Amuzes Festival 2015

 

Gehoord en gezien: Amuzes Festival, zondag 20 september 2015, kasteel Heeswijk, Heeswijk-Dinther

 

Zes groepen in één kasteel

Na een jaartje overgeslagen te hebben is het tijd voor de 5e editie van het Amuzes festival. Dit vindt natuurlijk weer plaats in het prachtige kasteel Heeswijk in Heeswijk-Dinther.

 

De mannen van het organiserende ensemble, Dubbel-Zes, vierden in 2014 het feit dat ze al 50 jaar! bestaan. Vandaar dat ze Amu6 een jaartje hebben overgeslagen. Zoals altijd doen er naast Dubbel-Zes nog 5 groepen mee. Dit jaar zijn dat Brothers-4-Tune, MJOY, Voix-Là, iSiNG en de Scola Iuventatis. Elke groep treedt twee keer op, één maal in de Wapenzaal en één maal in de Ridderzaal. Wie van tevoren kaarten bestelde, moest kiezen in welke zaal je wilde luisteren. Je kunt ook een rondleiding door het kasteel boeken, die plaatsvindt voor dat de optredens beginnen.

 

Voix-LàVoix-Là opent de optredens in de Ridderzaal waar ze o.a. in het Limburgs Hald mich ’s vas zingen, waarbij meteen opvalt dat ze een mooie koorklank hebben. Verder Kussen (Fever) met een mooie solo en Gabriellas song in het Zweeds. Het is voor het eerst dat ik dit nummer door een man hoor zingen, erg mooi gedaan. De Brothers-4-Tune zijn als vanouds weer lekker op dreef en het plezier spat er van af. Ze openen met Niets van dat alles, zingen o.a. twee nummers van The Wise Guys en het erg mooie Is dit nu later is mijn favoriet vandaag.

 

Scola IuventatisHet 2e blok opent met Scola Iuventatis, een groep van 8 jonge meiden van de koorschool van Den Bosch, die de sterren van de hemel zingen. Hun repertoire bestaat uit o.a. een Kyrie van Herman Strategier, 4 van de meiden zingen een mooi arrangement van Tous les mêmes van Stromae, top! Ook Nativity is een mooi nummer en het was een plezier om naar deze groep te luisteren.
MJOY is een oude bekende uit 2013 met een nieuwe zangeres. Ze zingen uitstekend en laten duidelijk zien dat ze er plezier in hebben. Dit doen ze o.a. met Can’t make you love me, mooie solo. En Royals (bekend van Lorde) maar ook met Wonderful day, een nummer van eigen hand. Dat is het enige wat er trouwens bij een enkele groep aan mankeert, laten zien dat je met plezier staat te zingen. De zenuwen spelen natuurlijk vast mee, maar het is een groot pluspunt als je dat plezier op het publiek kan overbrengen.

 

Het laatste blok wordt geopend door de vrouwengroep iSiNG met een swingende Sir Duke, waarbij meteen opvalt dat ze mooi klinkende lage alten hebben. Doet echt wat voor het groepsgeluid, heerlijk. Verder brengen ze o.a. Feeling good met een mooie solo en een mooi arrangement van Wuthering heights. Als laatste Dubbel-Zes met een mooi gevarieerd programma met o.a How sweet to be a cloud, Voice of the children en het aanstekelijke Niet meer naar beneden gaan.

 

Het is een heerlijke middag geweest op het kasteel met aardig weer, waardoor iedereen lekker buiten kon zitten gedurende de pauzes en lekker napraten na afloop. We zijn op het laatste moment aangesloten bij het buffet. Dat was erg goed verzorgd en smaakte prima en we werden tijdens het eten getrakteerd op diverse liedjes door Dubbel-Zes en Brothers-4-Tune. Het was een topmiddag en we hebben genoten. Alle deelnemende groepen en de organisatoren: bedankt!

 

Hans Koelemij

 

 

Delen: