Postyr en The Amsterdam Vocals

 

Gehoord en gezien: The Amsterdam Vocals en Postyr, Vondelkerk Amsterdam, zaterdag 10 september 2016

 

Vet verfijnde en toverachtig coole a cappella

Stichting Eduvox had voor Postyr uit Denemarken drie concerten in Nederland georganiseerd, in Zevenbergen, Amersfoort en Amsterdam. Goedmoedig had ik na de aankondiging van de concerten van Postyr meteen drie kaartjes gekocht voor het concert in Amsterdam. Als Postyr samen met The Amsterdam Vocals optreedt en dan ook nog in een mooie intieme locatie als de Vondelkerk, dan wil ik er sowieso graag heen.

 

Helaas kon ik niemand vinden die mee kon en/of wilde gaan, vreemd? Familieleden vonden het wel eens welletjes. Leden van ZiPPA en VPS KeK namen vrijaf. En Hans en Mia waren er ook al niet. Ach, het was mooi weer en de kerk was gelukkig goed gevuld, maar niet tot de nok. Daarmee en ook door de prachtige locatie was de kans groter op een intiem concert voor fijnproevers. En dat is helemaal uitgekomen: wat was dat een prettig concert, zeg! Zowel The Amsterdam Vocals, onversterkt in de prachtige akoestiek van de kerk, als Postyr met gebruikelijke versterking en computergestuurde effecten, bleken allebei uitstekend op dreef en vulden elkaar uitstekend aan. Het is lang geleden dat ik in Nederland zo’n fijn concert heb bijgewoond. De in de aankondiging aangekondigde kwalificaties als “vette a cappella” en “cool” deden wat lachwekkend aan, en deden geen recht aan de volwassen uitvoering van beide groepen.

 

TAV samen met PostyrThe Amsterdam Vocals hebben de afgelopen vijf jaar goed van zich laten spreken op de nationale podia en hoewel er wel een verloop is van zangers, herken ik inmiddels wel vaste gezichten in alle stemgroepen. David de Geus heeft als dirigent en arrangeur goed werk verricht en dit concert bleek ook nog eens zijn laatste formele concert te zijn. Zijn arrangementen, met speciale aandacht voor Radiohead (Exit Music), Ode to my Family van The Cranberries, Everything Retrograde (James Blake) en Human (The Killers) en zijn overige keuze van moderne pop- en rockliedjes, worden met zorgvuldigheid uitgedragen door de zangers. Zonder overdreven schreeuwerigheid en altijd bescheiden en integer en waar nodig krachtig. Strong van London Grammar is een lekker openingsnummer en zette de toon voor een prachtig concert. Ze mochten van mij Hide and Seek van Imogen Heap ook nog wel zingen. Er zou alleen hier en daar nog wat aan de start van de nummers gewerkt kunnen worden; die waren niet altijd even sterk.

Dat gezegd hebbende, kunnen Liesbeth, Lotte, Berber, Karolina, Casper en Matthias en alle anderen die ik niet heb genoemd, echt trots zijn op het concert. Zij kunnen wat mij betreft met een nieuwe dirigent, wie dat ook zou mag zijn, nog wat verder reiken. Denk er ook eens aan om in het buitenland ervaring op te doen tijdens een festival bijvoorbeeld? Zoals het Aarhus Vocal Festival (Denemarken) dat elke twee jaar gehouden wordt (Pinksteren 2017).

 

Aarhus in Denemarken is de vestigingsplaats van Postyr. Zoals Kristoffer met zijn technische speeltjes in de weer is, zolang Anders dynamieke energie kan geven en zolang Tine haar verhalende lyrisch hoge sopraan kan laten schallen, kan er met Postyr niet veel misgaan. Ik was wat bevreesd voor de electronica in een akoestisch uitdagende kerk, maar de kwaliteit van de groep was meteen duidelijk. In een half uur is de installatie neergezet en versterking en electronica staan volledig in dienst van de muziek. Een lied als Home, dat door beide groepen samen werd uitgevoerd, was sfeerrijk en ontroerend. Koen Faber heeft er gelukkig een opname van op YouTube gezet: https://www.youtube.com/watch?v=e9LtUWbEuZ4

 

Verfijnd, subtiel, gevoelig, toverachtig en krachtig zijn de kwalificaties wat mij betreft. Een volgende tournee zou van tevoren uitverkocht mogen zijn wat mij betreft. Er zijn heel wat kwalitatief mindere groepen die volle zalen trekken. Mijn twee extra kaartjes kon ik gelukkig kwijt aan twee toevallige passanten Sule en Winfried die op vakantie waren, mij de weg vroegen in het Vondelpark, die zo’n 10 km van mij vandaan bleken te wonen en geen a cappella muziek kenden. Ze waren blij verrast met de invulling van hun vrije avond en waren na afloop vol enthousiasme.

 

Joep Hopstaken (ZiPPA en VPS KeK)

 

Delen: