Aarhus Vocal Festival 2017

 

Grensverleggend samen zingen

Aarhus Vocal Festival 2017. Voor velen het zoveelste korenfestival, ergens in een stadje in Denemarken. Wat heb je daar als Nederlandse koorzanger nou te zoeken? Wel, ons antwoord kan kort zijn: het is het allerleukste, muzikaalste, sfeervolste, meest grensverleggende vocale festival van de hele wereld. Punt.

 

Het festival werd uiteraard zingend geopend - foto: Annemarie HomanOm de twee jaar flikken die Denen het om in het Pinksterweekend in Aarhus, dat dit jaar culturele hoofdstad van Europa is, een festival in elkaar te draaien waar je de hele dag met een grote grijns in rond loopt. Mooie workshops van internationale topdocenten, een competitie voor zes geselecteerde koren en zes vocal groups, concerten van de allerbeste vocale groepen van all over the world. Je kunt ook zelf meezingen in de dagelijkse sing-ins, als eenmalige single singer of in de workshops. En dat allemaal dicht bij elkaar op een intieme plek, waar je voor weinig geld mee kunt eten en het Deens bier kolkt tot in het ochtendgloren.

 

POSTYR in Voices of Aarhus - foto: Annemarie Homan Het wordt teveel om alles te noemen wat er in de editie 2017 langs kwam. Je kunt het ook allemaal nalezen op de website en Facebookpagina van het festival. Maar de hoogtepunten waren wat ons betreft het zaterdagavondconcert van de New York Voices, samen met de Deense groep Touché, en zeker ook het grensverleggende concert "Voices of Aarhus", dat zes in Aarhus gevestigde koren/groepen samen gaven op zondagavond. Dat was een combinatie van Vocal Line, Postyr, Skt. Clemens Drengekor, Aarhus Pigekor en de muziekstudenten van RAMA Voices. Hun verschillende identiteiten en klanken waren aan elkaar geregen tot één show van sfeer, beeld en geluid. Een deel ging zelfs samen met live stream improvisatie, waarbij onze eigen Merel Martens vanuit Nederland voor even in de zaal was.

 

New York Voices - foto: Annalisa SchmadVerder was er ook genoeg anders om van te smullen, zoals een prachtige performance van de Duitse groep On Air. Check hun website! En er waren natuurlijk de twee competities waarin steeds weer groepen opduiken waarbij je ogen en oren te kort komt. Nederland was goed vertegenwoordigd met Fontys Jazz Choir, Dekoor, Dutch Organic Choir, Blend-in’ 4 en Stacked. Dit jaar geen 1e prijs voor een van deze groepen, maar wel een eervolle vermelding als meest innovatieve koor voor het Dutch Organic Choir. In de categorie vocal groepen ging de Italiaanse groep Elephant Claps er met de 1e prijs vandoor, bij de koren was dat Musta Lammas uit Finland. Buiten competitie presenteerde vocal band Experience uit Amersfoort zich. En zowaar, de hele zaal haakte muzikaal in!

 

Aarhus - foto: Annemarie HomanWat wij mee terugnemen? Vooral de ervaring dat zingen delen is: samen doen, kennis maken met nieuwe arrangementen, ervaringen uitwisselen over geluidstechniek, in zang en zangopleiding andere wegen verkennen, nieuwe contacten maken en volop genieten. Zingen is onze hobby, niet meer en niet minder, maar je geniet er nog intenser van als liefhebbers uit verschillende landen van de wereld voor enkele dagen één familie worden. Onze tip: blok in je agenda 7, 8, 9 en 10 juni 2019 en onderga het! Op www.aavf.dk is rond januari 2019 waarschijnlijk alle informatie op de website te vinden. Bestel dan een ticket, boek een slaapplek en vlieg, trein, fiets, rijd en bewonder.

 

Annemarie Homan

Thomas Hessels

 

Video's

De winnaars van de vocal group competitie Elephant Claps uit Italië: https://youtu.be/ICLozYkeDeo

De winnaars van de korencompetitie Musta Lammas uit Finland, o.l.v. Ida Olsonen: https://youtu.be/xVc4xSOhQAU

Het kippenvelmoment na afloop van Voices of Aarhus, toen het publiek na de laatste noten spontaan begon te zingen: https://youtu.be/b-bzl5KQU7g

 

 

Delen: