Famondio Singers - afscheid van trouwe leden

 

De Famondio Singers zijn in 1966 opgericht door een initiatief van oud-operette leden die het zingen van Weisse Rosl liederen beu waren en richting musicals wilden. Toen dit niet lukte is besloten een eigen vereniging te beginnen, die gestalte kreeg na een gesprek met hun pianostemmer Ben Bijkerk die net terug was gekeerd in Nederland na een jarenlang verblijf in Ierland waar hij de Ierse folksongs met alle verknopingen met muzikale ontwikkeling in de jaren '30, '40 en later, leerde kennen. Bijkerk drukte zijn muzikale stempel onuitwisbaar op de ontwikkeling van het eerst nog kleine koortje, dat de naam kreeg The Famondio Singers. Dit is een samenvoeging van Hotel Faber (FA), de repetitie op de maandag (MON) en repetitieruimte (DIO, van studio) in hotel Faber. Je moet er maar opkomen!  En nu, na 48 jaar, nemen leden van het eerste uur: Paul en Ina Caesar, afscheid van deze groep.

 

The Famondio SingersPaul en Ina waren kennissen van de eerste sopranen van het koor en gingen samen met de anderen langs de deuren van nieuwe inwoners van de gemeente. Men had zich geabonneerd op de mutatielijsten van nieuwe inwoners die de gemeente toen nog vrij beschikbaar stelde. Zo bereikten The Famondio Singers al snel een ledenaantal van rond de 25, een aantal dat meer dan 45 jaar later nog steeds van toepassing is. Medio 1966 ben ik zelf (Henk Teuben) bij het koor gekomen werd het tijd om wat zaken te gaan formaliseren. Zo moest er toch maar een vereniging worden opgericht, een penningmeester (toen nog "kasbewaarder") worden benoemd en een secretaris die wat zaken regelde met bijvoorbeeld de Kamer van Kookhandel. De dirigent werd natuurlijk Ben Bijkerk, de pianostemmer en orkestleider. Bijkerk bleek zelf goed in staat om arrangementen te kunnen schrijven, had goede oren, pleegde plagiaat – kon goed luisteren naar de stemverhouding bij Anita Kerr, Singers Unlimited en goot daarover zijn eigen muzikale sausje, wat leidde tot verrassende muzikale ontwikkelingen binnen de groep.

 

De groep stabiliseerde muzikaal en ook voor wat betreft de leden. Paul kreeg een bestuursfunctie samen met Dick Franken en Henk Teuben. Op een zondagmiddag hoorde een aantal leden een koor uit Beverwijk op de radio, dat in het programma Muziek uit Studio 1 optrad en waarvan zij vonden dat het eenzelfde muzikale voorkeur had als de Famondio Singers die op dat moment 4 jaar bestonden. Zij vonden echter ook dat we minstens zo goed waren.

Toeval bestaat niet? Nou wij denken van wel. Ons 5-jarig jubileum moest worden gevierd, een aantal mensen had het koor alweer verlaten en we wilden graag weer met deze leden in contact komen. Dat lukte helaas niet via de gemeente, dus dachten we aan de radio – programmamaker Herman Stok van de VARA werd gebeld. De VARA had destijds op de zaterdag ochtend een goed beluisterd programma waarin je oproepen kon plaatsen voor mensen die uit je gezichtsveld waren verdwenen. Toen hij hoorde dat we met a cappella close harmony arrangementen werkten was zijn interesse snel gewekt en hij vroeg me een bandje op te sturen dat het verzoek “tot opsporing” zou kunnen ondersteunen.

Ik was controller bij Brons Industrie waar ik werkte in een kantoor met natuurlijke galm. Koor op een zaterdagmiddag opgetrommeld, met een Sony recorder opnames gemaakt (twee krakkemikkige microfoons erbij) en de eerste opnames waren geboren. Opgezonden en twee dagen later vroeg Herman of we niet iets wilden doen in Muziek uit Studio 1. Een bus werd door de Vara gecharterd en twee weken later maakten we onze opwachting op een zaterdagmiddag in Hilversum. Hierop volgden een groot aantal uitnodigingen van de Vara, Charlie Nederpelt, kersprogramma, AVRO, NCRV, TROS (TV opnames) tour de chants met het NFO, Liesbeth List, Louis van Dijk enz. enz. alle Noordelijke Schouwburgen werden bezocht hoogtepunten uit de geschiedenis van TFS en hieraan werkten Paul en Ina mee, steun en toeverlaten als er iets moest worden georganiseerd, Ina als coupeuse, naaister enz., Paul als tenor, positief kritisch, de schatbewaarders van TFS alle foto’s werden door hen verzameld in ingeplakt, heel eenvoudig altijd aanwezig, misten nauwelijks een repetitie en Paul als PTT’er kantoorhouder te Hoogezand, besteedde vele vrij uren aan TFS, geen zee te hoog.

 

Nu, na een lidmaatschap van bijna 48 jaar, vinden ze het welletjes. Het instuderen van nieuwe nummers wordt moeilijker, denk aan de lappen tekst die onthouden moeten worden (alles gaat uit het hoofd). Het wordt allemaal wat minder en dat moet je accepteren, maar dan wel met een bloedend hart. Smakelijke verhalen worden zo nu en dan opgehaald uit het verleden, van busritten naar Hilversum midden in de winter, stoppen bij tankstations ‘s avonds laat, sanitaire stops bij restaurant langs de weg waar nog even spontaan een lied werd aangeheven, de eerste kennismaking met de Rode Haan in Hilversum na afloop van een radioprogramma en waar samen met de hele kroeg Blue Moon, a cappella werd aangeheven en de aanvankelijke vooroordeel van “Groningers in Hilversum” verstomde na het lied en er wat besmuikt, schouderklopjes volgden (toch wel goed die Hoogezandsters)enz. enz.

 

The Famondio Singers ziet met lede ogen maar ook met veel begrip de Caesars vertrekken en nemen op 3 februari ook met pijn in het hart afscheid van deze twee niet te evenaren leden!

 

Henk Teuben

 

 

Delen: