The Swingles stralen op regenachtig Oranjewoud

 

Gezien: The Swingles tijdens het Oranjewoud FestivalThe Swingles (Foto: Annemarie Homan)

Datum: 19 augustus 2021

 

Op donderdagavond 19 augustus 2021 was het zo ver: The Swingles traden eindelijk weer op in Nederland! Dit was hun tweede optreden op het continent sinds februari 2020 en het eerste waar de Swingles niet tegen een zee van mondkapjes aan hoefden te kijken: het Oranjewoud Festival, dat ze openden, was een Testen voor Toegang-evenement.

 

Voor wie ze niet kent, de Swingles werden 50 jaar geleden als de Swingle Singers opgericht en sindsdien zijn ze steeds met hun tijd meegegaan. Van een gemengde groep van 8 Engelse zangers, bekend om hun interpretaties van Bach, zijn ze geëvolueerd tot een internationale 7-persoons groep die hun hand niet omdraaien voor moderne popmuziek, wereldmuziek of klassiek. Hierbij worden ook moderne technieken niet geschuwd zoals live looping, waarbij eerder in het nummer opgenomen zang, klappen en vocale percussie later weer worden afgespeeld naar het publiek om zodoende een rijker klankbeeld te krijgen.


Het is leuk om te horen hoe ze dit doen op, onder andere, hun nieuwste album Snapshots vol. II. Dit album is door elk van de zangers thuis opgenomen tijdens de lockdown met nummers die de groep tot dan nog nooit samen had gezongen. Opnamen zijn leuk maar het is natuurlijk vele malen beter om dit live te zien en horen!

Het was geweldig om te zien dat de groep weer lekker draaide, ondanks het feit dat ze nauwelijks hebben opgetreden de afgelopen anderhalf jaar. Het plezier straalde er daarom zichtbaar vanaf.
De show begon met vier klassieke nummers van over de hele wereld (waaronder Ili-Ili Tulog Anay en Air on a G-string), waarna het programma doorging met wereld- en popmuziek (waaronder Weather To Fly van Elbow en de Bulgaarse traditional Bučimiš) om hun geweldige stemmen te combineren met de live looping en onder andere een heerlijk volle 15-steps van Radiohead ten gehore te brengen.

 

Ruim een uur is natuurlijk veel te kort maar het optreden moest twee keer gedaan worden op een avond. Hopelijk is er binnenkort weer een gelegenheid om ze een volledige show te zien zingen. Als ze weer in de buurt komen is deze groep zeker een aanrader! Tot die tijd is er veel van de Swingles te horen en zien op YouTube.

 

Paul Sijben

 

Delen: