Geluidstechniek voor koren

 

Versterking voor vocal percussie (VP)

Steeds meer a cappellagroepen gebruiken vocal percussie (VP) om hun nummers te ondersteunen. Het risico van zingen met onversterkte VP is dat de VP kan verzuipen in het geluid van de zangers. Met name de bassdrum raakt zijn kick binnen een paar meter kwijt. Je wil als VPer niet al dat harde werk doen als je publiek er niets van hoort. Het versterken van de VP is dan de logische volgende stap.

Bij versterkte VP zijn een aantal zaken om in de gaten te houden; je VP moet te horen te zijn in balans met de groep die je begeleidt, de sound moet in orde zijn en je moet het ook op je optreden waarmaken. Deze punten komen in dit stuk langs.

Lees verder ►

 

Monitoren zonder rondzingen

Elke groep op een festival of eigen optreden kent het wel: je begint en je hoort je buren nauwelijks en mensen die wat verder weg staan al helemaal niet. De volgende keer probeer je dit te voorkomen door microfoons boven de groep te hangen en terug te versterken naar de groep. Dan merk je dat voordat die versterking enig nut heeft, het begint te piepen, rondzingen.

In dit stuk lees je hoe men dit bij festival Vocaal Centraal/BALK festival Centraal heeft weten op te lossen.

Lees verder ►

 

Delen: