BALK heeft in de eerste jaren van haar bestaan twee verschillende competities georganiseerd voor popkoren (Hotzone 2003 + 2005 steeds in Apeldoorn) en voor Vocal groups/kleine groepen (Focusfestival Maarsen + Veldhoven), waarbij opviel dat veel koren*) zich willen meten met elkaar. Ook de juryrapporten met kritiekpunten werden goed bestudeerd. Belangrijkste element was en blijft elkaar ontmoeten, inspireren en van elkaar leren.

 

Het moest er natuurlijk een keer van komen. Na de succesvolle Focus-festivals voor kleine vocal groups en de Hotzones voor popkoren was de tijd rijp voor een festival voor de totale BALK-familie: het BALK Vocallight TOPfestival.

 

Het oude logo Vocallight TOPfestivalIn 2006 werd besloten om één TOPfestival te gaan organiseren voor alle leden en diverse disciplines. Zo ontstond in 2007 het eerste BALK Vocallight TOPfestival. Dit werd een groot succes met zes podia licht vocale muziek, waarbij nog eens vier verschillende competities (kleine, middelgrote en grote popkoren en groepen met direct microfoons).

Het festival van 2009 was het begin van een traditie. Vanwege het 10-jarig bestaan van BALK werd even gedacht aan een tweedaags festival, maar dit bleek niet haalbaar. Deze keer was er wegens weinig belangstelling geen competitie voor groepen die met direct microfoons zingen, maar er werd wel een jeugdpodium toegevoegd.

 

In november 2011 vond het derde BALK TOPfestival plaats. De naamstelling iets gekort, maar de belangstelling van de koren was duidelijk gegroeid. De organisatie had besloten om bij de categorieën waar de meeste belangstelling voor was een verdeling te maken in Topklasse en 1e klasse. Hierdoor ontstonden zes competities met een kortere spanningsboog (8 koren i.p.v. 16) Dit was voor de jury prettiger en het publiek kon meer shoppen. De organisatie vond dat het indelen van klasses belangrijk was om de interesse van de subtop te garanderen. Dit heeft zeker goed gewerkt.

 

In 2011 bestond de jury voor het eerst uit leden met een verschillende achtergrond: een dirigent, een vocal-coach en een regisseur. Hierdoor bleven algemeenheden achterwege en konden de specialisten zich meer focussen op hun eigen vakgebied. Ook in 2011 was er weer een jeugdpodium en ook weer een competitie voor direct-microfoons. Opvallend was dat de aanmeldingen zonder veel pr binnenstroomden en dat het aantal toeschouwers flink was toegenomen.

 

Take6 op het TOPfestival in 2009De BALK TOPfestivals vonden plaats in het Orpheus theater in Apeldoorn en zijn met bijna 2000 deelnemers plus meer dan 500 bezoekers een groot succes. De festivals werden steeds afgesloten met een afterglowconcert waarbij de winnaars van de dag nog een keer mogen optreden. Als toetje werd een top-act uit het buitenland gehaald: BaSix uit Denemarken (2007), Take 6 uit de USA (2009) en Vocal Line uit Denemarken (2011) Deze concerten waren voor de circa duizend liefhebbers een feest om mee te maken.

 

Ook in artistiek opzicht waren deze festivals een succes: de top van Nederland in de verschillende categorieën deed mee en het niveau werd daardoor steeds hoger. Tevens bood het festival, naast een groeiend familiegevoel ook de kans om deel te nemen aan diverse workshops waarbij het ontwikkelen en leren aan de orde kwam.

 

Verslag 2007

Verslag 2009

Verslag 2011

Video winnaars 2011

Verslag 2013

 

Delen: