Weergave niet optimaal? Bekijk de nieuwsbrief online!  »
Stroomversnelling
Nieuwsbrief januari/februari 2024
2024 wordt een avontuur!

Op de burelen van BALK is het nieuwe jaar met een stroomversnelling van start gegaan. In een mum van tijd hebben we - samen met onze collegabond KBZON, Dirigentenwerkplaats Utrecht en Vocal Leadership in School - een mooi educatief programma uitgewerkt voor komend voorjaar. Dat alles onder de noemer Totaal Vocaal. Je leest er alles over in deze nieuwsbrief. Ook over de regiofestivals praten we je bij. We zijn enorm blij dat Oost weer gaat plaatsvinden (22 juni). Daarvoor kun je je nog aanmelden, doe dat vooral! En dan lichten we natuurlijk graag een tip van de sluier op over het BALK TOPfestival 2024 (inclusief tijdpad), want daarover krijgen we al de nodige vragen. Met veel plezier voeren we de nodige vernieuwingen door die het evenement tot een heerlijke belevenis zullen maken. En dan bestaat BALK dit jaar ook nog eens 25 jaar! 2024 wordt een avontuur! Doen jullie met ons mee?   

 

Rohan Poldervaart, artistiek directeur BALK 


 

BALK TOPfestival 2024: Groove Stories!

Het BALK TOPfestival 2024 komt eraan. Op 9 november staat het evenement in De Doelen in Rotterdam in het teken van verbinding en ontmoeting. Thema: Groove Stories. Elk lied kent zijn ritme, beat of pulse. Ze bevrijden. Tillen je op. Nemen je mee. Brengen je tot rust. Groove Stories zijn jullie, nee, ónze verhalen. We willen ze zien en horen in Rotterdam!

 

Ook dit jaar willen we de beste koren op het podium van De Doelen zien. De voorselectie blijft! Eenmaal in Rotterdam vertellen jullie je verhaal in een prachtige uitvoering op het podium. Geen puntenstress meer, wel goed gemotiveerde, opbouwende feedback van deskundige coaches. BTF24 kent meer ruimte voor verbinding en voor educatieve workshops door ervaren topcoaches. We kleden het evenement aan met foodtrucks van lokale, cultureel-diverse aanbieders. Zodat je elkaar in een ontspannen sfeer kunt ontmoeten bij een hapje en een drankje. Er treden wat minder groepen op maar de winnaars van 2022 blijven - als beloofd - verzekerd van deelname. 

 

Begin maart komt de vernieuwde website van BALK TOPfestival in de lucht. Daarop vind je in de loop van die maand ook het inschrijf- en deelnamereglement. Op 1 april start de aanmelding. En op 1 juni maken we bekend welke groepen zullen optreden tijdens BALK TOPfestival 2024.  

 

Wil je BTF ondersteunen op het gebied van presentatie, zaaltechniek, marketing of fotografie? En prachtige ervaringen opdoen achter de schermen van een groot evenement in een professioneel concertgebouw? Meld je met een e-mail bij Marsha Damen, zakelijk leider BTF24.  

   


 
Nieuws van de regionale BALK-festivals

BALK Festival Oost. De inschrijving voor BALK Festival Oost is nog geopend t/m 7 februari. Het festival vindt plaats op zaterdag 22 juni 2024 in DRU Industriepark in Ulft. Koren uit Oost- en Zuidoost-Nederland (Limburg dus ook) kunnen zich aanmelden. Zie ook de 1e Nieuwsbrief van het organiserende Catch20 uit Terborg. Zie ook de vernieuwde website van BALK Festival Oost

 

BALK Festival West wordt gehouden op zaterdag 25 mei 2024 in theater De Muze in Noordwijk-aan-Zee. De inschrijving is inmiddels gesloten. Aanmelden voor de wachtlijst kan nog wel. West is blij dat voor het eerst ook een grote muziektheatergroep deelneemt aan het festival. Info op: https://balkfestivalwest.nl/.

 

Vocaal Centraal/BALK Festival Centraal i.s.m. Amateurkunst033 wordt gehouden op zaterdag 16 maart 2024 in het ICOON-theater in Amersfoort. Voor dit festival is de inschrijving gesloten. De deuren gaan open om 12.15 uur en daarna kun je tot 21.30 uur genieten van 16 groepen die elk 20 minuten opteden. Kijk voor het programma op https://www.vocaalcentraal.nl.

 

De Fendert Zingt/BALK Festival Zuid staat gepland op zaterdag 25 mei 2024 in De Borgh in Zevenbergen. De inschrijving voor dit festival staat nu open. Thema is One-Hit-Wonders, ofwel: eendagsvliegen. Inschrijven kan via: https://defendertzingt.nl/. Het festival kan overigens nog de nodige handjes gebruiken, zoals gastvrouwen-/heren, zaalwachten, hulp bij de kaart- en muntverkoop of op- en afbouw. Wil je meehelpen om dit oergezellige festival goed uit de verf te laten komen? Je kunt je hier aanmelden. Veel dank alvast! 


 
Totaal Vocaal: inspiratie door educatie

Komend voorjaar staat er een mooi educatief progamma in de agenda onder de naam Totaal Vocaal: inspiratie door educatie. BALK, KBZON, Dirigentenwerkplaats Utrecht en Vocal Leadership in School komen met een heel divers aanbod: voor zangers, dirigenten, arrangeurs, componisten en muziekdocenten. Lees mee en meld je aan! 

 

De Vrije Mannenstem

In deze workshop gaan maximaal 15 mannen op zoek naar hun eigen authentieke stem. Ton van Wolde en Joris Erwich, ervaren stembevrijders met een theaterachtergrond, verzorgen deze workshop. Hij vindt drie keer plaats: op 16 maart in Drachten, 6 april in Arnhem en op 13 april in Breda, steeds van 10.00 tot 16.00 uur. Inschrijven kan hier

 

Componeren kun je leren

Workshopserie onder leiding van Marlou Vriens (o.a. artistiek leider van Vocal Group Blueprint, zie de video) voor zangers, dirigenten en componisten die willen werken aan hun ‘componistencreativiteit’. Tijdens vier zaterdagochtenden (tussen 23 maart en 18 mei) en een afsluitende dag (15 juni) werkt Marlou in ZIMIHC Wittevrouwen in Utrecht aan het vergroten van je muzikale vocabulaire voor compositie en arrangement. Inschrijven kan tot 6 maart.

 

Stemgroep is geen gender

Sven Keet is zanger, dirigent, beatboxer en zangdocent. Hij verzorgt op 20 april in de Q-Factory in Amsterdam een workshop over het gebruik van de spreek- en zangstem na een gendertransitie. Verwacht veel nuttige tips & tricks. Inschrijven kan tot 3 april. 

 

Online intervisie dirigenten/bestuurders

Drie online bijeenkomsten op 4, 11 en 18 april waarin dirigenten en bestuursleden veel voorkomende dilemma's in de koorpraktijk bespreken. Dat gebeurt steeds in de veilige omgeving van dezelfde groep mensen van max. 7 personen. Aanmelden kan hier.

 

Inspiration Day Vocal Leadership in School (VLiS)

Inspiratiedag op voor muziekdocenten en leiders van jeugdkoren op zaterdag 21 juni in het ArtEZ Conservatorium Zwolle. Docenten Marlou Vriens en Merel Martens gaan aan de slag met inspiratie, creativiteit, improvisatie en gedeeld leiderschap. Ontdek werkvormen als vocal painting, floor/roof games, energizers, icebreakers, improvisatie, move & groove en meer! Meer nieuws over de Inspiration Day VLiS volgt binnenkort.


 
Nieuwe BALK-leden

Een mooie start van het nieuwe jaar met vijf nieuwe BALK-leden. Van harte welkom allemaal!

 

In The Mood uit Apeldoorn (zie de video) is een a cappella koor met een kleine 20 leden. Het repertoire gaat van Bach tot Beatles en omvat licht klassiek, pop, meerstemmige volksliederen en Engelse koormuziek. Het koor kan nog nieuwe (vooral mannelijke) leden gebruiken.  

 

Homomannenkoor Soorten & Maten uit Enschede is het eerste en enige homokoor van Twente, en - voor zover bij hen bekend - van heel Overijssel. Het koor, met zo'n 14 leden, zingt op donderdagavond. De groep wil homoseksualiteit op een positieve manier onder de aandacht brengen en een sociaal verband creëren door samen te zingen.

 

Singalicious uit Delft is een ambitieus, eigenzinnig en gezellig meerstemmig koor voor vrouwen tussen de 30 en 45 jaar oud. Hans Cassa is de dirigent. Singalicious repeteert elke donderdagavond in Delft. Het koor zingt lichte muziek die zich het best laat omschrijven als fris, pittig en net een beetje anders. Op 6 april treedt Singalicious op in de Oude Kerk in Delft.

 

Mint uit Son en Breugel is een female groep met 5 zangeressen. Het quintet is ontstaan uit vriendschap en passie voor a cappella zang. Nicole, Wencke, Heleen, Ineke en Marian zongen hiervoor in verschillende samenstellingen met elkaar samen en deden veel ervaring op in diverse stijlen. Mint combineert popsongs en wereldmuziek met (jazzy) close harmony.

 

Projectkoor Roze Zaterdag Groningen is ontstaan vanuit de behoefte om rond Roze Zaterdag 2024 in Groningen met een gemengd koor de seksuele vrijheid te vieren. Daarnaast wil het aandacht vragen voor het belang van seksuele en genderdiversiteit. Na Roze Zaterdag gaat het projectkoor waarschijnlijk door om een- of tweemaal per jaar een bijdrage te leveren aan evenementen die een gezicht en stem geven aan de Regenbooggemeenschap in Noord-Nederland. 


 
Agenda

De volgende optredens vinden de komende tijd plaats. Kijk voor uitgebreide informatie over deze uitvoeringen op de agenda-pagina. Ook een uitvoering aanmelden? Klik op dezelfde link en lees hoe het werkt. 

 

16-02-2024 - Een Maatje Meer: dubbelconcert Maat 41 en Juice Vocal Band

16-02-2024 - Uniek operaconcert vier Gelderse muziekgezelschappen

15-03-2024 t/m 23-03-2024 - Thalia Muziektheater Hollands Kroon zet Jane Eyre op de planken

15-03-2024 t/m 17-03-2024 - SterAllures komt in maart 2024 met Legally Blonde

12-04-2024 t/m 13-04-2024 - Popkoor Future treedt op met theatershow Hypnotized

12-04-2024 t/m 14-04-2024 - Brassica Musicals zet Catch Me If You Can op de planken (foto)

13-04-2024 - Midway Joy Singers in concert

24-05-2024 t/m 25-05-2024 - Popkoor Pop-Up brengt 'Power to all our Friends'

31-05-2024 - Jubileumconcert Decibel in Hattem


 
Nederlands Studenten Koor viert 50-jarig bestaan

Het Nederlands Studenten Koor (NSK) viert dit jaar het 50-jarig bestaan. Dat doen ze met een bijzondere concertserie in Nederland en Duitsland onder de titel 'Tot de zon opkomt'. 

 

In de voorstelling bezingen de zangers van het NSK de nacht met klassieke, folkloristische en - ja, beste BALK-koren - ook hedendaagse koormuziek. Ze vertellen wat jonge mensen 's nachts doen waar ze overdag geen tijd of vrijheid voor hebben. Kortom: een reis door de slapeloze nacht! Onder leiding van Lodewijk van Ree komen werken van Caroline Shaw en Robert Heppener voorbij maar ook traditionele wiegenliedjes uit Estland. Daarnaast gaat nieuw werk van Laura Polence in première. Het koor wordt begeleid door solist Yifan Du op de marimba/percussie. In samenwerking met regisseur (Catoo Lustig) en een lichtontwerper (Jasper Kayser) transformeert het NSK de muzikale reis in een meeslepende theatrale ervaring. Alle info vind je op de website van NSK


 
Meedoen aan het Nationaal Verenigingsonderzoek

Nederland telt circa 250.000 verenigingen. Om na te gaan hoe het daar nu eigenlijk mee gaat, vindt er een Nationaal Verenigingsonderzoek plaats. Vooral ook de kleinere vrijwilligersverenigingen (zoals de koren) - die vaak wat minder in beeld zijn bij beleidsmakers en het soms best moeilijk hebben - zijn uitgenodigd om mee te doen. Zo'n 52.000 verenigingen hebben een uitnodiging gekregen om mee te doen aan de vierde editie van het onderzoek. Zit jouw koor daar niet bij? Dan kun je nog tot 1 maart 2024 de vragenlijst invullen op www.nationaalverenigingsonderzoek.nl. De resultaten worden op 16 april gepubliceerd op dezelfde website.


 
Koor&Stem Festival in Brugge

Onze Vlaamse collega's van Koor&Stem organiseren voor het derde jaar op rij het Koor&Stem Festival. Het vindt op plaats op zaterdag 30 november en zondag 1 december in het Sint-Lodewijkscollege in Brugge. Het festival staat open voor koren en vocale ensembles in alle genres. Inschrijven kan nog tot 1 april. 


 
Rabo ClubSupport Inspiratieavonden

In februari en maart organiseert ClubSupport door het hele land gratis inspiratieavonden. ClubSupport is het ondersteuningsprogramma voor verenigingen en stichtingen van Rabobank in samenwerking met LKCA en NOC*NSF.

Ben je benieuwd welke ondersteuning jouw koor kan krijgen, en hoe ClubSupport kan helpen jullie ambities waar te maken? Bezoek dan een inspiratieavond bij jou in de buurt. Daar ontmoet je medebestuurders uit jouw eigen regio en ga je met de aanwezige coaches in gesprek over jullie uitdagingen en hulpvragen.

Kijk hier voor informatie en aanmelden.


 
BALK op sociale media

Ook altijd als eerste op de hoogte zijn van de nieuwtjes van zingend en theatermakend Nederland? Of van aanbiedingen?

 

BALK is actief op Facebook en Instagram, zie: 

 

Facebook: www.facebook.com/balkveelzijdigvocaal

Instagram: www.instagram.com/balkveelzijdigvocaal