Balk Festival West 2023: verrassend, vernieuwend en verbindend

 

Vocal group SONAR organiseerde BALK Festival West - op 3 juni in Noordwijk aan Zee - voor het eerst. Ze kozen voor een hele nieuwe opzet. Petra van der Kaaden bezocht het festival als 'Balkenier' en doet verslag.

 

SONAR heeft dit jaar gekozen voor een geheel nieuwe opzet. Zou het in inderdaad een Versie 2.0 worden? Het uitgebreide programma laat al direct zien dat de optredens niet meer centraal staan, maar dat de dag in het teken staat van samen zingen en van elkaar leren. Eerst wordt er gezamenlijk ingezongen voor de optredens en ’s middags wordt er met elkaar aan workshops deelgenomen, waarna tot slot de eindpresentaties van de workshops in de grote zaal worden getoond.

 

Verder is er geen jury meer, maar is het nu aan het publiek om constructieve feedback te geven na elk optreden. Via je mobiel kan je heel eenvoudig na elk blok aangeven wat je van elk koor vond. Per dagdeel kan je ook een koor voor de Dappere Dodo aandragen, waarbij niet het hoogste aantal stemmen telt, maar juist de toelichting. Het gaat hierbij om het meest eigenzinnige, originele en dappere optreden van de dag.

 

Als Balkenier word ik verrast door de goede organisatie. Werkelijk alles is in de nieuwsbrieven benoemd. Waar kan je parkeren? Hoe zit het met de lunch? Kan ik met iemand meerijden? Noem maar op. De aangemaakte Whatsappgroep én ook de tool om feedback te kunnen geven, werkt perfect. Wie zich inschreef voor een workshop krijgt direct de arrangementen en muziek gemaild. Eigenlijk kan ik geen minpuntje bedenken.

 

Het gezamenlijk inzingen in twee zalen vind ik ook een heel goed idee. Leuk om eens andere inzingoefeningen te ervaren. Elke dirigent heeft toch zijn/haar eigen manier. Hierna neem je direct in de zaal plaats om van elkaars optreden te genieten. Je hoeft dus niets meer te missen en bent meer bij elkaar betrokken. Dit geldt ook voor de workshops, waarbij koren met elkaar zingen én hierna ook samen optreden.

 

De optredens vinden plaats in een klein zaaltje of de grote zaal. Het voordeel van de eerste is dat het heel intiem wordt, want het publiek zit er heel dicht op. Het koor Pulze kiest er op een gegeven moment zelfs voor om rondom de toeschouwers te staan. Van alle kanten hoorde je mooie klanken en zinnen: heel bijzonder.

 

De lunch op het strand is genieten, want zowel de broodjes als het zonnetje zijn heerlijk. Binnen een paar minuten loop je van het theater zo naar het strand van Noordwijk aan Zee. Om half 1 verzamelt iedereen zich naast strandtent De Zeemeeuw voor een ludieke activiteit met zang en beweging. Verrassend dat je toch heel snel een grote groep in beweging krijgt, waarbij zelfs ruimte is voor eigen inbreng.

 

Terug in Theater De Muze een herhaling van de ochtend met andere koren en andere dirigenten. Met elkaar inzingen, waarbij iedereen welkom is, ook de gewone toeschouwer dus. Na de klanken van de ochtend zijn het nu meer korte zinnetjes en een interactieve oefening met een gek dansje. Waarna iedereen weer een plekje in de zaal zoekt en opnieuw gaat genieten van de gevarieerde optredens.

 

Om half 5 is het tijd voor de eindpresentatie van de workshops en de bekendmaking van de Dappere Dodo in de Apollo Zaal. Hierna nog een spetterend optreden van East Dock Voices onder leiding van Tijs Krammer. Mooie samenzang en goede solisten die bijzondere arrangementen laten horen.

 

Tot slot de uitreiking van de Dappere Dodo, een bijzonder beeld 'dat je toch echt mee naar huis zult moeten nemen', aldus de presentatrice. Mijn buurvrouw is not amused want ze vertelt dat haar moeder het beeld heeft gemaakt. Ai.

 

De Boezem Boys winnen het beeld met hun Superhelden Set. Helaas heb ze tijdens het ochtenprogramma gemist al zag ik ze rondlopen met diverse bijzondere attributen. Dirigente Marlous Luiten pakt snel haar gitaar en begeleidr hen met een kort, maar enthousiast en komisch optreden.

 

De Crazy Piano Jukebox vorrmt met verzoeknummers een passende afsluiting van een bijzondere dag. BALK Festival West 2023: muzikaal, interactief, verfrissend, afwisselend, goed doordacht, perfect georganiseerd en een prima sfeer. Een geslaagde versie 2.0 dus? Nou en of.

 

Tot slot nog enkele reacties uit de Balk Festival West groepsapp:

  • “Lieve organisatoren, wij, Huisartsenkoor, hebben genoten van de mooie optredens, de workshops, het mooie podium, prachtige licht en niet te vergeten, fantastisch geluid. Hulde aan al deze mensen die dit mogelijk maakten. Nu nagenieten.”
  • Ook namens Leeuwenhart: “Enorm bedankt. Stoer dat SONAR voor een andere opzet heeft gekozen en wat heeft dat goed gewerkt. We hebben genoten!”
  • “De appgroep van Playground ontploft door foto’s, filmpjes en ‘wat was het leuk’ berichtjes! Dank SONAR voor jullie toewijding en werk om alles te laten slagen. Het was een topdag!”
  • “Hetzelfde geldt voor de Buzzzers. Super bedankt voor de toporganisatie!”
  • "Pitch Control sluit zich helemaal aan bij al het voorgaande. Superleuke dag, heel divers en tof programma en we waren fan van het nieuwe format. Top gedaan SONAR, bedankt!”