Balkeniers: de vertegenwoordigers van BALK

 

Het bestuur en het BALK Bureau kunnen niet overal tegelijk zijn, maar willen toch graag op de hoogte blijven van wat er 'in den lande' allemaal gebeurt op licht vocaal gebied. Daarom zijn we op zoek gegaan naar mensen die net als wij een passie hebben voor de lichte vocale koormuziek en die namens BALK concerten, workshops en festivals kunnen bezoeken. Deze 'Balkeniers' treden bij deze gelegenheden dus op als vertegenwoordigers van BALK.

 

Na afloop van hun bezoek brengen ze verslag uit van de activiteit die is bezocht, met daarin de ervaringen en ideeën die zijn opgedaan en eens per jaar komen alle Balkeniers bij elkaar om hun ervaringen uit te wisselen, interessante zaken uit de regio te bespreken en wensen te delen met het BALK Bureau.

 


De Balkeniers zijn:

 

Rob Didden

Mijn naam is Rob Didden en ik heb van jongs af aan gezongen. Een leven zonder muziek is voor mij niet voorstelbaar en in het bijzonder de vocale muziek in al zijn vormen. Zingen is voor mij een manier om creatief bezig te zijn en een heerlijke sociale activiteit. Een repetitieavond is pure ontspanning, het maakt mijn hoofd leeg en zorgt voor het activeren van andere lichaamsfuncties dan die ik tijdens mijn werk gebruik. Ik heb gezongen in Be Sharp!, MrJeff, the Dutchmen en the Essence. Momenteel ben ik nog actief in Leeuwenhart en Priscilla and the Daltons.
Het is sowieso leuk om naar festivals te gaan en andere groepen te beluisteren, daar doe ik weer inspiratie op en geniet ik van de resultaten door gezamenlijke inspanning.

Emily May 't Hoen

Emily May ’t Hoen uit Den Haag noemt zichzelf een a-capella-addict. Al op jonge leeftijd maakte zij kennis en raakte geïnspireerd door groepen als The Nylons en Montezuma’s Revenge. Nu zijn The Real Group, The Swingles, Rajaton en Slixs haar favorieten. Zelf zong zij in diverse koren en kleine vocal groups en neemt zij deel aan projecten en workshops. Met veel plezier is zij in Den Haag een nieuw a-capellaquintet gestart, dat momenteel nog de werknaam Seacret draagt.
Daarnaast bezoekt Emily May heel graag buitenlandse festivals, waar zij The Single Singers organiseert voor individuele festivaldeelnemers.
Als Balkenier hoopt zij leuke nieuwe ontdekkingen te doen en mensen te ontmoeten bij optredens en workshops in en om de regio Zuid-Holland.

Peter Klut

Mijn vader, Herman sr., zong in de Merry Minstrels, een van eerste vocal groups van Nederland (hieruit is Close Up uit Alkmaar voortgekomen). Thuis werd er daarom veel van de King’s Singers, Norman Luboff en Anita Kerr gespeeld en geoefend. Het was dus niet zo vreemd dat ik zelf ging zingen. Ik kreeg de smaak te pakken bij het kerkelijk jongerenkoor en niet lang daarna gingen de Brothers-4-Tune van start. Via de Barbershop organisatie DABS kwam ik in aanraking met Ko Burger die, net als ik, verder wilde kijken dan barbershop alleen.

Na het epische A Cappella festival in Dronten in 1999, werd BALK opgericht. Ik ben een van de oprichters van BALK en de Brothers-4-Tune waren het eerste lid van BALK. Ik heb een aantal jaar in het bestuur gezeten en ben het BALK Festival West gaan organiseren. In al die jaren heb ik veel mooie groepen gezien en gehoord en veel fijne vrienden gemaakt. In de rol van Balkenier hoop ik dat nog jaren te kunnen doen!

Hans Koelemij

Mijn naam is Hans Koelemij en ik woon in IJmuiden. Al ruim 30 jaar zingen mijn vrouw Mia en ik samen bij een groot popkoor. Hier zit ik al jarenlang in de muziekcommissie en regel ik onder meer de bladmuziek voor het nieuwe repertoire.
We gingen steeds vaker a cappellaoptredens bezoeken en sinds we een auto hebben gaan we steeds vaker het land door. Ook de BALK-festivals worden trouw door ons bezocht.
Sinds een paar jaar schrijf ik regelmatig stukjes over de optredens die we bezocht hebben, voor de BALK-website, maar ook voor het blad van mijn koor.

Marty van der Staak

Marty van der Staak studeerde oorspronkelijk Harmonie, Fanfare en Brassbanddirectie bij Henk van Loo en Gerrit Fokkema. Later volgde de specialisatie-opleiding 'koordirectie lichte muziek' via het S.N.K. Van zijn hand verschenen tal van bewerkingen en arrangementen: voor jeugdorkest en voor pop- en jongerenkoren en a cappellagroepen waar hij zelf ook muzikaal leider van was. Verder heeft hij veel affiniteit met toneel en theater.
Tevens was hij muzikaal leider, arrangeur en medezanger van The Groove Factory (2003-2011). Op dit moment werkt hij als arrangeur, vocal coach en is hij ook als zanger actief bij het a cappellaproject Mooche.

 

 

Delen: