Weergave niet optimaal? Bekijk de nieuwsbrief online!  »
Vlinders
Nieuwsbrief maart 2024

Na een kletsnatte, donkere winter waar geen einde aan leek te komen, zijn de eerste knoppen ontsproten en laten de vlinders zich weer zien. Ook de koorwereld heeft de vlinders in de buik met enorm veel activiteiten. Niet alleen die van ons (zie het festival- en het educatieblok in deze nieuwsbrief) maar ook van onze leden. Kijk die agenda toch eens!

We beginnen hier ook een kleine serie artikelen over geld. Veel koren verloren de afgelopen jaren nogal wat leden en dus vielen er contributies weg. Terwijl de dirigentarieven (terecht) flink geïndexeerd werden. Ook de uitgaven voor concerten, de huur van locaties of de inzet van professionals zoals muzikanten of regisseurs schieten omhoog. Wat kun je doen? We trappen af met crowdfunding. MAZE Voices heeft het al ontdekt. Jullie binnenkort ook? 

 

Jan van Deursen, webredacteur BALK 


 
Samenwerking korenbonden vraagt om andere route

In december 2022 hebben de korenbonden BALK, KBZON en KCZB de intentie uitgesproken om gezamenlijk een nieuwe korenorganisatie op te richten. Doel: een breder bereik, een sterkere klantgerichtheid, een grotere zichtbaarheid en meer slag- en innovatiekracht.

Na intensief overleg in 2023 over de invulling van de nieuwe korenorganisatie is gebleken dat de visies onvoldoende bij elkaar kwamen om nu een nieuwe organisatie op- en in te richten. Maar het blijft de intentie van BALK, KBZON en KCZB om de ambities waar te maken en alternatieve manieren van samenwerken te vinden.


 

BALK TOPfestival 2024: inschrijf- en deelnamereglement online!

Het BALK TOPfestival - dat plaatsvindt op 9 november 2024 -  heeft een gloednieuwe website: www.balktopfestival.nl. Daar staat het inschrijf- en deelnamereglement al online. Neem het goed door, want ten opzichte van de vorige editie zijn hier en daar best wat veranderingen aangebracht. Thema van BTF24 wordt Groove Stories

 

Van 1 tot en met 15 april heb je dan de tijd om jullie koor aan te melden voor het BALK TOPfestival in De Doelen in Rotterdam. De inschrijving verloopt via het aanmeldformulier dat in die periode te vinden is op www.balktopfestival.nl. Zet vooral een reminder in je agenda. Bij de aanmelding moet je ook links naar minimaal twee recente YouTube-filmpjes meesturen die een goed beeld geven van jullie huidige muzikale en artistieke niveau. De filmpjes worden meegewogen bij de selectie voor het festival. Zoals eerder vermeld blijven de winnaars uit de diverse categorieën van 2022 verzekerd van deelname. Van hen ontvangen we nog wel graag een aanmelding, maar zij hoeven geen filmpjes mee te sturen. Op 1 juni, traditiegetrouw om middernacht, maken we de selectie bekend!

 

Check www.balktopfestival.nl regelmatig want in de aanloop naar het festival zal daar steeds meer informatie over jullie festival te zien zijn. 

 

Wil je BTF ondersteunen op het gebied van presentatie, zaaltechniek, marketing of fotografie? En prachtige ervaringen opdoen achter de schermen van een groot evenement in een professioneel concertgebouw? Meld je met een e-mail bij Marsha Damen, zakelijk leider BTF24.     


 
Nieuws van de regionale BALK-festivals

Vocaal Centraal/BALK Festival Centraal i.s.m. Amateurkunst033 wordt gehouden op zaterdag 16 maart 2024 in het ICOON-theater in Amersfoort. Voor dit festival is de inschrijving gesloten. De deuren gaan open om 12.15 uur en daarna kun je tot 21.30 uur genieten van 16 groepen die elk 20 minuten opteden. Een jury geeft de groepen gerichte feedback. Daarnaast zijn er drie workshops: Singing in English door Annalisa Schmad, Storytelling voor zangers en koren door Esther Bevers en 6 Koorkleuren door Juliette Dumoré. Kijk voor het programma op https://www.vocaalcentraal.nl.

 

BALK Festival West, georganiseerd door Vocal Group SONAR, wordt gehouden op zaterdag 25 mei 2024 in theater De Muze in Noordwijk aan Zee. De inschrijving is inmiddels gesloten. Er treden 16 groepen op, en daarnaast zijn er vier workshops: Groove, Storytelling, Jazz en Guilty Pleasures. Met de online feedbacktool kun je ter plekke bepalen wie de Dappere Dodo (publieksprijs) moet winnen. Voor het eerst is er een grote muziektheatergroep van de partij: Musical Popkoor Broadway uit Hoorn. De presentatie van het festival wordt een feestje met de winnaars van de Dappere Dodo in 2023: de mannen van de Boezem Boys! Info op: https://balkfestivalwest.nl/.

 

De Fendert Zingt/BALK Festival Zuid staat gepland op zaterdag 25 mei 2024 in De Borgh in Zevenbergen. Ook hier is de inschrijving gesloten. Thema is One-Hit-Wonders, ofwel: eendagsvliegen. Kijk op https://defendertzingt.nl/ voor alle info. Het festival kan nog wat 'handjes' gebruiken, zoals gastvrouwen-/heren, zaalwachten, hulp bij de kaart- en muntverkoop of op- en afbouw. Wil je meehelpen om dit oergezellige festival goed uit de verf te laten komen? Je kunt je hier aanmelden. Veel dank alvast! 

 

BALK Festival Oost. De inschrijving voor BALK Festival Oost is verlengd t/m 22 maart. Het festival vindt plaats op zaterdag 22 juni 2024 in DRU Industriepark in Ulft. Koren uit Oost- en Zuidoost-Nederland (Limburg dus ook) kunnen zich aanmelden. Zie ook de 1e Nieuwsbrief van het organiserende Catch20 uit Terborg. Zie ook de vernieuwde website van BALK Festival Oost en de nieuwsbrief over het festival die Catch20 eerder maakte.


 
Totaal Vocaal: inspiratie door educatie

Dit voorjaar staat er een mooi educatief progamma in de agenda onder de naam Totaal Vocaal: inspiratie door educatie. BALK, KBZON, Dirigentenwerkplaats Utrecht en Vocal Leadership in School komen met een heel divers aanbod: voor zangers, dirigenten, arrangeurs, componisten en muziekdocenten. Lees mee en meld je aan! 

 

De Vrije Stem

In deze workshop gaan maximaal 15 mannen en vrouwen op zoek naar hun eigen authentieke stem. Ton van Wolde en Joris Erwich, ervaren stembevrijders met een theaterachtergrond, verzorgen deze workshop. Hij vindt drie keer plaats: op 6 april in Arnhem, op 13 april in Breda en op 22 juni in Drachten, steeds van 10.00 tot 16.00 uur. Inschrijven kan hier

 

Componeren kun je leren

Workshopserie onder leiding van Marlou Vriens (o.a. artistiek leider van Vocal Group Blueprint) voor zangers, dirigenten en componisten die willen werken aan hun ‘componistencreativiteit’. Tijdens vier zaterdagochtenden (tussen 23 maart en 18 mei) en een afsluitende dag (15 juni) werkt Marlou in ZIMIHC Wittevrouwen in Utrecht aan het vergroten van je muzikale vocabulaire voor compositie en arrangement. Inschrijven kan hier.

 

Stemgroep is geen gender

Sven Keet is zanger, dirigent, beatboxer en zangdocent. Hij verzorgt op 20 april in de Q-Factory in Amsterdam een workshop over het gebruik van de spreek- en zangstem na een gendertransitie. Verwacht veel nuttige tips & tricks. Zie de video. Inschrijven kan tot 3 april. 

 

Inspiration Day Vocal Leadership in School (VLiS)

Inspiratiedag op voor muziekdocenten en leiders van jeugdkoren op zaterdag 21 juni in het ArtEZ Conservatorium Zwolle. Docenten Marlou Vriens en Merel Martens gaan aan de slag met inspiratie, creativiteit, improvisatie en gedeeld leiderschap. Ontdek werkvormen als vocal painting, floor/roof games, energizers, icebreakers, improvisatie, move & groove en meer! Meer nieuws over de Inspiration Day VLiS volgt binnenkort.


 
Nieuwe BALK-leden

Weer drie, heel uiteenlopende, nieuwe BALK-leden erbij. Van harte welkom allemaal!

 

Musilon uit Enschede (foto) is een studentenkoor binnen de Universiteit Twente dat zich specialiseert in popmuziek. Het koor startte als een kleine groep studenten en ze voeren voornamelijk jazz, pop, rock en soms klassieke muziekstukken op. Inmiddels telt het koor meer dan 50 leden die elke maandag repeteren.

 

LOT's uit Breda is een vocaal ensemble met een kleine 20 zangers onder leiding van Lotte van Roosmalen. Het ensemble, opgericht in 2013, zingt rustige popliedjes met een klassiek tintje, wereldmuziek en licht klassieke muziek. LOT's zingt twee-, drie- en vierstemmig. 'A lot of tones, a lot of tunes and a lot of tenors' zo knipogen ze zelf.

 

New Ballad uit het Groningse Kropswolde is gestart in april 2023 en telt nu al 42 zangers en zangeressen. Het repertoire bestaat uit arrangementen van rockballads en popsongs vanaf 1950 tot heden. Op dit moment worden de arrangementen nog 3-stemmig gezonden. Er wordt toegewerkt naar 4-stemmig repertoire.


 
Agenda

Wat zijn jullie actief! We hebben weer een indrukwekkende lijst met optredens. Kijk voor uitgebreide informatie over deze uitvoeringen op de agenda-pagina. Ook een uitvoering aanmelden? Klik op dezelfde link en lees hoe het werkt. 

 

15-03-2024 t/m 24-03-2024 - Muziektheatercollege door Be Sharp! en Merijn Ruis

15-03-2024 t/m 23-03-2024 - Thalia Muziektheater Hollands Kroon zet Jane Eyre op de planken

15-03-2024 t/m 17-03-2024 - SterAllures komt met Legally Blonde

21-03-2024 t/m 22-03-2024 - Legally Blonde: spetterende musicalkomedie door Music All Enschede

24-03-2024 - Vocal Group Just Us zingt in Oosterhout

30-03-2024 - Lustrumconcert Vocal Group Playground

12-04-2024 t/m 14-04-2024 - The Colour Of Music: gloednieuwe show van Musical Voices

12-04-2024 t/m 13-04-2024 - EDOG voert musical Ciske de Rat op

12-04-2024 t/m 13-04-2024 - Popkoor Future komt met theatershow Hypnotized

12-04-2024 t/m 14-04-2024 - Brassica Musicals zet Catch Me If You Can op de planken

13-04-2024 - Theaterconcert Midway Joy Singers: 'A Million Dreams To Dream'

14-04-2024 - Nieuwe mannengroep Gozers in concert!

20-04-2024 t/m 21-04-2024 - Sparkling People presenteert The Sound Of Movies

24-05-2024 t/m 25-05-2024 - Popkoor Pop-Up brengt 'Power to all our Friends'

26-05-2024 - Jubileumconcert Mestreechter Operètte Vereiniging

30-05-2024 t/m 02-06-2024 - Starlight Boulevard speelt Made In Dagenham, de musical

31-05-2024 - Jubileumconcert Decibel in Hattem

02-06-2024 - Jubileumconcert Popkoor In Between: Circle Of Life


 
Vierde editie Ward Swingle Cursus

Ook dit jaar wordt de Ward Swingle Cursus aangeboden. Deze zomerweek voor dirigenten in de lichte muziek (pop en jazz) wordt gehouden van maandag 15 t/m vrijdag 19 juli 2024. Docenten zijn Ruben Smits (foto) en Tijs Krammer. Locatie:Theaterhuis De Berenkuil in Utrecht.

De cursus is bedoeld voor studenten aan het conservatorium en voor wie zo’n studie net heeft afgerond. Ook gevorderde amateurs die al de nodige ervaring hebben als koordirigent, zijn van harte welkom. De cursus bestaat uit vijf intensieve dagen werken aan je vaardigheden als dirigent. Elke dag komen slagtechniek, repeteren, inzingen en repertoirekennis aan bod. Daarnaast besteden de docenten aandacht aan verschillende onderwerpen in korte workshops. Kijk hier voor veel meer informatie over deze vierde editie van de Ward Swingle Cursus.


 
Voices in Metal: workshop en concert in Amersfoort

Voices in Metal is een unieke internationale clash van subculturen met deelname van Hellscore, MAZE Voices en High Hopes Acapella. Noteer 11 mei in de agenda!

Bij Voices in Metal gaan twee Nederlandse ambitieuze zanggroepen, MAZE Voices en High Hopes Acapella, een samenwerking aan met de internationaal bekende acapella metal groep Hellscore (klik op de YouTube link voor een prachtclip). Elk van deze groepen heeft eigen unieke aspecten. Samen willen ze vuurwerk op het podium brengen. 

In de middag geeft de dirigente van Hellscore, Noa Gruman, een workshop extreme vocals waarbij je als deelnemer leert hoe je veilig metal kunt zingen. Je leert ook een nummer aan dat je 's avonds kunt meezingen tijdens het concert. Dat bestaat uit een uitgebreid optreden van elk van de drie groepen. Enkele nummers worden samen uitgevoerd.

Voices in Metal vindt plaats in Theater Veerensmederij in Amersfoort. De workshop begint om 13.30 uur, het concert om 20.00 uur. Tickets zijn ook afzonderlijk te reserveren. Dat kan hier.


 

De Clubkas (1): Crowdfunding

MAZE Voices duikt de studio in voor de opname van twee nieuwe nummers, inclusief de bijbehorende videoclips. Om dat financieel mogelijk te maken, heeft MAZE een crowdfundingactie op touw gezet. 

 

Crowdfunding is een manier om voor een project met een duidelijk afgebakend doel een bepaald geldbedrag vóór een bepaalde datum bijeen te brengen om het te kunnen realiseren. De actie wordt bekendgemaakt bij je achterban met een oproep om het project te steunen. Daarbij moet sprake zijn van een mogelijke tegenprestatie. Wie doneert, krijgt bijvoorbeeld een t-shirt, of mag de eerste vijf voorstellingen van de groep gratis bijwonen. Elke crowdfunding kent een termijn waarbinnen het bedrag bijeengebracht moet zijn. Lukt dat niet, dan krijgt de donateur zijn ingelegde geld terug. De waarde van crowdfunding zit hem niet alleen in de financiën: het is ook een manier om je achterban/publiek echt te binden en een culturele familie te creëren.

Crowdfunding regel je via een crowdfundingplatform. Voordekunst.nl wordt bijvoorbeeld veel ingezet in de creatieve sector. Een campagne kost er 100 euro ex. btw. En alleen als die slaagt, betaal je over het ingezamelde bedrag nog eens 7%, ex. btw. Voordekunst claimt dat 80% van de campagnes succesvol is. Overigens bekijkt het platform wel eerst of je campagne passend en realistisch is. Zo ja? Dan komt ie online. Net zoals dat bij MAZE Voices gebeurde. Zij zitten nu, twee weken voor de deadline, op 62% van het in te zamelen bedrag. Van ons mag je ze helpen...  


 
Scratchdag Latino 2024 in Den Haag op 25 mei

Voor wie houdt van zingen en bewegen op Latijns-Amerikaanse liedjes en ritmes is de scratchdag La Voz de América Latina - op 25 mei 2024 - een must.

 

Tijdens de 1-daagse workshop van Stichting Scratchdag Latino Canta proef en onderga je de cadans en het ritme van prachtige Argentijnse volksliederen van Mercedes Sosa. Dat gebeurt onder leiding van de Argentijnse dirigente Marcela Obermeister Shasha met medewerking van het Zuid-Amerikaanse ensemble Grupo Los Criollos. 

De scratchdag vindt plaats in de Ichthuskerk in Den Haag en begint op 25 mei om 9.30 uur met een inloop. Repetities en een generale gaan vooraf aan een afsluitend concert voor publiek tussen 17.00 en 18.00 uur. Kijk hier voor aanmeldingen en meer informatie. Klik op de afbeelding voor een impressie van een vorige editie van de Scratchdag.


 
Korting op Zingen met ZO! én: optreden tijdens de Gospel Biënnale

Koren die nu eindelijk wel eens werk willen maken van gospel, krijgen een unieke kans met Zingen met ZO! 

 

Onder leiding van professionele docenten van ZO! Gospel Choir studeer je drie gospelsongs in tijdens een zes uur durende workshop, ter plekke bij jullie koor. Met die bagage mag je op 8 juni 2024 dan een optreden verzorgen tijdens de Gospel Biënnale in het Akoesticum in Ede. Daar krijgt je koor ook nog eens een masterclass van Mark De Lisser (UK), de gerenommeerde chef-dirigent van ZO! Gospel Choir. 

 

Het mooie is dat koren die lid zijn van de korenbonden BALK of KBZON een korting kunnen krijgen op de deelnameprijs. Je koor betaalt dan € 600,- voor dit traject, in plaats van € 750,-. 

 

Hier vind je alle informatie en kun je je inschrijven. Let op: vermeld op het inschrijfformulier direct achter de naam van je koor 'Lid BALK' of 'Lid KBZON' gevolgd door het bonds- of lidmaatschapsnummer.


 
BALK op sociale media

Ook altijd als eerste op de hoogte zijn van de nieuwtjes van zingend en muziektheatermakend Nederland? Of van aanbiedingen?

 

BALK is actief op Facebook en Instagram, zie: 

 

Facebook: www.facebook.com/balkveelzijdigvocaal

Instagram: www.instagram.com/balkveelzijdigvocaal