Everything in its right place

Afgelopen weekend was ik op het 10e BALK festival West in theater De Muze Noordwijk. Zo midden in ons festivalseizoen kan je je bijna elk weekend te goed doen aan een a-cappella-zangfestijn. Op zaterdag 20 juni 2015 voor mij dus in Noordwijk. Lekker dicht bij huis, ik woon immers in Spaarndam.

 

Op donderdagavond werd ik in paniek gebeld door de organisatie, omdat er een jurylid ziek was geworden en zaterdag niet in staat was te komen. En omdat ik er toch al zou zijn, om de officiële opening te doen en de festivalsfeer lekker op te snuiven, werd mij de jurytaak (mede) toebedeeld.

 

Nu is de jurytaak op BALK festival West een bijzondere. Want naast het schrijven van een verslag met tips en tops over elke groep mag de jury 3 groepen nomineren voor De Dappere Dodo. Een prijs die niet gaat om kwaliteit, maar om dapperheid. Dus dapper i.p.v. knapper. En dat is voor een jury heel leuk. Je hoeft dus geen cijfers meer te geven, groepen te vergelijken op kwaliteit, maar de groepen worden uitgedaagd om iets dappers te doen. Zo zong Leeuwenhart, bij afwezigheid van dirigent Jetse Bremer, toch gewoon 2 prachtige sets. Zonder dirigent. Dapper! En zong de groep Juice (voorheen Rhythm & Juice) een geheel a-cappellaversie, in eigen arrangement, van het instrumentale Bolero van Maurice Ravel.

 

The Amsterdam Vocals met de Dappere DodoDe winnaar van de Dappere Dodo werd de groep The Amsterdam Vocals. Zij worstelen al bijna twee jaar met een door hun dirigent David de Geus gearrangeerde versie van Everything in its right place van de Engelse band Radiohead. Een ontzettend moeilijk stuk, pittig gearrangeerd ook, in tienkwarts maat, waar maar heel weinig muzikale houvast is voor de zangers. Dapper om het hier dan te doen, als première.

In de middag rammelde het hier en daar nog een klein beetje, maar samen met de andere twee genomineerden zongen zij hun stuk nogmaals (met lichte tegenzin van de zangers) in het avondprogramma. Alles viel op dat moment op z’n plaats. En werd het dus létterlijk Everything in its right place. En dan ook nog eens fijn muzikaal met een heel rijke klank.

Dat belooft wat voor het BALK TOPfestival in oktober!

 

Pepijn Lagerwey
directeur BALK

 

Delen: