Geluidstechniek voor koren

 

Versterking voor vocal percussie (VP)

Steeds meer a cappellagroepen gebruiken vocal percussie (VP) om hun nummers te ondersteunen. Het risico van zingen met onversterkte VP is dat de VP kan 'verdrinken' in het geluid van de zangers. Met name de bassdrum raakt zijn kick binnen een paar meter kwijt. Je wil als VP'er niet al dat harde werk doen als je publiek er niets van hoort. Het versterken van de VP is dan de logische volgende stap.

Bij versterkte VP moet je letten op een aantal zaken. Zo moet je de VP kunnen horen in balans met de groep die je begeleidt. Ook moet de sound in orde zijn, én: je moet het waarmaken tijdens je optreden. Deze punten komen aan de orde in het volgende artikel.

Lees verder ►

 

Koor monitoren zonder rondzingen

Elk koor kent het wel: je begint, hoort je buren nauwelijks en mensen die wat verder weg staan al helemaal niet. De volgende keer probeer je dit te voorkomen door microfoons boven de groep te hangen en terug te versterken naar de groep. Dan merk je dat het begint te piepen voordat de versterking enig nut heeft: het beruchte rondzingen.

In het volgende stuk lees je hoe ze dit probleem bij Festival Vocaal Centraal/BALK Festival Centraal wisten op te lossen.

Lees verder ►

 

Delen: