Recensie: Een gespreid strandbedje op BALK Festival West

 

Een gespreid strandbedje op BALK Festival West

 

Het is altijd weer moeilijk kiezen bij BALK Festival West. Ga je in de ene zaalEast Dock Voices won de Dappere Dodo 'op West'. (Foto: Herman Klut) luisteren, of in de andere? Maar ook: ga je lekker uitwaaieren aan het Noordwijkse strand, of pak je nóg een blokje zang mee? Keuzestress in West.

 

Ook de editie 2022 was om van te smullen. Ja, we móchten weer nadat de edities ’20 en ’21 niet door konden gaan. Alsof er níets gebeurd was stonden daar nieuwe groepen van het podium te knallen dat je al snel dacht: 'wow, het is weer als vanouds, of zelfs beter'. Achttien groepen lieten van zich horen in twee optredens. Als bonus was er tijdens de finale nog een optreden van Playground, de winnaars van de Dappere Dodo in 2019, en voor deze editie de dagprogramma-presentatoren.

 

East Dock Voices

De Dappere Dodo, een aanmoedigingsprijs van de jury voor de meest dappere groep (waarbij de jury zelf mag invullen wat ze nou precies dapper vindt...) ging deze editie naar East Dock Voices. Dat is een jonge groep zangeressen onder leiding van Tijs Krammer. Mooie strotten aaneengesmeed via de vertrouwde Tijs-formule: het is pas goed als het perfect is. In het avondprogramma lieten ze nogmaals het indrukwekkende Ergen Deda horen, een Bulgaarse folksong opgebouwd uit schitterende, scherpe samenklanken. Runners up voor de Dappere Dodo waren het vrouwenkwintet (of 'tantes'-groep zoals ze zichzelf inmiddels kwalificeren) Quintessa en Popkoor Koffer.

 

Witte Roos

Naast de iconische Dappere Dodo (welke groep wil hem niet?) kon de jury zich dit jaar ook uitspreken over het best gezongen Nederlandstalige nummer. Hiervoor is de Witte Roos bij BALK nieuw leven ingeblazen. Die ging naar Be Sharp! voor hun interpretatie van Ken je mij, een klassieker van de dichter Huub Oosterhuis, op een melodie van Stijn van der Loo, door Be Sharp! gebracht in een arrangement van Ruben Smits. Maar er klonk doorheen de dag meer Nederlandstalig, altijd fijn omdat de betekenis van een gezongen nummer in onze moedertaal extra binnen kan komen.

 

Koeien en duiven

Tja, en dan zijn er zoveel groepen niet in de prijzen gevallen die zéér de moeite van het aanhoren waard waren. Het is en blijft moeilijk kiezen, ook volgens de jury die sprak over ‘appels en peren’, of over ‘koeien en duiven’. De juryleden Paul Michèl Tijssen, Hans Timmer, Hans Koelemij en Rosa Klut hadden een lastige klus maar waren vol lof over het hoge niveau van de zangprestaties doorheen de dag. Het zou wel fijn geweest zijn als de jury de keuzes voor de winnaars wat meer hadden toegelicht.

 

Publieksvoorkeur

En dan was er ook nog een publieksvoorkeur. De meeste stemmen van het publiek gingen naar drie groepen: Blueprint (een frisse meidengroep uit Gouda), Vocal Group Leeuwenhart (met het toepasselijke lied Noordwijk aan Zee) en Phoenix Vocals (een groep die musicalrepertoire brengt, prettig verfrissend tussen alle popliedjes door).

 

2023

Zaterdag 3 juni 2023 is de volgende editie van BALK Festival West, opnieuw in Theater De Muze in Noordwijk aan Zee. Mits… zich nieuwe organisatoren melden. Na veertien keer de kar getrokken te hebben, stoppen Peter, Herman en Annemarie Klut ermee. Pepijn Lagerwey, ex-directeur BALK, dankte hen voor al die jaren van zorg en tijd die ze in het festival hebben gestoken. En hij riep de zaal op zich bij BALK te melden als nieuwe organisatoren, zodat dit jaarlijkse feestje kan doorgaan. Het draaiboek ligt er al, het theater is geboekt, dus je komt als nieuwe organisatoren in een gespreid strandbedje te liggen!

 

Thomas Hessels, zanger-deelnemer en bestuurslid BALK

 

Delen: