Wat is dat toch een leuke plek dat ICOON-theater in Amersfoort-Vathorst. Mooie zaal, veel vrijwilligers, prima catering, goede omkleedruimtes, gemakkelijk bereikbaar met de trein. Niks meer aan doen. Ook 25 maart 2023 was Vocaal Centraal daar weer een toppertje.

 

15 vocale groepen in allerlei soorten en maten traden er elk 20 minuten op, allemaal wel met wat bijzonders. Laat ik er twee uithalen die ik helemáál bijzonder vond: DomTiDom en Jazzmatazz.

 

DomTiDom (Foto: Michael Gornig)DomTiDom bestaat 5 jaar en staat onder leiding van Bert Weijdema. Het koor zingt Nederlandstalig repertoire en kiest daarbij voor de betere liedtekst: Hazes jr, Meeuwis, Lohues... dat genre. Alles werd gloedvol gebracht, zó is een kooroptreden een feestje.

 

De andere bijzondere groep was Jazzmatazz, een nieuw jazzkoor onder leiding van Tijs Krammer en Teun Buwalda. Het is een koor van geselecteerde zangers dat sinds januari dit jaar op zondagen bij elkaar komt. Wel, mijn mond viel er van open. Prachtig stemmenmateriaal, steengoed gezongen, goede performance. Helemaal af. Jazzmatazz is nu nog een project met een onbekende tijdshorizon, maar ik hoop dat ze doorgaan. Het is een sieraad aan de Nederlandse a cappella-ketting.

 

Jazzmatazz (Foto: Michael Gornig)Ook de organisatie achter dit alles was weer perfect. Met Paul Sijben en Sander Gieling als drijvende krachten, in goede samenwerking met de mensen van Amateurkunst033. Alles liep op rolletjes: goede geluidsinstallatie, de dag daarna een audiotrack van alle optredens over de mail, video-opnamen door Koen Faber, fijne presentatie door Sander. En niet te vergeten de juryadviezen van Don Henken en Annalisa Schmad. Deskundig en positief commentaar waar elke groep wat van kan opsteken.

 

Vocaal Centraal kent traditiegetrouw geen winnaar, maar de jury wees wel de winnaar aan van de ‘Witte Roos’ voor het beste Nederlandstalige lied. Dat werd Vocal Group Utrecht met de song ‘Vol’ van Merol.

 

Na de gezellige nazit was het weer stevig laat toen ik naar het treinstation liep, vol van energie en gehoorde muziek. Graag tot volgend jaar Vocaal Centraal!

 

Thomas Hessels, deelnemer én bestuurslid BALK