Heeft een koor een Femu-licentie nodig?

 

Heeft een koor een Femu-licentie nodig?

BALK merkt dat koren de laatste tijd actief aangeschreven worden door Femu - de Federatie van Muziekauteurs en Uitgevers - met het advies een licentie bij deze organisatie af te sluiten voor het gebruik van bladmuziek en/of songteksten. Koren mailen vervolgens BALK met de vraag of zo’n licentie nodig is en wat het verschil is met Buma. Hierover enige uitleg.

 

Het korte antwoord is dat je als koor alleen een licentie van Femu nodig hebt als je:

  • incidenteel een vervangende kopie maakt van je bladmuziek,
  • de bladmuziek van een tablet wil lezen,
  • bladmuziek digitaal wil beheren en/of
  • songteksten wil publiceren in programmaboekjes of op een beeldscherm.

 

Doet een koor dat allemaal niet, dan is geen Femu-licentie nodig. Als een koor bladmuziek digitaal heeft gekocht (bijvoorbeeld bij een internationale uitgever via internet), dan is het digitale gebruik in de regel inbegrepen.

 

Verder mag elke persoon op alle digitale apparaten (telefoons, tablets) kopieën van bladmuziek maken voor eigen gebruik. Dat geldt dus ook voor eigen, individueel gebruik in een koor. Deze regeling voor eigen digitaal gebruik is tijdelijk en geldt voorlopig tot 31 december 2024. De verwachting is er dat dit jaar of volgend jaar een nieuwe definitievere regeling van kracht wordt over de wijze van vergoeding van dit gebruik aan de rechthebbende auteurs/uitgeverijen. Houd daarvoor de BALK-website in de gaten.

 

BALK adviseert elk koor zoveel exemplaren te kopen van een partituur als het aan leden heeft. Zing dus niet van fotokopieën maar bestel als koor altijd je eigen exemplaren in de juiste aantallen. Zo kunnen uitgeverijen en makers verdienen aan de uitgifte van koormuziek en blijft onze sector levend. Een koor is in overtreding als het aangekochte exemplaren verkoopt, uitleent of weggeeft. Bij de aankoop van de bladmuziek is deze alleen bestemd voor eigen gebruik binnen het koor.

 

De Femu-licentie is niet wettelijk verplicht. Daarom heeft BALK geen collectieve licentie afgesloten en is het aan elk individueel koor om vanuit de eigen situatie wel of niet een Femu-licentie te sluiten.

 

Let op: dit is dus anders dan bij de wettelijk verplichte Buma-licentie. Deze regelt het ‘openbaar maken’ van muziek in repetities en concerten. Voor alle koren die lid zijn van BALK is de premie voor de Buma-licentie in de BALK-contributie opgenomen, en dus geregeld.

 

Als je uit eigen beweging een licentie bij Femu afsluit, bedraagt de premie voor ‘additioneel kopiëren’ € 4,44 per koorlid/kalenderjaar, incl. btw (prijspeil 2023). Sluit je een licentie na een aanschrijving van Femu, dan betaal je € 6,67.

 

Zie voor nadere informatie de website van Femu https://femu.nl/gebruiker en de website van BALK: https://www.balknet.nl/18960/kennisbank/auteursrecht. 

 


(Publicatiedatum: 10-09-2023)
 
Delen: