isla pastilles Zinge! Open 2017

 

Gezien en gehoord: isla Pastilles Zinge! Open 2017, 14 mei 2017, De Cascade, Hendrik-Ido-Ambacht

 

JeugdPopkoor MIXX! wint de isla Pastilles Zinge! Open 2017

Negen jeugd- en jongerenkoren beklommen het podium van Theater ‘De Cascade’ op zondag 14 mei 2017, om tijdens een spannende competitie kans te maken op de vier workshop prijzen, die door BALK ter beschikking waren gesteld. De jury, bestaande uit Hans Cassa, Jay van B-Brave en Nicholas ‘Shaker’ Singer hadden een lastige taak, want het niveau lag hoog. Pepijn Lagerwey heeft de jury ondersteund, doordat Jay in allerijl elders nodig was.


Het festival werd met enorm veel humor gepresenteerd door Caroline Dest.

De jeugd had er enorm veel zin in. De volgorde van de optredens werd door een loting bepaald en Kids Bizz mocht als eerste optreden. Een groep van zes jongeren, die de lat meteen erg hoog legden met gevarieerd repertoire en 6-stemmige arrangementen.

 

JeugdPopkoor MIXX! had een spetterend begin van het optreden en straalde in inleving, passie, vrolijkheid en goede choreo. Hans Cassa gaf als compliment dat zij het bewijs zijn dat een groot leeftijdsverschil binnen een koor geen belemmering hoeft te zijn voor een jeugdkoor. De kids zaten zo in de muziek; daar kan nog menig volwassene een voorbeeld aan nemen.


The Jump bestaande uit tien meiden (vandaag acht), maakte indruk met een "prachtige klank om je aan te warmen" volgens Pepijn Lagerwey. Een groot compliment voor het lastige arrangement van Mooi van Marco Borsato a cappella gezongen. Ze deden een oproep voor vijf nieuwe leden.


In Between uit Emst kreeg een compliment van Jay voor de mini boy band van drie jongens in het koor. Shaker vergeleek het koor met Sister act, alleen wilde hij nog graag dat energiebommetje zien.


De Zinge! Teens zingen heel recente popsongs, die op dit moment in de Top-40 te horen zijn zoals I hate u, I love u en scars to your beautiful. De jury was erg te spreken over het repertoire, de koorleden konden het verhaal goed overbrengen en er is goed overwogen om met of zonder microfoon te zingen.


Out of the Blue klonken als engeltjes en de nummers werden recht uit het hart gezongen.

 

Vocal Freedom viel op door bijzonder repertoire en een leuke mash up.

 

De Zinge!-Youngsters maakten er een waar feestje van. Shaker wilde zich zelfs inschrijven bij het koor. Een aanstekelijke energie, met een leuke en soms ongeraffineerde choreo.


Jong! is een groep met potentie, die door veel samen te repeteren zeker zullen groeien.

 

De jury complimenteerde de koren met het feit dat het niveau ten opzichte van vorig jaar, echt een stuk hoger was. En de koren kregen ook vele tips mee van de jury:
- besteed bij de arrangementen aandacht aan de lage stemmen, zodat deze niet ondergeschikt raken aan de rest.
- zorg ervoor dat zang, choreo én het theatrale aspect echt samenkomen en elkaar versterken
- ga niet steeds aan je haar of kleding zitten tijdens het optreden; dat leidt af
- laat energie zien op het podium; straal plezier uit
- laat het niet merken als je een keer een verkeerde noot of tekst zingt
- vertel je verhaal
- soms zijn attributen too much; weglaten als het niet bijdraagt aan een optreden.

Tijdens het juryberaad trad het jongste koor van Zinge! op namelijk De Zinge!-kids junior. Wat een feestje om te zien en er werd zelfs solo gezongen door de allerjongsten van 4 jaar oud. Een optreden met een hoog schattigheidsgehalte en weer met een aanstekelijke energie.

 

De Zinge!-Youngsters kregen de aanmoedigingsprijs: deze wordt uitgereikt om te investeren in muzikale ontwikkeling.
De 3e prijs was voor een zeer verzorgde groep met grote zelfstandigheid. Tip om wat kleine vlotte choreo toe te voegen: The Jump
De 2e prijs wordt gewonnen door Kids Bizz. Een zeer gevarieerd programma, individueel versterkt, goede arrangementen en ook nog 6-stemmig gezongen.
De 1e prijs is voor JeugdPopkoor MIXX!. De jury was vanaf het eerste moment verkocht door het grote enthousiasme. Er werd goed omgegaan met choreo, ondanks de grootte van de groep. De dirigent trok zich op bepaalde momenten terug en dat konden de kids aan. Heel knap.
De winnaars: JeugdPopkoor MIXX!
Complimenten gaan naar de organisatoren Marlous Luiten en Oscar en Myrtel Groenewout. Het was een heerlijk feest om naar te kijken en luisteren. Wat een enorm jong talent heeft Nederland!

 

Marcelle Immerzeel

 

Delen: