BALK festival Centraal 2015

 

Gehoord en gezien: BALK festival Centraal / Vocaal Centraal, 28 maart 2015, Icoon Theater, Amersfoort

(foto's: Anja Lam)

 

Weer een zeer geslaagd BALK festival Centraal / Vocaal Centraal

Wat maakt een festival tot een fijn festival? Natuurlijk mag iedereen zijn eigen voorkeur hebben, maar voor mij gaat het om deze ingrediënten: groepen en koren die prettig zijn om te horen en te zien, een goede locatie, een programma dat voorziet in de nodige pauzes, goede catering is altijd meegenomen, en dan hou ik ook nog het meest van kleine festivals: één zaal waarin alles gebeurt. Nou, je begrijpt het al: volgens deze definitie was het festival Vocaal Centraal bijzonder geslaagd.

 

Op zaterdag 28 maart vond dit vocale feestje plaats in het Icoon Theater in Amersfoort Vathorst, een modern gebouw met een mooie theaterzaal, bijzonder geschikt voor dit evenement, waarvan we inmiddels kunnen zeggen dat dit jaarlijks plaatsvindt – deze editie was de vierde op rij. De opening was meteen raak, Tram 7 (Jurk) van de mannen van Kix. Pareltje.

 

Kix

 

Zanggroep PaboAndere hoogtepunten waren Vreemde handen (Marco Borsato) van Zanggroep Pabo, echt indrukwekkend, en Brothers in arms (Dire Straits) van Vocal Band Experience – ik geloof dat ik de enige mens ben van mijn generatie die niets heeft met het origineel, maar dit arrangement van Annemarie Homan is werkelijk geweldig!

 

 

 

 

Het kippenvelmoment beleefde ik bij Acacoustic met een prachtig gezongen Because of you (Kelly Clarkson). Heerlijk, dat ene moment is toch precies waar je op hoopt als je naar een concert of festival gaat.

 

Acacoustic

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vocal Virus

 

Ook betoverend mooi was Vocal Virus met Eleanor Rigby (Beatles), in een heel bijzonder arrangement en ook zeer mooi gezongen. Chapeau voor deze groep die pas een half jaar bestaat. Ik verheug me op hun volgende optredens.

 

Wat ook zo leuk is aan zo’n regionaal festival is de enorme verscheidenheid. Groepen van drie of vier personen zijn er, evenals popkoren die nog maar net op het podium passen. A cappella, met gitaar of volledige band, wel of niet met individuele microfoons. En niets ten nadele van de workshops, maar ik hoop altijd maar dat de zangers vooral ook in de zaal gaan zitten om te kijken naar de optredens van de andere groepen, want er valt zoveel van elkaar te leren, als het gaat om passende kleding, beweging, enzovoorts…

 

Anja Lam

 

Delen: