Op de bok... Patrice van Opstal

 

Patrice van OpstalPatrice van Opstal (1958) studeerde aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam eerst AMV en daarna Koordirectie en Orkestdirectie (theatermuziek).

Later specialiseerde hij zich in lichte muziek voor koren. Momenteel dirigent bij Popkoor Vocal Invention (Zaandam, 90 leden), pop musicalkoor Purmerend (110 leden) en Musical Popkoor BROADWAY (Hoorn, 180 leden)

 

 


Op de bok…. letterlijk

Vaak staat een dirigent op een verhoging; hoger dan de koorleden en het publiek, dus letterlijk ‘op de bok’.

Bij kleine groepen is dat niet nodig en kan de koorleider bijvoorbeeld piano spelen, het geluid doen of meezingen in het ensemble.

Zelf sta ik voor grote pop- (en musical-) koren en dan is een bok tijdens de repetities echt noodzakelijk om vanaf de derde rij nog gezien te kunnen worden. Bij concerten staan mijn koren trapsgewijs op risers of praktikabels en kan ik zelf meestal op de vloer blijven staan.

Bij theaterconcerten, als het koor niet op één plek blijft staan en van het hele toneel gebruik maakt, sta ik in de zaal of ben door het koor via TV-monitoren te zien. Dat is voor mij en de koorleden meestal wel even wennen, maar voor het publiek is het heel fijn om rechtstreeks contact te hebben met het koor, zonder tussenkomst van een dirigent.

 

Op de bok…. figuurlijk

Sta je ook figuurlijk hoger dan de koorleden?

Eén van mijn docenten aan het conservatorium zei ooit tegen mij: “sta vooral boven de groep en vermijdt sociaal contact tijdens pauzes of buiten het werk.” Misschien gold dat toen voor de professionele orkesten, maar ik kon er niets mee…. Natuurlijk neem je als dirigent vanuit je vakkennis en ervaring allerlei beslissingen, maar dat doe je in het belang van de groep. Als je als koorleider niet weet wat er in het koor leeft, dan kan je ook niet de juiste beslissingen nemen. Een prettige samenwerking en een goede interactie tussen zangers, bestuur, werkgroepen, begeleider(s) en dirigent/koorleider is van groot belang. Dit niet alleen tijdens de repetities en concerten, maar ook zeker daar omheen.

Je staat dus letterlijk hoger op je bok, maar figuurlijk zou ik dat niet willen.

Op de bok….  bij een groot koor

 

Laatst vroeg iemand mij: “Is dat nou leuk zo’n groot koor?”

Ja! Ik vind het heel leuk om voor een groot koor te staan. Het geeft extra uitdaging om alles goed te organiseren en muzikaal een eenheid te laten worden. Log hoeft het zeker niet te worden. Met een groot koor kan je ook heel mooi zacht en gelijk zingen. Daarentegen kan een crescendo of een eenvoudige choreografie met een groot koor een groot effect zijn.

Er zijn best wel verschillen tussen kleine en grote groepen, maar eigenlijk ga je voor hetzelfde: samen in een goede sfeer hard werken, fijn muziek maken en naar een mooi muzikaal resultaat toewerken.

En als de koorleden die vermoeid aan een repetitie begonnen na een avondje zingen weer als herboren en met een lach op het gezicht naar huis gaan, dan is mijn avond geslaagd.

 

Wil je eens ervaren hoe het is bij een groot koor? Kom gerust eens langs.

patricevanopstal@upcmail.nl

 

Delen: