Arrangeerprijs TOPfestival 2015

foto: mOOm photographyOp 31 oktober 2015 vindt in de Doelen te Rotterdam het BALK TOPfestival plaats. Dit jaar is daar voor het eerst een prijs weggelegd voor het beste arrangement. Koren konden uit hun repertoire een arrangement indienen om naar deze prijs mee te dingen en nu is de uitslag bekend!

 

Het niveau lag opvallend hoog. Er wordt uitstekend gearrangeerd in Nederland! Het leeuwendeel van de bewerkingen is goed zingbaar, harmonisch interessant en afwisselend voor zowel zangers als luisteraar. Twee arrangementen hebben ex aequo een eerste plaats behaald.

 

Everything in its right place, door David de Geus, gearrangeerd voor The Amsterdam Vocals

Dit nummer van Radiohead is niet het meest voor de hand liggende stuk om te bewerken voor koor. Harmonisch en melodisch gebeurt er, zoals wel vaker bij deze band, niet heel veel. De sfeer van het stuk wordt grotendeels bepaald door de subtiele sound. David de Geus heeft een vocale bewerking gemaakt die recht doet aan het origineel en tegelijkertijd volkomen logisch voelt voor

een vocal group. Door de lage liggingen van de harmonieën en door de vele dubbelingen ontstaat een fraaie, enigszins bevreemdende sfeer die elk publiek direct overtuigt.

 

Frozen medley, door Marieke van Diepen, gearrangeerd voor iSing

Dit arrangement valt op door de natuurlijkheid van de lijnen, door de grote zingbaarheid en door de warmte van de samenklanken. Het arrangement is voor vrouwenstemmen, en zo’n bezetting geeft beperkingen aan het bereik waarmee je kunt schrijven. Toch is Marieke van Diepen erin geslaagd om in haar arrangement een rijk harmonisch palet te geven. Door een uitgekiende afwisseling tussen homofoon schrijven en het schrijven in meerdere lagen, is het arrangement zowel lyrisch als swingend. Een genot om te zingen en om naar te luisteren!

 

Beide arrangmenten zijn uiteraard te beluisteren tijdens het BALK TOPfestival!

 


(Publicatiedatum: 20-10-2015)
 
30-06-2020 - Zingen mag weer!
14-12-2017 - Zinge! nodigt je uit!
23-11-2017 - BALK Logo
07-03-2016 - Zing Jheronimus!
04-12-2014 - BALK festival Oost
23-06-2014 - Geslaagd!
20-05-2014 - LEO Sings!
Delen: