Weergave niet optimaal? Bekijk de nieuwsbrief online!  »
In de buidel
Nieuwsbrief april 2024
Hop hop...

We vinden het een van de leukste woordvondsten sinds lange tijd: het kangoeroekoor. Als term voor een volwassen koor dat een jeugdgroep begint en dat als het ware meeneemt én tot wasdom brengt in de buidel van dat koor. Het gerucht gaat dat Ruut te Velthuis, voorzitter van Koornetwerk Nederland, het woord bedacht toen het eens ging over ideeën om de jeugd weer aan het zingen te krijgen. Dat zou in ieder geval passend zijn, want het project van de kangoeroekoren - zie hieronder in deze nieuwsbrief - vindt plaats onder de vlag van het jeugdproject van onze korenkoepel. De drie grootste korenbonden (KCZB, KBZON en wij als BALK) doen mee! Wie duikt erin? Wie pakt de handschoen op en zet de uitspraak 'dat kinderen veel meer moeten zingen' om in daden? Je kunt daarbij rekenen op een mooie impulssubsidie. Hop hop...

 

Jan van Deursen, webredacteur BALK


 
Pilotproject Kangoeroekoren van start

Koornetwerk Nederland en de drie grootste korenbonden van Nederland – KCZB, KBZON en BALK – beginnen met een uniek pilotproject. Zes volwassen koren (twee lidkoren van elke bond) krijgen de kans om een eigen jeugdafdeling - een 'kangoeroekoor' - op te richten. Aanmelden kan tot en met 12 mei 2024.

 

Koren die zich aanmelden, krijgen begeleiding op het gebied van organisatie, werving, repertoire en werkvormen. Voor elk koor dat meedoet, is een impulsbudget beschikbaar als ondersteuning in de kosten voor onder meer een dirigent en repetitieruimte. De koren die meedoen, spreken af om jeugdzangers te werven en met dit kangoeroekoor 15 (repetitie)bijeenkomsten te organiseren. Dat traject werkt toe naar een presentatiemoment in het voorjaar van 2025. Het is de bedoeling dat het kangoeroekoor daarna wordt voortgezet en als inspiratie dient voor de oprichting van nog meer kangoeroekoren in Nederland. Lees hier verder en meld je koor aan.


 
Drie nieuwe bijeenkomsten voor Project Jeugd

Naast de start van het project met de kangoeroekoren, gebeurt er nog van alles in het Project Jeugd van Koornetwerk Nederland. 

 

Zo is er op dinsdag 21 mei van 10.00 tot 11.30 uur weer een online meet up voor dirigenten, zangdocenten, besturen en andere betrokkenen bij kinderkoren en zanggroepen voor kinderen. Op zondag 26 mei kun je naar het jaarlijkse Kinderkorenfestival van de Nationale Opera & Ballet in Amsterdam. Dirigenten en andere geïnteresseerden zijn uitgenodigd om tijdens deze dag te observeren bij de workshops. En op woensdag 12 juni is er een Inspiratiebijeenkomst voor het Subnetwerk Kinder- en Jeugdkoorzang, eveneens bij de Nationale Opera & Ballet in Amsterdam. Met onder meer een bijdrage van Hanne van de Vrie (foto), dirigent van Operahelden en het Kinderkorenfestival. De ochtend staat in het teken van samen zingen met kinderen, de middag behandelt het organiseren van groepen zingende kinderen. Daarnaast is het een ontmoetingsdag.

 

Deelname is in alle gevallen gratis. Kijk voor meer informatie en aanmeldingen op de site van Koornetwerk Nederland.  


 

BALK TOPfestival 2024 met special act Dekoor Close Harmony

De inschrijving voor het BALK TOPfestival - dat plaatsvindt op 9 november 2024 - is gesloten. Vele koren hebben zich aangemeld. De selectiecommissie gaat nu aan de slag om de programmering in elkaar te zetten. Daarbij laten ze het muzikale en artistieke niveau meewegen op basis van de meegestuurde YouTube-filmpjes. 

 

Zoals eerder vermeld blijven de winnaars uit de diverse categorieën van 2022, die zich hebben aangemeld, verzekerd van deelname. Op 1 juni wordt de selectie voor BALK TOPfestival 2024 bekendgemaakt via www.balktopfestival.nl. Op 1 juni start ook de voorverkoop voor het publiek. 

 

De special act tijdens BTF24 wordt Dekoor Close Harmony uit Utrecht onder leiding van Christoph Mac-Carty. Dekoor werd vorig jaar in Zuid-Korea tijdens de World Choir Games wereldkampioen in de categorieën Jazz en Gospel. 

 

Wil je BTF ondersteunen op het gebied van presentatie, zaaltechniek, marketing of fotografie? En prachtige ervaringen opdoen achter de schermen van een groot evenement in een professioneel concertgebouw? Meld je met een e-mail bij Marsha Damen, zakelijk leider BTF24.     


 
Nieuws van de regionale BALK-festivals

BALK Festival West. Kom kijken én meedoen bij BALK Festival West, georganiseerd door Vocal Group Sonar. Het evenement staat op zaterdag 25 mei in Noordwijk de hele dag in het teken van voor en met elkaar zingen. Veertien koren staan garant voor mooie, muzikale en interactieve optredens. Maar ook voor de bezoeker, het oud-koorlid of de geïnteresseerde buur/ouder/vriend staat het programma open! Doe mee aan de workshops - Groove, Guilty Pleasures, Storytelling of Jazz - én aan de afsluitende show. Informatie/aanmelden: https://balkfestivalwest.nl/workshops

 

De Fendert Zingt/BALK Festival Zuid staat eveneens gepland op zaterdag 25 mei 2024 in De Borgh in Zevenbergen. Ook hier is de inschrijving gesloten. Thema is One-Hit-Wonders, ofwel: eendagsvliegen. Kijk op https://defendertzingt.nl/ voor alle info. Het festival kan nog 'handjes' gebruiken, zoals gastvrouwen-/heren, zaalwachten, hulp bij de kaart- en muntverkoop of op- en afbouw. Wil je meehelpen om dit oergezellige festival goed uit de verf te laten komen? Je kunt je hier aanmelden. Veel dank alvast! 

 

BALK Festival Oost. De inschrijving voor BALK Festival Oost is gesloten. Het festival vindt plaats op zaterdag 22 juni 2024 in DRU Industriepark in Ulft. Publiek is uiteraard van harte welkom. Zie ook de vernieuwde website van BALK Festival Oost en de nieuwsbrief over het festival die Catch20 eerder maakte.

 

Vocaal Centraal/BALK Festival Centraal i.s.m. Amateurkunst033 vond vorige maand plaats. Lees hier de terugblik van Thomas Hessels. De datum voor de volgende editie is ook al bekend: 29 maart 2025. 

 

BALK Festival Noord vindt weer plaats in 2025. Anders dan voorheen wordt dat het najaar, maar een datum is nog niet bekend.


 
Inspiration Day Vocal Leadership in School (VLiS)

Vocal Leadership in School houdt op zaterdag 21 juni een Inspiratiedag voor muziekdocenten en leiders van jeugdkoren in het ArtEZ Conservatorium Zwolle. 

 

Docenten Marlou Vriens en Merel Martens gaan aan de slag met inspiratie, creativiteit, improvisatie en gedeeld leiderschap. Ontdek werkvormen als vocal painting, floor/roof games, energizers, icebreakers, improvisatie, move & groove en meer!

 

Vocal Leadership in School (VLiS) is de nieuwste tak van de opleiding Vocal Leadership. Dat heeft zich de laatste jaren ontwikkeld als hét instituut voor de lichte ritmische koormuziek waar dirigenten zich kunnen (bij)scholen op het gebied van samen zingen. Denk hierbij aan effectieve repetitietechnieken, improvisatie, eigenaarschap en co-creatie. Samen spelen, plezier hebben en pedagogische tips and tricks zijn leidend. Bij VLiS worden Vocal Leadership-tools ingezet voor het zingen met kinderen en jongeren.

Inschrijven kan hier. BALK- en KBON-leden krijgen korting op de deelnameprijs. 


 
Nieuwe BALK-leden

Liefst 10 nieuwe leden in de BALK-familie. Samen hebben ze bijna 300 zangers. Van harte welkom allemaal!

 

Just4fun (foto) is een popkoor uit Lemiers, in het Zuid-Limburgse heuvelland. De muziek wordt meerstemmig gezongen en de groep treedt diverse malen per jaar op in de regio. Het koor, dat 32 leden telt, wordt geleid door dirigente Ingrid Oomen-de Bruin. 

 

Zanggroep SMAAK! is een vrouwenkoor uit Winterswijk en omgeving. Ze zingen al sinds de oprichting in 2019 samen onder leiding van muzikale duizendpoot Gerben Kruisselbrink. De 18 vrouwen zingen een heel divers repertoire: van pop- en rocksongs tot gevoelige ballads. Ook licht-klassiek werk wordt af en toe niet geschuwd. 

 

Het Koor Doesburg (uit, jawel, Doesburg) is gestart in augustus 2016. De groep, die onder leiding staat van dirigente Zwaan Stam, telt bijna 50 leden. Elke twee weken wordt er gerepeteerd in Podium Doesburg. Het repertoire bestaat uit pop, jazz en een beetje gospel. Zangervaring en noten lezen is niet nodig. Iedereen die plezier heeft in samen zingen kan deelnemen aan Het Koor Doesburg.

 

Shout! is hét nieuwe rockkoor voor jongvolwassenen in Nijmegen. Het is in november 2023 gestart en richt zich op mensen die aan het eind van hun studie zitten of net afgestudeerd zijn. Inmiddels telt de groep zo'n 20 leden. Het koor, onder leiding van Rolinde Zieverink, presenteert zich voor het eerst met een optreden op 28 april in Café van Buren in Nijmegen.

 

Musicalvereniging Next uit Waalwijk telt ruim 30 leden. De groep staat elke 12 maanden op de planken met een grote productie in Theater De Leest. In oktober 2024 wordt de musical Gossip in Grace opgevoerd. 

 

Thank You For The Music is een projectkoor uit Emmeloord. Het legt zich toe op vernieuwende vertolkingen van bekende Top 2000-nummers. Onlangs heeft de groep van bijna 90 zangers drie uitvoeringen gegeven in Emmeloord. Thank You For The Music staat onder leiding van Bert Schonewille en Jan Gerzinus Jongsma.

 

Disisit is een theaterkoor met 19 vrouwen 'met pit' uit het Overijsselse Zuidveen. Het is opgericht in 2011 en staat onder leiding van dirigente Angelica Braam. Theater, humor en showelementen worden enthousiast aan de zang toegevoegd. 

 

Twentysomething uit Rotterdam is een energiek jongerenkoor van 25 zangers in de leeftijd van 18 tot 30 jaar, met een veelzijdig repertoire van wereldmuziek, pop, klassiek, musical en filmmuziek. Het zingt meerstemmig, a cappella of met begeleiding van piano of percussie. 

 

Van Hijck is een a cappella ensemble uit Noord-Groningen. De groep bestaat al sinds 2007 en begeeft zich in close harmony, bijvoorbeeld door het zingen van bekende koorklassiekers en popnummers in bijzondere arrangementen.

 

Pittig belegen is een vrouwenkwartet uit de omgeving Arnhem/Huissen. Het treedt regelmatig op in allerlei verzorgingshuizen en hospices in de omgeving.


 
Agenda

Lekker bezig allemaal! Mooie lijst met optredens! Kijk voor uitgebreide informatie over deze uitvoeringen op de agenda-pagina. Ook een uitvoering aanmelden? Klik op dezelfde link en lees hoe het werkt. 

 

19-04-2024 - Vrouwenkoor Solid viert 25-jarig bestaan met een jubileumconcert

20-04-2024 - Beluister de Heartbeat van Vocal Group Utrecht in Theater Kikker

20-04-2024 - Popkoor Blend in concert: Blend and Friends United

20-04-2024 t/m 21-04-2024 - Sparkling People: The Sound Of Movies

21-04-2024 - Servus Junior komt met musical 'Zo goed als nieuw'

22-05-2024 t/m 25-05-2024 - Sempre Sereno: 5 keer The Addams Family

24-05-2024 t/m 25-05-2024 - Popkoor Pop-Up brengt 'Power to all our Friends'

26-05-2024 - Jubileumconcert Mestreechter Operètte Vereiniging

30-05-2024 t/m 02-06-2024 - Starlight Boulevard speelt Made In Dagenham, de musical

31-05-2024 - Jubileumconcert Decibel in Hattem

01-06-2024 t/m 02-06-2024 - Vocal Group Des Unique presenteert 'M-Power'

02-06-2024 t/m 15-06-2024 - Leeuwenhart redt de wereld!

02-06-2024 - Jubileumconcert Popkoor In Between: Circle Of Life

22-06-2024 - Zanggroep Amice treedt op met 'A Night Like This'


 
Koren kunnen geld verdienen met SponsorKliks

(Advertentie)

'Gratis Sponsoren' is het motto van SponsorKliks waaraan al ruim 1500 muziek- en zangverenigingen deelnemen. Leden kopen via een eigen winkelpagina bij bekende winkels als HEMA, Coolblue, Mediamarkt en Bol en betalen dezelfde prijs. De winkels geven hiervoor een commissie, vandaar: Gratis Sponsoren!

 

Wil jij meer informatie, voorbeelden en tips zien? Registreer je dan voor een gratis online webinar via www.sponsorkliks.info/webinar.


 
Zangtechniek in een notendop

Sheila Conolly heeft in de uitgave Vocaal Digitaal bij onze collega's van korenbond KCZB een hele serie columns gepubliceerd over stemvorming en zangoefeningen.

 

Deze columns zijn nu gebundeld in het boek Zangtechniek in een notendop. In deze uitgave biedt Sheila Conolly koorzangers handreikingen om thuis - los van de repetities - zangoefeningen te doen.

 

Het boek is te bestellen bij KCZB via deze link:

BM1504 - Zangtechniek in een notendop à € 14,95 per exemplaar

 

Daarnaast is er een instructievideo te vinden op YouTube. 


 
Kurt Thomas Cursus: voor dirigenten én koorzangers

Werk je als professioneel dirigent of als amateurdirigent en wil je jezelf verder ontwikkelen? Wil je je als musicus oriënteren op het dirigeren of ben je koorzanger en nieuwsgierig naar koorleiding? Dan is de Kurt Thomas Cursus 2024 echt iets voor jou!

 

Gastdocent is dit jaar dirigent Ed Spanjaard en er zijn workshops over Russische en Indonesische koormuziek. Bovendien zijn er nieuwe ateliers over kinderkoordirectie en nieuwe koorcomposities!

De Kurt Thomas Cursus vindt plaats van 8 t/m 13 juli 2024 in het HKU Utrechts Conservatorium en is een samenwerking van de Dirigentenwerkplaats Utrecht en het HKU Utrechts Conservatorium. Afhankelijk van het programma dat je kiest, zijn er diverse deelnamemogelijkheden en -prijzen. Ga voor alle informatie en aanmelden naar de website van de Kurt Thomas Cursus


 
'Dag Vreemde Man'

Bij onze Vlaamse collega's van Koor&Stem is een mooie liedbundel verschenen: 'Dag Vreemde Man'.

 

De bundel bevat een verzameling van 13 partituren (noten en tekst) van Nederlandstalig pop- en kleinkunstrepertoire met bijvoorbeeld nummers van Lennaert Nijgh, Lisa Boray, Raymond van het Groenewoud en BLØF. 

Chris Carlier bewerkte de nummers voor 4-stemmig gemengd koor met een eenvoudige pianobegeleiding. De prijs is € 14,15.

 

De bundel is hier te bestellen.


 
BALK op sociale media

Ook altijd als eerste op de hoogte zijn van de nieuwtjes van zingend en muziektheatermakend Nederland? Of van aanbiedingen?

 

BALK is actief op Facebook, Instagram en LinkedIn, zie: 

 

Facebook: www.facebook.com/balkveelzijdigvocaal

Instagram: www.instagram.com/balkveelzijdigvocaal

LinkedInwww.linkedin.com/company/18735386/admin/feed/posts/