Op de bok: Elke Jansen

 

Elke JansenElke Jansen is dirigente van vrouwenkoor Zijdelinks, theaterzanggroep Schudden voor Gebruik en de gloednieuwe zanggroep Vocal Vibes (voorlopige naam), en geeft zangworkshops in alle soorten en maten. Als pianiste, zangeres en componiste werkt ze samen met verschillende podiumkunstenaars, onder wie cabaretière Hester Macrander. Elke schrijft liedjes – tekst én muziek – op maat, en componeert en arrangeert voor verschillende bezettingen. Daarnaast is ze eindredacteur van ZINGmagazine en oprichter van stichting Vocal Vibes.


Wortels

Mijn vader was muziekleraar en dat hebben mijn broertjes en ik geweten. In ons huis was er altijd iemand aan het zingen, spelen, muziek luisteren, of een combinatie daarvan. Op mijn vierde kreeg ik mijn eerste pianolessen, op mijn zestiende ging ik naar het conservatorium en verdiende mijn eerste geld als zingende pianiste. Inmiddels leef ik, kort gezegd, van noten en woorden. En dat is fijn!

 

Voeding

Sinds mijn conservatoriumtijd – ik studeerde klassiek piano en licht muziek zang – heb ik altijd de drang gevoeld me zo breed mogelijk te ontwikkelen. Vrijwel ieder jaar volg ik wel een cursus of studie, of het nou de Kurt Thomas Cursus is, de opleiding Dirigent Licht Vocaal, een basiscursus Estill Voice Training of de Vocal Pop & Jazz Days. Op die manier probeer ik mijn brede belangstelling handen en voeten te geven, én op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen in de zangwereld.

 

Vocal Vibes

Inmiddels heb ik ook een missie: meer zangzieltjes winnen! Daarom heb ik in Arnhem een zangplatform opgericht: Vocal Vibes. Met dit platform hoop ik niet alleen alle zangliefhebbers en –professionals uit de regio met elkaar te verbinden, maar ook mensen vroeger aan het (samen) zingen te krijgen. De leeftijd waarop mensen aan koren of zanggroepen beginnen ligt vaak boven de veertig, dus daar valt veel te winnen. Onder het motto 'Vroeger begonnen = langer genoten' doet Vocal Vibes daarom extra zijn best voor jongere zangers. Omdat ik zelf ook net de veertig ben gepasseerd, heb ik die leeftijd als symbolische grens genomen. Iedereen onder de veertig jaar krijgt standaard korting op onze activiteiten. Veertigplussers kunnen dezelfde korting krijgen, als ze – tegen een geringe vergoeding – Vocal Vibes Vriend worden. En zo sponsoren de gewonnen zieltjes hun toekomstige zanggenoten. Dat vind ik een mooie gedachte.

 

Join the club!

Vanaf september 2014 biedt zangplatform Vocal Vibes met enige regelmaat zangactiviteiten in Arnhem aan, op allerlei niveaus, in allerlei stijlen, door allerlei regionale professionals. Zo is daar mijn maandelijkse Vocal Vibes Café. De ingrediënten: een kop of glas met iets erin, een piano en een beamer. En zingen maar. Iedere laatste vrijdag kun je solo zingen bij de Zangsessie, en iedere derde zaterdag is er een breedte- of diepteworkshop, met variërende thema’s. Met deze vaste en eenvoudige formules hoop ik een soort ‘clubgevoel’ te creëren: wat is er komende week weer te doen in de Vocal Vibes club?

 

Het startkapitaal voor Vocal Vibes heb ik via crowdfunding bij elkaar verzameld. In twee maanden tijd brachten koorleden, familie en vrienden samen ruim €4500 op. Één ding weet ik zeker: er zijn heeeeel veel mensen die van zingen houden. Je moet ze alleen weten te vinden, en (ver)binden. En dat lijkt mij een mooie missie!

 

Informatie en inschrijven: www.facebook.nl/VocalVibesArnhem of info@vocalvibes.nl

Zie ook www.elkejansen.nl

 

Delen: