Schudden voor GebruikVocaal Centraal bood weer een prachtig podium

 

En de Witte Roos gaat naar … (geroffel op de stoelen) … Schudden voor Gebruik met het nummer Kaas! En dat tijdens Vocaal Centraal/BALK Festival Centraal i.s.m. Amateurkunst033 in Amersfoort.

 

Gejoel in de zaal en een overgelukkige Arnhemse theaterzanggroep. Aan het welluidende applaus te horen konden velen zich vinden in de keuze van de juryleden (Chantal Sennema en Reinier Bavinck). Het was dan ook topmuziektheater dat de groep bracht, de kleverige fonduebrij dróóp als het ware de zaal in. Kaas is een tekst van het cabaret-duo Yentl & De Boer dat - het moet toch gezegd – goed geluisterd heeft naar Brigitte Kaandorp’s Koeien.

 

Bijzonder vond ik ook Vocal Group Leeuwenhart die de nummers Bad (Michael Jackson) en Laat ze Breien (Schmidt/Bannink) in hedendaags Nederlands had omgezet. Petje af voor de hertalers Peter Heijmen en Janneke Dubbelboer.

 

De Witte Roos - de prijs voor het beste Nederlandstalige lied - is als enige competitie-element overgebleven op het festival: voor de rest geen rankings. Maar er viel een hoop te genieten. Prachtig vond ik de vocale precisie van groepen als Vocal Group Utrecht (Marije Peters), The Experience (Chantal Sennema), Leeuwenhart (Sjoerd Jansen), Fuse (Tijs Krammer) en Sonar (Sven Keet). Dit lijstje had misschien wel langer gemoeten, maar tijdens een festival kun je nu eenmaal niet overal tegelijk zijn... De groepen bewijzen dat de zangkwaliteit in Nederland nog steeds uitstekend is. Daarnaast is een passende podiumpresentatie bij hen vanzelfsprekend. In de professionele omgeving van het Amersfoortse Icoontheater kwamen hun totaalperformances perfect over.

 

Verder waren er workshops van Annalisa Schmad (Singlish: Singing in English), Juliette Dumoré (Zes koorkleuren) en Esther Bevers (Storytelling voor zangers en koren). Ook die moest ik missen, maar altijd fijn als er op zo’n dag ook ruimte is voor leren en beter worden.

 

De organisatie was wederom in de uitstekende handen van Paul Sijben en Sander Gieling (de laatste ook nog eens als dagpresentator) en het avondbuffet was als vanouds top. De afwezigheid van een ranking droeg misschien ook wel bij aan de zeer prettige, collegiale sfeer in het theater. En ja, als je dan in de namiddag in de lobby door Mates4Ever, die mannengroep uit Harderwijk onder leiding van Ben Schut, getrakteerd wordt op heerlijke, ontspannen samenzang (biertje erbij)... Dan weet je weer waar onze hobby in de kern over gaat.

 

Thomas Hessels

Vocaal Centraal/BALK Festival Centraal i.s.m. Amateurkunst 033

Gezien: 16 maart 2024, ICOON-theater Amersfoort