Divina & Tous les l'oiseaux d'Europe

 

Gehoord en gezien: Divina Close Harmony en Tous les oiseaux d’Europe, zondag 24 april 14:30 uur, UCK (Utrechts Centrum voor de Kunsten), Utrecht

 

Leuk dubbelconcert met veel onbekende nummers

We gaan naar ons gevoel vroeg van huis, maar als we dan in Utrecht een parkeerplek zoeken, kost dat toch weer zoveel tijd dat we ons uiteindelijk door de stad haasten om op tijd bij het UCK te zijn. We hebben gelukkig 10 minuten over als we aankomen, maar als we onze kaartjes hebben opgehaald en de zaal inlopen, zit die al praktisch vol. We besluiten op het balkon te gaan zitten, waar we uiteindelijk een mooi uitzicht hebben op de 2 groepen die om en om optreden. Het is al weer een tijdje geleden dat we Divina en TLODE hebben gezien en nog niet eerder samen. Dus we zijn benieuwd wat ons te wachten staat.

 

DivinaAls ik het programmaboekje doorkijk herken ik minder dan de helft van de nummers. Uiteindelijk valt het mee, want er worden ook nummers gezongen waar ik de titel niet van ken, maar wel al eerder gehoord heb. Divina opent het concert met het nummer Safe and sound in een mooi arrangement van Tijs Krammer met een sublieme solo van Fimke. My immortal staat als een huis met mooi pianospel van de dirigent Rohan Poldervaart. Het nummer Oh meisje wordt erg leuk begeleid met kazoo’s en Knight moves is dus een nummer dat we uiteindelijk vaker hebben gehoord, zonder nog te weten hoe het heet, erg mooi.

Higher ground is het eerste nummer van Tous les oiseaux d’Europe, altijd plezierig dit nummer van Stevie Wonder. Het nummer Enewetak is mij onbekend en komt wat beklemmend over. Wat gezien de boodschap over de atoomproeven op dit atol wel terecht is. Leuk is dat ze dit nummer met The Posies samen gezongen hebben. Als laatste nummer voor de pauze zingen ze Een Groninger in Amsterdam. Een aantal mensen in het publiek wordt gevraagd om bepaalde geluiden te maken die vervolgens in een loopstation gebruikt worden als ritmesectie voor het nummer. Origineel is dit het An Englisman in New York van Godley & Cream. Erg leuk dat ze dit nummer gekozen hebben en niet die van Sting. Goed gedaan, al was de verstaanbaarheid van de Nederlandse tekst wat minder.

 

Divina Tous les oiseaux d’Europe
Safe and Sound - Eveline Vroonland Higher ground - Stevie Wonder
My immortal - Evanescence Enewetak - The Posies
Oh meisje - Esther Groenenberg Over my shoulder - Mika
Knight moves - Suzanne Vega Een Groninger in Amsterdam - Godley & Cream
(hertaling van An Englishman in New York)

 

Tous les oiseaux d'EuropeTous les oiseaux d’Europe begint na de pauze met een a cappella uitvoering van het voor mij bekende Washing of the water in een mooi arrangement. Zeer toepasselijk doen ze hierna een (voor mij onbekend) nummer van Prince, Do U lie. Moet eerlijk zeggen dat ik er niet veel mee kan, want het klinkt mij niet als Prince in de oren. Inmiddels heb ik het origineel beluisterd en kan ik zeggen dat ze het goed gedaan hebben. Weapon of choice is weer zo’n nummer dat ik wel ken, maar niet onthouden heb hoe het heet. Een hele uitdaging om dit nummer te doen, maar wat mij betreft komt het niet helemaal goed tot zijn recht, het komt rommelig over. Het nummer Torrent daarentegen komt goed over met een mooi arrangement van dirigent Hans Kaldeway.

De eerste twee nummers van Divina zijn voor mij ook onbekend, Gunshot bezorgt me bijna kippenvel, maar net niet en Green garden is een leuk nummer met een mooie altpartij. Smells like teen spirit is natuurlijk overbekend en is gewoon een heerlijk nummer. Al heb ik ze dit dramatischer horen zingen, naar mijn idee is het wat te lief. Hun laatste nummer is Uptown funk, dat lekker swingend gebracht wordt, een spetterend eind.

 

Tous les oiseaux d’Europe Divina
Washing of the water - Peter Gabriel Gunshot Lykke Li
Do U lie - Prince Green garden Laura Mvula
Weapon of choice - Fat Boy Slim Smells like teen spirit Nirvana
Torrent - Ásgeir Uptown funk Mark Ronson & Bruno Mars
Nine crimes (samen) Damien Rice

 

Als toegift zingen beide groepen samen het nummer Nine crimes van Damien Rice, een mooi ingetogen nummer. Het is een leuk concert met veel onbekende nummers. Een compliment voor beide groepen voor het leuke originele repertoire. Voor Divina geldt dat het allemaal hier en daar net wat spannender gezongen zou mogen worden. Maar we hebben genoten, altijd erg leuk om twee verschillende groepen zo’n dubbelconcert te zien geven.

 

Hans Koelemij

 

Delen: