Weergave niet optimaal? Bekijk de nieuwsbrief online!  »
Shirma
Nieuwsbrief april/mei 2023
Expressie

Zingen doe je met, en vanuit, je gevoel. Iedere koorzanger zal dat beamen. Maar toch: het komt nog best vaak voor dat we braaf - en goed, natuurlijk - onze teksten zingen, maar dat de energie die we in de zangtechniek steken ten koste gaat van de boodschap. Bij gospel en soul stap je minder snel in die valkuil. Als inhoud en vorm ergens samenvallen, is het wel in deze genres. Het resultaat is een fysieke beleving die je als zanger én als toehoorder dus ook echt aan den lijve ondervindt.

We zijn dan ook heel blij dat we gospelicoon Shirma Rouse bereid hebben gevonden om de deelnemers aan de BALK-Masterclasses die we in september aanbieden precies dát mee te geven: groove, interpretatie, expressie en dynamiek. Ofwel: zingen met je hart. Daar wil je bij zijn, toch? Let op: het aantal plaatsen is beperkt, dus wees er als de kippen bij! Hieronder lees je er alles over.

 

Jan van Deursen, webredacteur BALK


 

BALK-Masterclasses met Shirma Rouse
BALK-Masterclasses met Shirma Rouse

Bam! Een enorme stoot energie en inspiratie opdoen dankzij Shirma Rouse. Ze nodigt je hier zelf uit. Met je koor ingewijd worden in gospel en soul. Maar ook: op zoek gaan naar de identiteit van je koor aan de hand van twee nummers uit jullie eigen repertoire. Dat hoeven geen gospel- of soulnummers te zijn want Shirma kan uit de voeten met alle genres.

 

Het kan allemaal met de BALK-Masterclasses door zangeres én gospelicoon Shirma Rouse: op 9 september in Eindhoven, 10 september in Utrecht en op 24 september in de regio Deventer/Zwolle. Per dag kunnen er drie koren meedoen. Daarnaast zijn er steeds maximaal 50 individuele zangers welkom. Aanmelden kan tot 1 juli 2023. BALK-leden hebben voorrang bij inschrijving.

Groove, expressie en interpretatie, daar gaat het vooral om in gospel en soul. Want waarom zing je eigenlijk? En wat zing je dan? Gospel leert je daadwerkelijk vanuit je gevoel te zingen. Passie en overtuiging ondervind je tijdens de masterclass letterlijk aan den lijve. In de twee nummers die je als koor zelf inbrengt, ga je met Shirma op zoek naar de identiteit van je koor. Wat is de échte betekenis van het lied voor jullie als groep?

 

Ga voor alle informatie en aanmeldingen naar www.balknet.nl.


 
Uitgelicht: BALK Festival West heeft nog plaats voor twee groepen!

Tijdens BALK Festival West - op 3 juni 2023 in De Muze, Noordwijk aan Zee - treden de deelnemende groepen tijdens de ochtend voor elkaar op. Er zijn nog twee plekken open. Grijp je kans om bij dit seaside festival aanwezig te zijn, want de sfeer is er uniek. Korte voorbereidingstijd? Geen zorg. Last minute inschrijvers kunnen altijd rekenen op begrip en bovendien: alles draait toch om de ontmoeting en uitwisseling? Mail dus snel naar Vera Spaans: vera.spaans@gmail.com.

 

In de middag is het vooral samen zingen geblazen. Zo werkt een aantal groepen aan verschillende arrangementen onder leiding van Marlous Luiten (dirigent van de Boezem Boys, Gieser Wildevrouwen) en Mark Hilgenkamp (Aurora, Pulze), of met Jirre Stoutjesdijk (Everlasting, Pitch Control) en Sven Keet (Playground, SONAR). Andere groepen volgen een workshop groove bij zanger en drummer Freek Koopmans of een workshop podiumpresentatie van theatermaker en dramadocent Marieke van Dijk (alt bij MAZE Voices). Voor het middagprogramma zijn individuele inschrijvers ook nog welkom. 

Alle workshops monden uit in een afsluitend optreden, waardoor iedereen nog een keer op het podium staat. De dag wordt afgesloten door de Dappere Dodowinnaar van Balk West 2022, East Dock Voices, met een uitgebreide borrel met een crazy piano. 

Kijk voor alle info op de festivalsite van BALK Festival West, dat dit jaar wordt georganiseerd door Vocal Group SONAR uit Amsterdam. 

 


 
BALK Festival Noord: 'Een prachtig succes'

De comeback van BALK Festival Noord op 16 april in Drachten - het festival vond na vijf jaar weer plaats - was een prachtig succes.

 

Dat vond ook de nieuwe artistiek directeur van BALK, Rohan Poldervaart: "Echt heel bijzonder om te zien dat de zaal in De Lawei om 10.00 uur al zo'n beetje vol was. Dat duidt op een hele grote betrokkenheid bij de koorzang in het noorden des lands. De sfeer was open, enthousiast, energiek en de welwillendheid om elkaar de ruimte te geven om het plezier van zingen te laten ervaren... ik vond het geweldig. Prachtig om te zien, prachtig om te horen. Alle lof voor het organiserende Solid Sound Pop Vocals."


 
Nieuw BALK-lid

De Dames zijn lid geworden van BALK! "Of, nou ja, dames... Doorgaans zijn we heel charmant, beschaafd en ladylike. Maar soms tonen we onze ware muzikale aard", zeggen ze zelf.


Het repertoire is verrassend, origineel, vrolijk en ontroerend. Met (en zonder) diepgang en zelfs wel eens met een cabareteske, ietwat valse inslag. Van jazzy tot ballads of popsongs maar ook een heel lief liedje in de Friese taal. De Dames - het zijn er 6 en ze komen uit Drenthe - zingen onder begeleiding of a cappella. Van harte welkom bij BALK!


 
Agenda

In de komende tijd staan onder meer de volgende uitvoeringen in de kooragenda. Voor een uitgebreide beschrijving per concert ga je naar de website van BALK.

Jullie concert ook in de agenda? Dat kan. Volg dan wel onze spelregels. Die vind je hier

 

06-05-2023 t/m 07-05-2023 - Half Past Nine: themaconcert over sociale media

06-05-2023 t/m 10-06-2023 - Dekoor tourt in de theaters met 'Losbreken'

13-05-2023 - Lentelust van Divina Close Harmony in bieb Utrecht (foto)

13-05-2023 - Jubileumshow Cascade: 'Vlieg met ons mee'

19-05-2023 - SON met operetteconcert naar het Duitse Bad Sachsa

24-05-2023 t/m 27-05-2023 - Sempre Sereno speelt Fiddler On The Roof

02-06-2023 - Tutti Frutti: voorjaarsconcert van Decibel Hattem

03-06-2023 t/m 04-06-2023 - Popmusicalkoor New Sound jubileert met Come Together

04-06-2023 - Bestaan en vergaan: nieuwe voorstelling van Studio Voices

10-06-2023 - KunstZingig: kunst en muziek met koor Confetti in Odapark

17-06-2023 t/m 18-06-2023 - Coro Encanto komt met het programma ¡Balkan!

08-07-2023 t/m 09-07-2023 - Hotel Keizer Karel: muzikale voorstelling van Nootscenario

23-09-2023 t/m 24-09-2023 - Muziektheater Apeldoorn zet Oklahoma op de planken


 

Amateurkoren gezocht voor Mozarts Zauberflöte
Amateurkoren gezocht voor Mozarts Zauberflöte

Voor de nieuwe Nederlandstalige operaproductie Mozarts Zauberflöte - The Next Generation zoeken de Theateralliantie en Opera2Day per speelstad contact met geïnteresseerde amateurkoren in (de omgeving van) Breda, Nijmegen, Heerlen, Venlo, Utrecht, Rotterdam en Gouda. De opera reist najaar 2023 langs deze steden. Per stad zoeken de makers ongeveer 15 koorzangers. Meld je aan en wie weet zing jij mee in deze grootschalige, geheel Nederlandstalige productie, geregisseerd door Theu Boermans. Wil je meer weten? Stuur dan snel een mail naar meedoen@opera2day.nl. En hier kun je alvast een trailer van Mozarts Zauberflöte bekijken. 


 
Samen soleren met Vocal Vibes

Zou je best eens willen soleren op het podium maar houden faalangst of zenuwen je tegen? Doe dan mee aan de workshop Samen soleren van Vocal Vibes op 13 mei 2023 in het Huis van Puck in Arnhem. Daarin ervaar én onderzoek je het solo zingen in een klein, veilig gezelschap. Begeleid door Elke Jansen (foto) op piano (of door jezelf), zing je een lied dat je thuis hebt voorbereid. Daarna krijg je feedback en tips van de anderen. Iedere deelnemer ontvangt zo een individuele zangles van ongeveer een kwartier. Ter afsluiting zingt iedereen het lied nog eenmaal: een mini-concertje voor eigen publiek. Wil je meer weten? Zie www.vocalvibes.nl.


 
Petra Andriessen stopt als koorcoach

Petra Andriessen stopt per 1 juni 2023 als koorcoach en koorregisseur. "De pandemie en de periode erna hebben mij genoodzaakt een andere werkrichting te kiezen: ik ga aan de slag als docent Nederlands als tweede taal."

Op 1 juni gaat ook Petra's website www.koorcoach.nl uit de lucht. Wie deze domeinnaam wil overnemen, kan contact opnemen via info@koorcoach.nl. "Ik wil alle koren (en dat waren er vele) bedanken voor hun vertrouwen en al het plezier dat we samen hebben gehad. Blijf zingen", aldus Petra Andriessen.


 

Mixed Nuts naar grootste barbershopcompetitie in de VS
Mixed Nuts naar grootste barbershopcompetitie in de VS

Het koor bestaat officieel pas een maand of vier maar Mixed Nuts uit Gorinchem mag in juli 2023 al meedoen aan de grootste barbershopcompetitie die er is: de International Convention in Charlotte (VS).

 

Dat heeft het koor te danken aan hun optreden tijdens SING2023, de barbershopcompetitie van Holland Harmony die eind maart in Theater Orpheus in Apeldoorn werd gehouden. Mixed Nuts (FB-link) blies de internationale jury omver en haalde het beste resultaat ooit tijdens de korencompetie van dit tweejaarlijkse evenement. Met hun vertolkingen van Every Breath You Take en Footloose waren ze goed voor een score van 84,3%. Bovendien wonnen ze in Apeldoorn de publieksprijs. Mixed Nuts is een initiatief van dirigenten Stuart Sides en Katy Taylor. In november 2022 was de auditiedag waar 35 enthousiastelingen verschenen. De winnende set van Apeldoorn is te zien op YouTube.


 
Prima interactie tijdens online Muziektheatercafé

Het online Muziektheatercafé van 19 april telde vijftien deelnemers van zowel musicalverenigingen als musicalpopkoren. "Of ze nou tot bijna professioneel werkende gezelschappen behoorden of tot gezelligheidsgroepen, sommige thema's speelden overal. Daarover ontstond een prima interactie."

 

Dat zegt Hilde Kauffman. Als BALK-bestuurslid was ze moderator van het Muziektheatercafé, een initiatief van BALK en Grand Circle. "De oplopende kosten voor techniek en het gebruik van ruimten waren zeer herkenbaar. Moet je dan inboeten op kwaliteit? Stoppen met zenderen? Uitwijken naar goedkopere locaties? Of probeer je je inkomsten te vergroten? Daarover werden veel goede tips uitgewisseld." Lees hier verder.


 
BALK Jaarverslag 2022 gepubliceerd

'Een jaar van transitie'. Zo bestempelt het bestuur van BALK het jaar 2022. Dat staat in het BALK Jaarverslag 2022 dat onlangs is gepubliceerd.

 

Die transitie heeft betrekking op het einde van de coronamaatregelen waardoor zingen zonder beperkingen weer mogelijk werd. Maar ook het vertrek van Pepijn Lagerwey als directeur, de komst van Ramon van den Boom als bureaucoördinator en de plannen van BALK, KBZON en KCZB om samen op weg te gaan naar een nieuwe organisatie voor amateurkoorzang maakten 2022 tot een jaar van veranderingen. 

Het BALK Jaarverslag 2022 is hier te zien en te downloaden.


 
Training Vertrouwenscontactpersonen

Grensoverschrijdend gedrag kan overal voorkomen. Dus ook in de amateurkunstsector. Op vrijdag 2 juni verzorgen LKCA en NOV daarom een training Vertrouwenscontactpersonen (VCP) in Utrecht. Een VCP is het eerste aanspreekpunt voor meldingen over grensoverschrijdend gedrag en draagt bij aan de sociale veiligheid binnen de organisatie.

De training is bedoeld voor iedereen die de rol van VCP op zich wil nemen, zoals vrijwilligers in een koor of een andere amateurkunstgroep. Maar ook voor wie al VCP is en zich verder wil ontwikkelen, is de training interessant. Deelname is gratis, inschrijven kan via www.lkca.nl/agenda. Op de website van het LKCA is ook bijzonder nuttige informatie te vinden over het herkennen en voorkomen van grensoverschrijdend gedrag in organisaties.


 
Nieuwe koorbundel met gedichten op muziek

Zangeres, theatermaker, arrangeur en componist Monique de Adelhart Toorop publiceert op 1 juni a.s. haar eerste koorbundel: My Letter to the World. 

 

Monique arrangeerde al langer werken voor koren in de lichte muziek, maar is zich tijdens de pandemie en de lockdowns gaan toeleggen op het componeren van muziek. Dat beviel haar zo goed dat ze nu een koorbundel uitbrengt.

In My Letter to the World heeft ze zes gedichten op muziek gezet voor drie vrouwenstemmen. Het gaat om werken van Paul Verlaine, William Shakespeare, Bianca Boer, Octavio Paz en Gil Vicente.

 

De bundel kost € 24,95 is vanaf 1 juni te bestellen via de website www.adelharttoorop.nl.


 
BALK op sociale media

 

Ook altijd als eerste op de hoogte zijn van de nieuwtjes van zingend en theatermakend Nederland? Of van aanbiedingen? BALK is actief op de sociale media. Je kunt ons op drie platforms vinden:

 

Facebook: www.facebook.com/balkveelzijdigvocaal

Instagram: www.instagram.com/balkveelzijdigvocaal

Twitter: www.twitter.com/BALKVocaal