Tips & Tricks: Waarom zingen in een koor?

 

Diane Hidding Diane Hidding studeerde Zang aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht en zong bij de Nationale Reisopera, de Nederlandse Opera en Stadttheater Bielefeld. Ze is gespecialiseerd in de zangmethode EVT, ademtechniek, de ouderwordende stem en coacht succesvol (pop)koren. “Everyone has a beautiful voice”is haar motto.

Ze zet muziektheaterprojecten op voor kinderen en is sinds 2011 dirigent van een ouderenkoor. Haar droom is om een koor op te richten voor dementerende ouderen. Zie ook www.dianehidding.nl


Waarom zingen in een koor?

Zelf ben ik stemtechnisch groot geworden in diverse koren, van kinderkoor,meisjeskoor, jongerenkoor tot klassieke koren. De keuze voor een zangopleiding was dan ook niet heel erg verrassend want zingen maakt blij en gelukkig! En wie wil dan nu niet?

 

Waarom willen we zingen en waarom in een koorvorm? Volgens de gegevens zijn we met 600.000 koorzangers in Nederland. Dat is een aanzienlijk aantal mensen. Wat beweegt ons om een avondje (of meer) in de week lekker te gaan zingen? Zingen zou verbinden, het geeft energie, brengt je in beweging en geeft lichaamsbewustzijn. Ook zouden we naar elkaar moeten luisteren, communiceren, samenwerken, onze emoties hanteren en we kunnen ons verbinden met onszelf maar ook met elkaar. Als je er eens rustig over nadenkt dan is het eigenlijk wel een klus om samen te zingen in een koor. Maar….. wat geeft het een plezier om samen te zingen!!!

We maken op een geheel ander niveau contact met elkaar en voelen ons een team. We kunnen ons spiegelen aan elkaar en ons lekker laten gaan in emoties. Welke emoties dat ook zijn: blijheid, verdriet, jaloers en de rest. Een fascinerend fenomeen. Waar we in het dagelijks leven nog wel eens moeite hebben om elkaar te accepteren zoals we zijn gaat dat in koorvorm als vanzelf.

 

Geef het beste van jezelf

Voor mij als vocal coach ligt hier een zeer belangrijke taak. Hoe inspireer ik de koorzangers om het beste van zichzelf te geven? Alle technieken die in mijn leven zijn langsgekomen(EVT, CVT, Lichtenberger, Belcanto enz.) heb ik in een hele grote soeppan gedaan en ben gaan roeren. Deze metafoor van de soeppan en het koor is een mooie vergelijking want elk koor is anders, ieder mens is anders en elke kooravond is anders zoals elke soep weer anders is. Tenminste bij mij wel…..

 

Wat ik belangrijk vind voor koorzangers is:

♦ Terwijl je zingt heb je al je zintuigen in uiterste concentratie.

♦ Je oren staan op steeltjes om je buurman/vrouw te horen. Niet alleen naast je maar ook achter je te kunnen horen. Hoe kan ik als zanger zo kleuren dat we één geluid maken. Optimaal blenden van klanken.

♦ Je voelt iemand inademen. Adem je mee? Of moet je van de dirigent juist korisch ademen?

♦ Neem, als het kan, emoties waar. Wat is je gevoel, wat zing je? Wat gebeurt er? Neem deel aan het geheel.

♦ Zie wat er met het koor gebeurt, wat geeft de dirigent aan? En dan bedoel ik niet alleen de maatvoering. Wat wil de dirigent? Wat straalt hij/zij uit? Kan ik daar iets mee in mijn palet van emoties?

 

Kun je als koorzanger de concentratie opbrengen om in de tekst en je beleving te blijven? Ik roep dan altijd: “Niet aan je boodschappenlijstje denken! Dat komt later wel weer”. In het HIER en NU zijn en samen de muziek en tekst beleven.

 

Mijn tips en tricks zijn dus:

In het HIER en NU je koor beleven, concentreren, samen kleuren in je geluid en vooral heel veel plezier met elkaar ervaren. Ik wens alle koorzangers vele mooie repetitieavonden toe!

 

Voor info: www.dianehidding.nl

 

Delen: