwerk Nederland meegenomen. Lees hier alles over de BALK-contributie 2024. 


 
EVW: een podium voor Nederlandse en Duitse amateurzangers

In 2024 is de tweede editie van Euregio Vocalisten Werkplaats. Het is een gezamenlijk Nederlands-Duits project voor amateurzangers van 16 jaar en ouder die als solozanger of in een ensemble tot maximaal 4 zangers kunnen deelnemen.

 

Tijdens de slotconcerten wordt er onversterkt en uit het hoofd gezongen: a cappella of met pianobegeleiding. Alle genres zijn toegestaan maar liedjes moeten in het teken staan van het thema 'Hoop'. Het project vindt in maart en april 2024 plaats in het Akoesticum in Ede en in Heek (D). Aanmelden kan tot 13 januari. Kijk hier voor alle info.  


 
Kerstvakantie BALK Bureau

Het BALK Bureau gaat kerstvakantie vieren. Dat doen we van vrijdag 22 december t/m vrijdag 5 januari 2024. In deze periode zijn we uiteraard wel per e-mail bereikbaar via administratie@balknet.nl of redactie@balknet.nl. Maar het zal wat langer duren voordat we kunnen reageren op vragen of berichten.

 

Léontine, Rohan, Ramon en Jan wensen jullie een fijne eindejaarsperiode en een goede jaarwisseling toe.


 
BALK op sociale media

Ook altijd als eerste op de hoogte zijn van de nieuwtjes van zingend en theatermakend Nederland? Of van aanbiedingen?

 

BALK is actief op Facebook en Instagram, zie: 

 

Facebook: www.facebook.com/balkveelzijdigvocaal

Instagram: www.instagram.com/balkveelzijdigvocaal