Raad voor Cultuur: 'Laat meer publiek toe in de zaal'

 

Raad voor Cultuur: 'Laat meer publiek toe in de zaal'

Theater- en concertzalen moeten de ruimte krijgen om meer publiek toe te laten. Een bezetting van 50 tot 60 procent is mogelijk. Dat schrijft de Raad voor Cultuur in een brief aan minister Ingrid van Engelshoven.

 

Met de maatregel, een versoepeling op maat van het anderhalvemetervoorschrift, kunnen culturele instellingen eerder break-even draaien, denkt de Raad. De huidige maximale bezetting van 25 tot 30 procent maakt dat vrijwel onmogelijk.

 

Schaakbordopstelling

De Raad voor Cultuur wijst erop de Salzburger Festspiele onlangs moeiteloos konden plaatsvinden met een ‘schaakbordopstelling’ van het publiek. En in Vlaanderen is de capaciteit van concert- en theaterzalen al opgetrokken naar 60 procent. Zalen hoeven daar niet langer een tussenrij open te laten en kunnen werken met één stoel tussen elke toeschouwer (of groepjes toeschouwers uit hetzelfde huishouden). “Wij zien geen reden waarom Nederland, met zijn goed uitgeruste kleine en grote zalen, hier zou achterblijven. In deze zalen is bij uitstek een veilige en gecontroleerde setting te creëren”, meent de Raad.

 

Werkgelegenheid

Het pleidooi voor een grotere zaalbezetting is één van vier aanbevelingen die de Raad doet om de culturele sector boven water te houden. Zo zou het tweede steunpakket niet alleen ten goede moeten komen aan rijksgesubsidieerde instellingen maar ook aan het ongesubsidieerde deel van de sector en de vele freelancers. Daarnaast moet er meer gedaan worden om de werkgelegenheid in de sector te behouden. Tot slot moeten rijks- en private cultuurfondsen de ruimte krijgen om geld en energie te steken in ad-hoc initiatieven die de culturele sector versterken.

De brief van de Raad voor Cultuur aan minister Van Engelshoven is hier te lezen.

 


(Publicatiedatum: 15-09-2020)
 
Delen: