Gehoord en gezien: Balk festival West, 20 juni 2015, Theater De Muze in Noordwijk

 

The Amsterdam Vocals zijn Dappere Dodo's

Deze 10de editie vindt plaats op een nieuwe locatie, na Castricum en het Crea Theater in Amsterdam nu dus voor het eerst in Theater De Muze in Noordwijk. We zijn er redelijk vroeg en genieten van een bakkie en een babbeltje met diverse bekenden. Het festival wordt geopend in de Thaliazaal. We zingen in onder leiding van de Dappere Dodo-winnaars van vorig jaar, Vocal Group Lava. Dit wordt erg leuk gedaan door de dames van Lava, die elk een onderdeel voor hun rekening nemen. Lava zal ook de hele dag de presentatie doen.

 

De groepen treden allemaal één keer op in beide zalen voor een jury. In de Thaliazaal zijn dit Herma van Piekeren en Gerard van Amstel en in de Apollozaal zijn dit Sjoerd Jansen en Pepijn Lagerwey. We kiezen ervoor om de hele dag in de Apollozaal alle optredens te volgen. Als eerste treedt Juice op, de enige groep met individuele microfoons. Een lekker optreden en ik was zelf erg onder de indruk van Uptown funk (ben geen fan van het origineel), goed gedaan. Vervolgens vocal group Kwasi Kloos met allemaal Nederlandse nummers, waarvan Foxtrot-De dertiger jaren er het best uitkwam. Na de korte pauze telkens een blok met 3 groepen, beginnend met Mood, een vrouwenkwartet met (iets te) veel humor, maar mooi gezongen nummers, Cigale, die heerlijke nummers zingen waaronder That man met een erg mooie solo. Ms. Jones traden voor het eerst op en ik heb erg genoten van hun nummers en vooral van Chasing cars. vocal group NextNa deze pauze treden Brothers-4-Tune op, de enige mannengroep van vandaag, met voor mij een van de mooiste nummers van vandaag: Niets dan dit. Solid zingt o.a. een mooi arrangement van Brazen weep, al zou een beetje twang niet misstaan. Leeuwenhart is weer erg genieten met o.a. een erg lekkere uitvoering van Zou zo graag, heerlijk.

 

Hierna volgt Sonar, een nieuwe female vocal group onder leiding van Mark Hilgenkamp met een mooie uitvoering van het nummer Suddenly I see met VP van Mark, heerlijk. Vocal Group Next is weer genieten met een mooie solo in het nummer Koeien. Het zeer jeugdige Cantar zingt uitstekend en ik vind de begeleiding op harp en cello een erg leuke aanvulling, misschien een volgende keer moderner repertoire, maar verder OK. In dit blok de 2 popkoren Leut en Deudelijk, met o.a. een strakke A little less conversation met een in balans staande geluidsband, en BinnensteBuiten met een erg mooi a cappella gezongen Toen ik je zag. De afsluiter van dit blok is Quintessa met een leuk programma met een geweldige solo in Zwaar leven. In het laatste blok The Amsterdam Vocals met o.a. een wel erg mooi arrangement van God only knows, toppie. En dan last but absolutely not least, Zwingin Close Harmony met een mooi swingend arrangement van Seasons of love.

 

Na een gezellig en lekker dinerbuffet volgt het avondprogramma. Eerst worden de genomineerden voor de Dappere Dodo bekend gemaakt. Dit zijn Juice met Bolero (dappere keuze), Leeuwenhart met Zou zo graag (dapper zonder dirigent) en The Amsterdam Vocals met Everything in its right place (dapper arrangement).

De winnaars van de Dappere Dodo: The Amsterdam VocalsOok worden de winnaars van de publieksvoorkeur bekend gemaakt, Popkoor BinnensteBuiten wint met All about that bass, op de 2e plaats Quintessa met Zwaar leven en als 3e Zwingin’ met Favourite things.
Na alle nominaties kunnen we weer even genieten van optredens, eerst de drie genomineerden voor de Dappere Dodo, gevolgd door de Dappere Dodo-winnaar van vorig jaar, Vocal Group Lava. Zij zingen een eigen interpretatie van de 4 jaargetijden, een goed optreden met mooie nummers. Vervolgens treden ook de drie publiekswinnaars op.
Hierna volgden alle bedankjes aan alle medewerkers en deelnemers. Nadat ook de jury is bedankt maken zij de winnaar van de Dappere Dodo bekend: dit zijn The Amsterdam Vocals, die nu Don’t you worry child zingen. De prijs bestaat uit een wisseltrofee en een waardecheque van € 250,00 voor een workshop.

 

Het was weer een te gekke dag met veel mooie nummers en leuke groepen. Mijn complimenten voor de kwaliteit en de organisatie vandaag. We hebben weer genoten. Het vervolg is volgend jaar, op 4 juni!

 

Hans Koelemij

 

Delen: