What's hot? volgens Paul Maaswinkel

 

Paul Maaswinkel is zanger, beatboxer en arrangeur bij The Junction. Hij studeerde vorig jaar af als songwriter en producer aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Naast het schrijven en produceren van voornamelijk soul, RnB en hiphop is hij als componist actief bij Theater Young Ones. Paul heeft vanaf jonge leeftijd een passie voor vocalen en zong tot 2012 met de Groningse groep Hifive. Als arrangeur schreef hij voor o.a. Divina, Be Sharp!, Pitch Control en Close-Up.

In deze "What's Hot?" vertelt hij over zijn arrangement van Singin´ In The Rain , waarvoor hij in juli 2013 in Graz tijdens het Vokal Total Festival de prijs voor ‘Best Arrangement’ ontving in de jazz-categorie.

 

 


Ik schreef het arrangement van Singin’ In The Rain afgelopen zomer (2013), toen ik me met The Junction aan het klaarstomen was voor het Vokal Total Festival in Graz, Oostenrijk. We zouden daar gaan deelnemen in de pop- en jazzcompetitie, en voor het jazzdeel wilden we een mooi solostuk hebben voor Henk, waarin hij zijn kwaliteiten als solist kon laten horen. Al gauw kwam Singin’ In The Rain in de versie van Jamie Cullum bij me op. Dit nummer speelde ik helemaal grijs op de piano toen ik zo’n 15 jaar was; de manier waarop hij met bepaalde akkoordliggingen in z’n rhodes en gitaar die dromerige sfeer neerzette, boeide me enorm. Pas later ontdekte ik dat het origineel al in 1929 gepubliceerd was en sinds die tijd talloze keren gecovered. Een song met een flinke geschiedenis dus.

 

Toen we dachten: dit moet hem worden, ben ik aan het arrangeren geslagen. Ik nam het grootste deel van de akkoorden van Jamie Cullum over. De dromerige feel vond ik mooi, dus besloot ik die verder uit te diepen. De drums gingen eruit op een enkele hi-hat na. Voor de begeleiding schreef ik veel gesloten klinkers (doo’s, later dew’s), om de lead helemaal in z’n eentje te laten zijn, op straat in de regen.

 

Gedruppel

Het patroontje wat Cullum op Rhodes speelt in het intro doet denken aan regen die uit de lucht komt vallen. Dit idee vormde ik om naar een eigen versie waarmee de meiden het nummer beginnen. De noten op ‘plng’ zijn ritmisch om de tel heen geschreven, waardoor ze klinken als willekeurig vallende druppels. Pas in de vijfde maat wordt de grondtoon van het akkoord duidelijk; daarvoor hoor je alleen maar akkoordtoevoegingen. Je weet als luisteraar daardoor in het begin niet precies hoe je de tonen moet plaatsen, wat vervreemdend werkt. In zowel de intro als de outro van het arrangement klinkt dit thema, als een bui die begint met zacht gedruppel en er ook mee eindigt.

 

Beelden & Bambi

Ik denk tijdens het arrangeren graag in beelden. In dit geval veel regenlandschappen, stroompjes waarin water zich verzamelt, het openbreken van de wolken, bepaalde kleurenpaletten, van alles. Het voor me zien van een gedetailleerd beeld kan me helpen keuzes te maken tijdens het schrijven. Welke voicings je precies gebruikt, hoe partijen ritmisch in elkaar haken, of hoe de opbouw van je stuk zich moet vormen. Dit filmisch denken vind ik te gek om mee te nemen uit mijn werk als theatercomponist. Af en toe een goede Disneyfilm kijken levert ook de nodige inspiratie op, want de componisten daarvan zijn natuurlijk koningen in schilderen met muziek. Vooral de oudere films waarbij geluidseffecten echt met instrumenten en stemmen werden gemaakt, zijn vet. Check hier bijvoorbeeld de regenscène uit Bambi, met het koor vanaf 2:00, geweldig.

 

Herkenbaarheid vs. Verrassing

Wat ik leuk vind om te doen is spelen met de balans tussen herkenbaarheid en verrassing. In Singin´ In The Rain zit op tweederde een korte breakdown, waarin ik onder de melodie volledig andere akkoorden heb geschreven dan in het origineel. De melodie is letterlijk zoals je hem kent, maar door de veranderende ondergrond lijkt hij nieuw en fris.

De kunst is om het zo gek te maken als je wil, maar het zo natuurlijk mogelijk te vertellen, zodat je de luisteraar niet afschrikt maar meeneemt in het verhaal. Dat vind ik een van de mooiste dingen van muziek schrijven.

___

Voor deze blog nam The Junction tijdens hun repetitie een fragment op van Singin’ In The Rain, luister hem hier: http://youtu.be/P6V_ATiIVuo

Hoor meer van The Junction op: www.the-junction.nl

Voor Pauls eigen muziek: soundcloud.com/paulmaaswinkel

 

Delen: