BALK festival West 2017

 

Het was zaterdag 13 mei 2017 alweer de twaalfde editie van het BALK festival West. De naam impliceert dat dit bedoeld is voor groepen uit het westen, maar in de praktijk is er ook belangstelling van zangliefhebbers buiten die regio, getuige de aanwezigheid van koren uit Amersfoort en het Brabantse Best.

 

Voor de derde keer heeft de organisatie gekozen voor het prachtige culturele centrum van Noordwijk "De Muze". In twee zalen zetten 19 koren hun beste beentje voor, met als publiek onder andere diezelfde zanggroepen, aangevuld met toeschouwers van buiten. Per groep werd twee keer opgetreden, in beide zalen een keer. In de Thaliazaal en de Apollozaal werden de groepen beoordeeld door een vakkundige jury van twee personen, waarbij onder andere werd gelet op zangtechniek, presentatie en originaliteit. De groepen ontvingen aan het einde van de middag de juryrapporten met de beoordelingen. De taak van de jury, bestaande uit Hans Cassa (bekend van Montezuma's Revenge), Hans Timmer (dirigent, componist en arrangeur), Frances Dekker (zangdocent en arrangeur) en Walter Roozendaal (acteur en regisseur), was bovendien het toekennen van de festivalprijs. Die bestaat al twaalf jaar uit de wisseltrofee de "Dappere Dodo", bestemd voor die zanggroep die zich het dapperst heeft getoond.

 

De HeksenketelDe sfeer was de hele dag opperbest en ongedwongen. Oude contacten werden aangehaald en nieuwe contacten en vrienden gemaakt. Honderden liefhebbers met dezelfde passie: zingen. De laatste jaren valt overigens op dat steeds meer jongeren zich aanmelden voor de festivals.

Halverwege de middag trad het Alkmaars PrachtKoor op: een koor bestaand uit mensen met een lichte verstandelijke beperking en tegelijkertijd voorzien van een aanstekelijk enthousiasme.

 

Aan het eind van de middag werd bekendgemaakt wie genomineerd waren voor de Dappere Dodo. Dat waren het Dutch Organic Choir (geselecteerd voor het Aarhus Vocal Festival in Denemarken), VOÏSZ uit Utrecht en SONAR, een female vocal group uit Amsterdam. Deze drie groepen traden 's avonds nog een keer op, evenals de drie groepen, die gedurende de dag middels stembiljetten door het publiek werden gekozen als hun favoriet. Dat waren het Utrechtse Leeuwenhart, dat alles Nederlandstalig zingt, het uit vijf mannen bestaande Brothers-4-Tune, en Zanggroep Spirit uit het Brabantse Best.

 

Vele deelnemers genoten vervolgens van een geweldig buffet, verzorgd door de plaatselijke slager Krijn van der Bent, terwijl de overige festivalgangers zich verspreidden over de Noordwijkse horeca-etablissementen.

 

SingerGGedurende de avond traden achtereenvolgens de genomineerden voor de festivalprijs op, de Amsterdamse a capellagroep SingerG, die vorig jaar de prijs won en derhalve dit jaar de presentatie van de zaaloptredens voor hun rekening nam, en daarna de publieksfavorieten.

Toen volgde nog een optreden. U raadt het al: de winnaar van de Dappere Dodoprijs. Dat werd vocal group SONAR, een verfrissende groep bestaande uit veertien jonge vrouwen.

 

Dat was nog niet het einde. In de foyer was het daarna nog lang gezellig, waarbij de sfeer werd verhoogd door Zanggroep Spirit, die bekende songs bracht die iedereen kon meezingen, begeleid door het opzwepende pianospel van hun pianist Joost Kraaijeveld.

 

Het is al zeker dat het zeer geslaagde en perfect georganiseerde twaalfde BALK Festival West wordt gevolgd door een dertiende editie, hoogstwaarschijnlijk op 19 mei 2018 en wederom in theater De Muze.

 

Peter Klut

 

SONAR wint de Dappere Dodo

 

Delen: