Dirigententarieven en -contracten

 

Elke groep heeft ermee te maken: afspraken met en betalingen aan dirigenten, muzikaal leiders, regisseurs en begeleiders. Hiervoor zijn goede voorzetten gegeven door de Verenigde Nederlandse Korenorganisaties (VNK) en de Koninklijke Nederlandse Toonkunstvereniging (KNTV).

Downloads:

Model Dirigentenovereenkomst (KCZB) (pdf)

Koornetwerk adviestarieven dirigenten 2018 (pdf)

 

Dirigent en BTW tarieven

Er bestaat nogal wat onduidelijkheid rond de BTW die dirigenten zouden moeten berekenen. Onduidelijkheid die is ontstaan door wijzigingen in het belastingtarief, onderscheid in tarief voor repetities resp. uitvoeringen en een vonnis van de rechtbank in Haarlem, die niet meeging in de uitleg van de wet door de belastingdienst.

 

Tot 1 oktober 2012 gold het volgende tarief dat dirigenten in rekening moesten brengen: voor repetities het hoge tarief en voor uitvoeringen het lage tarief. Vanaf 1 oktober 2012 zou het hoge tarief voor repetities verhoogd worden naar 21%.

In 2011 diende voor de rechtbank in Haarlem een zaak, aangespannen door een dirigent tegen de belastingdienst. De dirigent had voor repetities het lage tarief in rekening gebracht en kreeg een naheffing door de belastingdienst opgelegd. De dirigent werd in het gelijk gesteld!

 

De conclusie is dat een dirigent voor koorrepetities het lage BTW tarief in rekening mag brengen. Omdat het hier een vonnis van een rechtbank betreft en niet van de Hoge Raad, is het verstandig dat dirigenten die het lage tarief in rekening willen gaan brengen, hierover vooraf overleggen met de inspecteur van hun belastingdienst om problemen te voorkomen. Verwijs hierbij naar de uitspraak van de rechtbank in Haarlem.

De diverse diensten hebben helaas niet allemaal dezelfde opvatting over hoe het recht en uitspraken van rechters moeten worden toegepast!

 

Op dit moment (2018) bedraagt het lage BTW tarief 6%.

 

Lees hier meer over de gevolgen van het verdwijnen van de VAR per 1 mei 2016 ►

 

Delen: