Nederlands Festival voor Vocale Ensembles

 

Van s'-Heerenberg via Almelo naar Hengelo

Het Vocaal Ensemble Dubbel Zes heeft bijna 30 jaar geleden dit festival op poten gezet, onder de naam Nederlands Festival voor Vocale Ensembles (NFVE). Dit jaar is het 29e verjaardag van het NFVE, dus in 2017 wordt het festival 30 jaar!

 

GESCHIEDENIS

Programmaboekje van de 16e editie

Het festival werd gehouden in het sfeervolle Kasteel Huis Bergh in 's-Heerenberg. Hier kon elke deelnemende groep twee keer optreden, waarvan eenmaal voor een jury in het bijbehorende kerkje. Het was een sfeervol oud buitenhuis, altijd erg gezellig.

Na twintig jaar heeft de groep Come Closer uit Almelo het festival voortgezet in Almelo. Daar werden op diverse locaties podia geboden aan kleine vocale ensembles, die ook de mogelijkheid kregen om voor een jury hun zangkunsten te laten horen en vertonen. Aan het einde van de dag was er dan een slotact, waarbij elke deelnemer aanwezig kon zijn.

Helaas, na een paar jaar waren privé-omstandigheden en een tekort aan organiserende leden de reden dat het festival niet meer werd gehouden. De leden van a-cappellagroep Amusing, die ook bezoekers en deelnemers waren van dit festival, hebben besloten het NFVE te adopteren en te integreren in het toen al succesvolle Korenfestival Amusing-Hengelo. Dit festival kreeg er zo een competitie-element bij.


KLASSIEK EN MODERN

Het Nederlands Festival voor Vocale Ensembles staat van oudsher open voor zowel lichte als klassieke muziek. De deelnemers in 2016 variëren van kamermuziek, close harmony, jazz en barbershop en lichte popmuziek en voor de tweede keer zelfs een deelnemende groep uit de USA: de Brown Jabberwocks uit Providence.

Kortom veel variatie voor jury en publiek. Hoewel je je kan voorstellen dat dit een gevolg heeft voor het jureren, moet het natuurlijk geen verschil maken. Bovendien probeert de organisatie altijd de zorgen voor juryleden met verschillende achtergronden.
Voor dit jaar is de animo voor deelname groot, er was al redelijk snel voldoende deelname voor de ruimte waar dit onderdeel plaats zal vinden: het Historisch Museum. Die ruimte is goed afsluitbaar tijdens de optredens, zodat de ensembles allemaal een rustig podium en alle ruimte hebben om hun kunsten kunnen vertonen. Zo wordt geprobeerd om voor alle deelnemers gelijke omstandigheden te creëren.

 

Editie 2016

De winnaars van 2015: Vocal Group XXLHet NFVE is al een paar jaar een prachtige aanvulling op Amusing-Hengelo, zeker ook in het kader van de doelstelling van de stichting: het promoten van vocale muziek.

Op de website http://www.amusing-hengelo.nl/festival/nfve.php vind je het overzicht van alle elf deelnemers van editie 2016 en kun je doorklikken naar de eigen sites van de groepen.

 

4 juni 2016

Locatie: Historisch Museum, Hengelo

Tijd: 11:00 -17:00 uur

Entree: GRATIS

 

Met dank aan Pauline Paalman (voorzitter Amusing-Hengelo) en Thomas Hessels (bestuurslid BALK) voor hun bijdrage in tekst en foto's.

 

Delen: