BALK festival Zuid: Soul with a capital S

 

BALK festival Zuid - De Fendert Zingt 2015

Soul with a Capital S!

Op zaterdag 30 mei vond in Theater De Borgh in Zevenbergen de door Stichting Eduvox en Stichting BALK gehouden 12e editie van De Fendert Zingt plaats. Dit jaar was de organisatie er trots op dat ze een door Stichting BALK gesteund jeugdfestival “De Fendert Zingt Junior Editie” hebben kunnen toevoegen. Het thema van de dag was “Soul With a Capital S”.

 

Tijdens de junior editie, die in de ochtend plaatsvond, was de zaal strak uitverkocht! Chantal Sennema was hier jurylid en haar zoon Thijs was de jeugdige presentator. Het festival werd geopend door Bling!, meidenkoor uit Zevenbergen onder leiding van Annalisa Schmad. Ze zongen o.a. I See Fire (Ed Sheeran), Let it Go (Frozen Soundtrack), All of Me (John Legend) en het vrolijke Happy (Pharell Williams). De toon was gezet voor een fantastisch festival!

Zinge! TeensHet tweede jeugdkoor was Zinge! uit Hendrik-Ido Ambacht. Dit koor heeft 85 jeugdleden, die zijn opgesplitst over 4 verschillende groepen. Vandaag zongen de Zinge! Teens en Zinge! Youngsters mee. De Teens brachten o.l.v. Dennis van der Vegt een leuke variatie aan nummers ten gehore, bestaande uit ballads en stevige dance-nummers zoals o.a. Love Goes On (Ilse de Lange) en Thinking out Loud (Ed Sheeran) en Ten Feet Tall (Afro Jack). Ook dit optreden was fantastisch en het publiek stond op de banken.

Daarna was het de beurt aan Loud o.l.v. van Annemarie van der Wijk. Deze groep van 9 enthousiaste tieners zingt meerstemmig a cappella én met een vette begeleiding. Leuke nummers die er uitsprongen waren A Women’s Worth (Alicia Keys) en Rolling in the Deep (Adele). Deze groep blonk uit met hun mooie samengebrachte stemmen waar een volwassen koor jaloers op zou zijn.

Het vierde koor waren de Zinge! Youngsters o.l.v. Marlous Luiten: een bonte verzameling van zangers tussen de 10 en 14 jaar. Dit was een groep die de zaal meteen in geweldige stemming bracht met o.a. Hey Soul Sister, I See Fire en Counting Stars. Het is duidelijk dat de club Zinge! goed bezig is met de jeugd. Als laatste was de Music Academy GLOW aan de beurt. Zij werden begeleid door een fantastische band en vertolkten o.a. All about that bass, Let her Go en Valeria. Al met al was het een fantastisch eerste juniorfestival, wat hopelijk een inspiratie zal zijn voor andere festivals. Na afloop kregen alle deelnemers een deelnemerscertificaat en er werd een aantal eervolle vermeldingen uitgereikt. Tot slot mochten ze nog een workshop volgen bij zangcoach Chantal Sennema.

 

StackedOm 14:30 uur begon het volwassen festival met 12 koren en vocal groups. De jury, bestaande uit Juliette Dumoré (voorzitter), Bert Eerden en Rogier IJmker, had een zware klus (maar eigenlijk ook weer niet want ze hebben enorm genoten van het talent dat zich presenteerde). Vocal Group Utrecht beet het spits af. Hoogtepunt van hun optreden was Nature Boy (arr: Anders Edenroth) waarbij zij de uitverkochte zaal helemaal stil kregen. Uiteindelijk werd VGU 2e in de vocal group competitie en wonnen ze de themaprijs.

Na Chapeau damesensemble, dat een eervolle vermelding kreeg voor de superpresentatie van het thema, was het tijd voor het debuut van Stacked, o.l.v. Annalisa Schmad. Deze groep maakte indruk op zowel het publiek als de jury met prachtige arrangementen van Rogier IJmker en Jetse Bremer zoals King of Anything, Turn off the light en een jazzy Brick House. Dit optreden leidde naar de overall overwinning bij de vocal groups. De derde plek in de vocal groups was voor Voice Over uit Fijnaart, dat een mix zingt van pop en jazz, in meerstemmige arrangementen. Voor Here comes the rain again kreeg het ensemble de prijs voor beste arrangement bij de vocal groups.

Bij de popkoren waren er drie popkoren die er boven uit staken en dat waren Akkoord uit Roosendaal, Popkoor Novelty en Zanggroep Spirit. De overall winnaar bij de koren werd Akkoord o.l.v. Annalisa Schmad, dat zich strak presenteerde met o.a. I See Fire en I Wish. Tweede prijswinnaar Popkoor Novelty gaf een kwalitatief mooie show met een gezonde portie humor. Zij zongen o.a. Stil in mij en een Aretha Franklin Medley. De avond werd afgesloten door het 25-jarig bestaande Spirit uit Best. Dit popkoor, dat nipt als derde eindigde, bracht veel moois van de hand van Don Henken. Een van de nummers, Skyfall van Adele, zal het ongetwijfeld goed doen volgend jaar, bij De Fendert Zingt James Bond op zaterdag 28 mei 2016. Ook het spetterende Uptown Funk (Bruno Mars) werd beloond met de prijs kreeg voor het beste arrangement (arrangeur Don Henken).

Tijdens het juryberaad gaf gastkoor De Voices nog een optreden weg met nummers van Hollandse bodem, waarbij het laatste nummer Iedereen is van de wereld het publiek op de banken kreeg.

 

Hier vind je heel veel foto's: https://www.facebook.com/DeFendertZingt/photos_stream

 

Nog even alle uitslagen op een rijtje:

*       overall prijs: vocal groups: Stacked; popkoren: Popkoor Akkoord
*       themaprijs: vocal groups: Vocal Group Utrecht; popkoren: Undercover
*       arrangement: vocal groups: Here comes the rain again van Kerry Marsh door Voice Over gezongen; popkoren: Uptown Funk van Don Henken door Zanggroep Spirit gezongen
*       podium presentatie: vocal groups: About Music; popkoren: Popkoor Novelty
*       aanmoediging: vocal groups: Close to Vida; popkoren: T-Blend

oorkondes:
*       beste pianosolo: Zanggroep Spirit
*       grote zelfstandigheidskoor: De Giesser Wildevrouwen
*       creatiefste aankleding themasong: Chapeau

 

Eerste drie rangschikking:

Vocal Groups:

1e: Stacked Ladies

2e: Vocal Group Utrecht

3e: Voice Over

Popkoren:

1e: Popkoor Akkoord

2e: Popkoor Novelty

3e: Zanggroep Spirit

 

Delen: