BALK TOPfestival

 

Volgende editie BALK TOPfestival: 15 oktober 2022!

De volgende editie van het BALK TOPfestival wordt gehouden op zaterdag 15 oktober 2022. Locatie is opnieuw De Doelen in Rotterdam.

 


Oscar Groenewout: ‘Niemand wil hier weg, het is veel te leuk’

En de verrassingsact op het BALK TOPfestival is… Zinge!

Als alle competitie-optredens achter de rug zijn, en de jury zich beraadt op de uitslagen, vindt in de Grote Zaal een verrassingsoptreden plaats om 17.30 uur. Zo staat het in het beroemde Blokkenschema voor de 9e november. Maar wie oh wie zullen het podium dan wel betreden? Wel: niemand minder dan het voltallige jeugdpopkoor Zinge!

 

Want inderdaad: alle leeftijdsgroepen van het befaamde jeugdkoor Zinge! uit Hendrik-Ido-Ambacht verzorgen tijdens het BALK TOPfestival 2019 een spetterend showblok van 40 minuten. “En het mooie is: aan het slot staan ze ook allemaal samen op het podium met een bekende Nederlandstalige Top 40-hit als uitsmijter. Daar kijken we enorm naar uit, dat ze daar lekker gaan shinen”, zegt Oscar Groenewout, voorzitter én – samen met zijn vrouw Myrthel – oprichter van Zinge! “Onze groepen hebben genoeg podiumervaring maar dat ze samen een slotlied verzorgen is voor iedereen wel heel bijzonder. Dit mag je als bezoeker ook echt niet missen.”

 

Bekijk hier de trailer van Zinge! op YouTube!

 

Logistieke uitdaging

De organisatie van het BALK TOPfestival is enorm blij met het optreden van Zinge!, ook al omdat het festival dit keer geen afzonderlijke jeugdcompetitie kent. De Zinge! - Teens wonnen die in 2017 en doen ook dit jaar mee, maar dan in de reguliere categorie Middelgrote groepen 1e klasse. Daarna leveren ook zij hun bijdrage aan het intermezzoprogramma in de Grote Zaal. “Logistiek is het een hele uitdaging met zo’n 120 kinderen in die Grote Zaal, je hebt veel begeleiders nodig (veel ouders zijn vrijwilliger), al die outfits met het Zinge!-logo, noem maar op.”


Niemand wil weg
Zinge! ging van start in september 2013 en is in zes jaar tijd uitgegroeid tot een ongelooflijk succesvol jeugdkoor. Het gezelschap telt inderdaad ruim 120 kinderen en jongeren. Ze zijn verdeeld over 5 in leeftijd oplopende groepen: Minikids, Kids, Juniors, Youngsters en Teens. “Op dit moment hebben we wachtlijsten want met uitzondering van de oudsten, mogen er maximaal 22 kinderen in een groep. Dan kunnen we ook nog op een persoonlijk level blijven coachen. Verloop is er eigenlijk niet, ze vinden het allemaal zó leuk dat niemand weg wil. Ook de oudste van 22 niet, omdat er best een groot gat zit tussen jeugdkoren en wat daarna komt.”

 

Vallen en opstaan

Het team achter Zinge! is de kracht achter het succes en de populariteit, denkt Oscar. “Myrthel heeft een pedagogische achtergrond, onze zangcoach van het eerste uur, Marlous Luijten, is een muzikale duizendpoot en zelf ben ik jongerencoach. Met al die disciplines hebben we per groep programma’s ontwikkeld waardoor de repetities tot in de puntjes verzorgd zijn. Dat ging met vallen en opstaan, we hebben heel dingen uitgeprobeerd, anders gedaan en weer bijgesteld. Maar nu stáát het. Daar komt bij dat we heel zichtbaar zijn. Ik maak dankbaar gebruik van de pr- en marketingachtergrond die ik ook heb, zodat je ons overal tegenkomt in de (sociale) media.”

 

Groepsgeest

De kinderen, die heel verschillende achtergronden hebben, maken bij Zinge! een mooie ontwikkeling door, benadrukt Oscar: “We hebben nu kinderen van 10 jaar die al 6 jaar ervaring hebben met meerstemmig zingen. En onze oudste groep, de Zinge! - Teens, doet nu tijdens het festival ook nummers die ze zelf, samen met hun coach Dennis, gearrangeerd hebben. Someone You Loved van Lewis Capaldi is zelfs volledig gearrangeerd door een van de Zinge! - Teens. Ze gaan het a cappella zingen.”

“En dan is er ook nog eens hele goede groepsgeest: zonder goede reden een repetitie overslaan is bijvoorbeeld not done. En de oudere kinderen assisteren ons team van zangcoaches (Marlous, Dennis van de Vegt en ons jonge talent Rowan van Kanten) weer in de begeleiding van de kleinsten. We mogen ontzettend blij zijn met waar we nu staan. En dat zullen we ook laten zien en horen in De Doelen!”

 

Meer weten over Zinge!? Kijk op www.zinge.nl.

 


Michiel Jurgens en Pepijn Lagerwey: trekkers achter de schermen van het BALK TOPfestival

De een is niet gek te krijgen, de ander denkt óm

Alles voor het koor, de vocal group of het ensemble: dienstbaar zijn. Het is Michiel Jurgens (links) en Pepijn Lagerweyde rode draad in een Skype-gesprek met Michiel Jurgens en Pepijn Lagerwey over het BALK TOPfestival. “Je wil deelnemers zo goed mogelijk faciliteren. We denken mee en zijn flexibel. Want hier moet het allemaal gebeuren, je merkt dat dat leeft bij alle deelnemende groepen.”

 

Pepijn Lagerwey en Michiel Jurgens zijn respectievelijk artistiek en zakelijk leider van het BALK TOPfestival. Ze zijn de trekkers achter de schermen én het gezicht van een 10-koppige werkgroep die het evenement elke twee jaar in de steigers zet en op de planken brengt. “Deelnemers moeten voelen dat het om hen gaat, dat zit in ons DNA. Al die groepen werken keihard toe naar hun moment. Dan doen we er alles aan om ze dat moment te laten grijpen.”

 

Waldorf & Statler

Het duo vergelijkt zichzelf wel eens gekscherend met Waldorf & Statler uit de Muppet Show. “Niet omdat we mopperende, cynische mannetjes zijn. Wel omdat we soms akelig precies op één lijn zitten.” Voor Michiel wordt het de vierde editie van het BTF. Evenementen zijn, zeg maar, echt zijn ding. Autorally’s, een Dickensfestijn, Deventer op Stelten, outdooractiviteiten… Maar ook voor zijn werkgever, het Rode Kruis, ondernam hij bijzondere dingen: een wereldrecordpoging voor de grootste EHBO-les ter wereld op de Dam. En hij was een van de drijvende krachten achter een iconische foto van 540 vrijwilligers in de vorm van een rood kruis op het Binnenhof met aansluitende bijeenkomst met koning Willem-Alexander in de Ridderzaal. Michiel doet het zingend, hoewel…. “Ha, zingen is niet mijn sterke punt al kom ik wel letterlijk uit een BALK-familie: mijn vader werkte er ook al voor.”

 

Vernieuwende ideeën

Pepijn is als directeur van BALK toe aan zijn derde BTF. “Bij aantreden wist ik dat het BTF hét visitekaartje van BALK is. Die eerste keer sprong ik nog op een rijdende trein, nu ben je min of meer ook de machinist met alle verantwoordelijkheden die erbij horen”, aldus Pepijn. “Ik heb hem zien groeien in zijn rol”, vertelt Michiel. “Het mooie van Pepijn: bij hem is nooit iets vanzelfsprekend. Hij wantrouwt ingesleten gewoonten en vraagt zich altijd af: waarom doen we de dingen zoals we die doen? Als daarop geen zinnig antwoord volgt, is hij de eerste die met vernieuwende ideeën komt. Daarbij zoekt hij altijd de samenwerking, ook binnen zijn enorme netwerk. Omdenken is zíjn kracht.”

 

Niet koud of warm

En waar ligt de kracht van Michiel dan? “Ach, die is gewoon niet gek te krijgen”, lacht Pepijn. “64 groepen die optreden, 1800 man publiek, een avondbuffet voor honderden mensen, echt, er zijn honderdduizend dingen die hij moet regelen. Maar het komt goed. Hij denkt altijd mee met de techniek, met stage-managers, met de mensen van De Doelen en natuurlijk met de deelnemers. Dat doet hij 24 uur per dag, zo lijkt het soms wel. Zoals hij het programma in elkaar timmert, met die indeling in tijd en zalen... geloof me, dat is een enorme puzzel. Een dirigent die drie koren leidt, een groep die pas laat aanwezig kan zijn, last minute wijzigingen in de techniek. Een begeleidingsband die alsnog mee komt: Michiel wordt nergens koud of warm van.”

 

De Werkgroep

De Werkgroep BTF is een dwarsdoorsnede van de BALK-achterban. Zangers, oud-bestuursleden, ex-juryleden, technici… ze lopen er allemaal rond. “Ieder heeft zijn eigen portefeuille en loopt op de dag zelf rond met een persoonlijk draaiboek. Dat is heerlijk want zo kunnen wij ons concentreren op de grote lijnen. Ook dankzij een groot vrijwilligersteam van Downtown Abbey, een koor uit Abbenbroek dat ons fantastisch bijstaat in De Doelen. Onderling hebben Michiel en ik een hotline. Als hij belt, dan laat ik alles uit mijn handen vallen, want dan weet ik zeker dat aandacht geboden is.”

 

Kopzorg

De grootste kopzorg bij elk festival is de techniek. “Alle groepen geven bij inschrijving aan hoe ze denken op te treden: met solistenmicrofoons, een band, beatboxen ja of nee… noem maar op. Daarnaast zijn er de technici van De Doelen die het geluid inregelen. Tussen die twee vuren zit ‘onze’ technicus als de verbindingsofficier die het allemaal bij elkaar moet brengen. Dat is een sleutelfunctie tijdens het BTF. Je kunt je onze zorgen voorstellen toen we twee maanden geleden hoorden dat onze man door gezondheidsproblemen was uitgeschakeld. En onze opluchting toen we snel iemand vonden die kon inspringen en die het ook helemaal in de vingers heeft.”

 

Relaxed

Hoe gaan ze die 9e november zelf beleven? Pepijn: “Relaxed. Je loopt weliswaar van hot naar her, maar op een leuke manier. Je schudt handen, maakt een praatje. Je kunt vooraf nooit weten welke groepen je wel of niet kunt zien. Wel loop ik net iets harder voor de koren die ikzelf ooit dirigeerde, zoals Close-Up en Divina Close Harmony, maar vooral om hen weer even te ontmoeten. Ik kijk ook enorm uit naar het intermezzo als aanloop naar de bekendmaking van de uitslagen. Daarin treden de jeugdgroepen van Zinge! op in de Grote Zaal. En dan mag ik die jury-uitslagen en het avondprogramma ook nog presenteren. Het wordt een feestje.”

 

Opstarten

Voor Michiel is het begin van de dag het spannendste moment. “Opstarten is ingewikkeld. Iedereen weet weliswaar wat hem te doen staat, maar er zijn altijd onverwachte dingen. Een zieke, een foutje in de bewegwijzering, een koor dat te laat komt door een gestrande trein… het komt allemaal voor. Maar als het eenmaal loopt… Dan vervolg je de dag en laat je je gewoon maar meenemen door wat zich aandient. Dat kan ik heel goed.”

 


 

De categorieën en klassen van het BALK TOPfestival

De 64 groepen die optreden tijdens het BALK TOPfestival 2019 zijn ingedeeld in categorieën en klassen. Maar hoe zit die indeling eigenlijk in elkaar?

 

Het festival kent 3 categorieën op basis van de omvang van de groep:

 • Grote groepen
 • Middelgrote groepen
 • Kleine groepen.

 

Binnen elk van deze 3 categorieën zijn er verschillende competitieniveaus:

 

 • Grote groepen: TOPklasse en 1e klasse
 • Middelgrote groepen: TOPklasse, 1e klasse, 2e klasse
 • Kleine groepen: TOPklasse, 1e klasse, 2e klasse.

 

De indeling in niveaus is bepaald op basis van het beeld- en audiomateriaal dat is meegezonden bij de inschrijving. Groepen die bij de vorige editie van 2017 als eerste of tweede eindigden in een TOPklasse verdienden het recht om daarin ook nu uit te komen. Groepen die eerste of tweede werden in een 1e of 2e klasse - en die nu opnieuw meedoen - promoveerden naar een niveau hoger. Ook dit keer geldt geldt dat er promoties te verdienen zijn: nu voor het festival in 2021*.

 

* Let wel: omdat het aantal groepen bij Middelgroot, 2e klasse dit keer erg groot is, is die competitie gesplitst in een ochtend- en middaggroep (A en B). Hiervoor geldt dat alleen de winnaar van de ochtendgroep en de winnaar van de middaggroep promoveren naar de 1e klasse in 2021.

 

Overigens zegt de omvang van de groep ook iets over de duur van het optreden: grote groepen krijgen een maximale zangtijd van 20 minuten (bij uiterlijk 25 minuten podiumtijd); middelgrote en kleine groepen mogen maximaal 17,5 minuten zingen (met 20 minuten podiumtijd).Terugblik 4 november 2017 | BALK TOPfestival

BALK TOPfestival is powered by Isla® pastilles

 

Tijdens de 6e editie van het BALK TOPfestival, op zaterdag 4 november 2017, nam een overweldigende hoeveelheid groepen deel aan het festival.

 

Het festival kende prachtige deelnemers. Hieronder zie je wie de twee beste koren waren in elke klasse. Kijk hier voor de volledige ranglijsten van de editie 2017.

 

*** = direct geplaatst voor TOPklasse BALK TOPfestival 2019

** = direct geplaatst voor 1e klasse BALK TOPfestival 2019

* = direct geplaatst voor 2e klasse BALK TOPfestival 2019

 

Jeugd TOPklasse

 1. Zinge! Teens***
 2. De Notenkrakers***

 

Grote Groep TOPklasse

 1. Jade***
 2. AkoorT***

 

Grote Groepen 1e klasse

 1. Repeat***
 2. Spirit***

 

Middelgrote groepen TOPklasse

 1. Maze*** - winnaar Bert Eerden trofee (hoogste totaalscore) en finaleplaats Nederlands Koorfestival (NKF)
 2. Twelve***

 

Middelgrote 1e klasse

 1. Au Bain Marie***
 2. Amsterdam Vocals***

 

Middelgrote groepen 2e klasse

 1. Bladgoud**
 2. Velvet**

 

Middelgrote groepen 3e klasse

 1. Estrellas*
 2. Koorbizniz*

 

Kleine groepen TOPklasse

 1. Fontys Jazz Choir***
 2. Waves***

 

Arrangeerprijs

Arrangeur: Paul Maaswinkel

Titel nummer: No can do

Gearrangeerd voor: Divina


Vragen

Met al je vragen over het BALK TOPfestival kan je terecht bij dit mailadres: topfestival@balknet.nl

 


Doelstellingen van het festival

 

♦ Een landelijk podium bieden voor koren en zanggroepen van alle leeftijden, in het genre licht vocale muziek en muziektheater.

 

♦ Ontmoeting verschillende genres: close harmony, pop, jazz muziektheater, met en zonder microfoons, a cappella, met geluids-cd of eigen combo.

 

♦ Stimulering van kwaliteit door middel van competities en workshops in een inspirerende omgeving.

 

 

Delen: