VOÏSZ: Astronaut

 

Gezien en gehoord: VOÏSZ met Astronaut, zaterdag 17 juni 2017, Het Huis, Utrecht

 

Show ‘Astronaut’ van Voisz: heel gezellig!

foto: Emily May 't HoenOp een heerlijke warme lente-avond speelt VOÏSZ de tweede voorstelling van hun Nederlandstalige show ‘Astronaut’ in Het Huis in Utrecht. Dat een gedeelte van het publiek het door het lekkere weer laat afweten, mag de pret niet drukken, want het belooft een mooie show te worden, met voor ieder wat wils.

 

Hoewel VOÏSZ een groot deel van het repetitieproces zonder vaste dirigente Merel Martens heeft moeten doen (zij werd moeder van Noortje), is het gelukt de kwaliteit die we van hen gewend zijn hoog te houden. Met zes zangers en acht zangeressen is de balans helemaal prima. En dat het goede stemmen zijn horen we ook omdat bijna iedere zanger wel een solo voor zijn rekening mag nemen. Als koor klinkt VOÏSZ als een klok. Schijnbaar moeiteloos zingen zij de ingewikkeldste akkoorden en glijden zij door allerlei modulaties en tempowisselingen heen. Er is een leuke afwisseling door kleine groepjes in kwintet te laten zingen (het ene wat sterker dan het ander) en voor een spontane improvisatie draait VOÏSZ zijn hand ook al niet om. Het is een kleurrijk gekleed geheel, de zangers hebben een leuke expressie en de choreo’s zien er natuurlijk uit. Misschien het enige wat ik in deze show wat miste was wat lekker vocaal geweld, alle stemmen op volle kracht zoals ik dat in eerdere shows wel heb gezien.

Heel gezellig”, zoals VOÏSZ zelf zingt (van Circus Treurdier), professioneel, goed en mooi zijn eigenlijk de woorden die de avond voor mij het best beschrijven.

 

foto: Emily May 't HoenVOÏSZ kiest met hun show Astronaut niet voor de geijkte Hollandse hits, maar brengt een bijzondere mengeling van liedjes met een poëtisch of cabaretesk tintje of juist stevig pop- of rapkarakter. Dat maakt het een lekker verrassend programma. Een reis door Nederlands repertoire, zoals zij het zelf noemen en zij illustreren dit met de veelkleurige koffers als attributen op het podium.

Mijn favorieten uit de eerste helft: Zo verdomd alleen, maar dan in een keurige ABN-gezongen versie met mooie solo van Eline. Een leuk arrangement van Erik van Vugt.

Ik heb een man gekend van Yentl en de Boer kende ik nog niet. Een erg grappig nummer. Nu weet ik het!

In de tweede helft zingt Frederik het publiek (tot hilariteit) met een stalen gezicht Ik haat je toe, begeleid door zijn achtergrondkwartetje dat de ukelele van Brigitte Kaandorp kundig vervangt.

Gelukkig maakt Just weer vrienden met ons met zijn zwoele moves en stem in Sexy als ik dans, leuk gearrangeerd door Merel.

Twee prachtige nummers zijn bewaard voor het slot van het concert. Adem uit en het Zuid-Afrikaanse Die begin van die aarde beide van Wende Snijders, gearrangeerd door respectievelijk Merel en Tim Quak en zeer mooi over het voetlicht gebracht door VOÏSZ.

 

Slechts een greep uit het repertoire van zo’n 20 songs. Een heerlijke show die je als a-cappellaliefhebber niet mag missen. Zeker de moeite waard om nog even een kaartje te kopen!

VOÏSZ zingt nog op 30 juni en 8 juli in De Schakel in Vleuten ►

 

Emily May 't Hoen

 

 

Delen: