Momenten van verbondenheid op BALK festival Vocaal Centraal

 

Het was op 30 maart moeilijk kiezen tussen buiten genieten van die zonnige lentedag, of binnen snoepen van die prachtige line-up van zestien vocale groepen bij BALK festival Vocaal Centraal. Toch maar gekozen voor het laatste. Want ja, die mooie zang komt daar maar eens per jaar voorbij.

 

Wel stiekem een uurtje gespijbeld. Foute keuze: Maat 41 gemist, waarvan in het The Brand New BagsIcoontheater al snel het gesprek rondging dat het zo’n pareltje was geweest. Dat heb ik dan weer…

 

Het wordt een te lang verhaal om van alle groepen te beschrijven wat ik er van vond. Dat is ook niet mijn taak, maar die van de jury. Met Marjolein van der Vlies voor het theatrale commentaar en Don Henken en Annalisa Schmad voor het muzikale, zat dat wel goed. Ik houd het daarom maar bij wat ik als toeschouwer ervoer.

 

Het gekke is dat voor mij dan de scheidslijn niet ligt tussen goede of mindere stemmen, groot koor of klein ensemble, junior of senior, doordachte aankleding of alleen zang. Er is maar één criterium doorslaggevend: zie en hoor ik zangers die verbinding zoeken met hun publiek? En dat in de betekenis van écht de zaal in zingen, een verhaal overbrengen, jezelf tonen, af en toe de draak durven steken met wat je doet. Pas als dát er is, raakt het me, ben ik er bij en blijft het me bij. Wanneer dan ook de strotten prachtig zijn, de arrangementen top, het repertoire goed gekozen, word ik helemaal gelukkig.

 

In die zin werd ik écht blij van Vocal Group Buzz, een jonge groep met een Popkoor Kofferhumorvolle presentatie van achter elkaar geplakte pophits. Van soulkoor The Brand New Bags die met jou willen delen wat zij geloven. Van Vocal Band Experience die zoveel energie en muzikale vernieuwing geeft. Van Popkoor Koffer dat écht samen zingt. Van Zumba!, dames die een Braziliaans feestje bouwen. Van The Jump, met meiden die dúrven te zingen. Jaaa, dan is lichte zang prachtig en voel je je betrokken bij een uniek sociaal, cultureel, verbindend moment. Dat is wat zang kan doen. Jammer van die zon dan maar. Die gaat dit jaar nog wel vaker schijnen.

 

Thomas Hessels

 

Trouwens: nog een bedankje aan de organisatie van BALK Vocaal Centraal. Alles was weer prima verzorgd. Ook de workshops werden door de deelnemers zeer gewaardeerd, de catering was voortreffelijk en het programma liep als een trein. (Die trein ja, daardoor miste ik top act Twelve. Op 9 november een nieuwe kans op het BALK TOPfestival!)

 

Delen: