'Denk verder dan het traditionele repetitielokaal'

Een tijdelijke, alternatieve zanglocatie vinden in coronatijd

 

Opstarten na een hele lange stilte: voor veel koren, ensembles, vocal Zo kan het ook: zingen in een kasgroups en muziektheatergroepen is dat niet eenvoudig. Natuurlijk snakken ze ernaar om weer samen te zingen, maar anderzijds zijn er leden die het nog niet aandurven. De locatie is vaak de oorzaak van die pijnlijke spagaat. Daarom wordt er flink gezocht naar (tijdelijke) andere locaties. Reden waarom je het befaamde BALK-zoekertje nu ook kunt gebruiken voor ‘locatie gezocht’ en ‘locatie aangeboden’.

 

 

De anderhalve meter bewaren in je vertrouwde lokaal is vaak moeilijk omdat het te klein is. Het probleem groeit mee met de grootte van het koor. Bovendien moet de ventilatie op orde zijn. En kunnen er wel voldoende ramen en deuren open? Nogal wat koorbesturen buigen zich over (tijdelijke) alternatieve locaties. Maar waar - en hoe - vind je die?

 

Per ongeluk interessant

“Het is goed om verder te kijken dan het traditionele repetitielokaal”, zeg BALK-directeur Pepijn Lagerwey. “Denk aan gymnastiekzalen, sporthallen, tuincentra en kassen, loodsen, markthallen, grote tenten, agrarische schuren, musea, kantoren, magazijnen of bedrijfshallen. Eigenaren en beheerders hebben vaak geen idee dat hun pand per ongeluk heel interessant kan zijn voor koorzang. Als je ze uitlegt wat er in de koorwereld aan de hand is, willen ze misschien best meewerken, al dan niet tegen een bescheiden vergoeding. Dan snijdt het mes aan twee kanten.”

 

Theaters

Daarnaast wijst Lagerwey op theaters die nog weinig te programmeren hebben. “Misschien willen ze hun deuren wel openen voor repetities van jouw groep. Dan kun je de zaal bijvoorbeeld gebruiken in plaats van het podium. Wie weet trek je de theaters over de streep als je andere koren meekrijgt. Eerst het ene koor in de vooravond, daarna het andere. Het kan de kosten drukken.”

 

Reuring

Pepijn Lagerwey raadt groepen aan om eens een belrondje te houden. “Begin bij de lokale ondernemersvereniging of industriële kring, dan vang je al heel wat bedrijven tegelijk, mogelijk kunnen ze het ’s avonds al bespreken tijdens hun maandvergadering. En maak reuring. Zet een bericht op de Facebookpagina van je wijk of dorp, plaats een stukje in je huis-aan-huisblad, gooi het in je appgroepen. Val het neefje van je tenor lastig die in het distributiecentrum werkt. Laat je zus lief naar haar zwager, de bedrijfsleider van de drukkerij, kijken. Ofwel: mobiliseer de netwerken waarover je als koor beschikt.”

 

Zoekertjes

Op de Zoekertjes-pagina van BALK kun je nu ook via de nieuwe categorieën ‘Locatie gezocht’ en ‘Locatie aangeboden’ op zoek gaan naar een repetitieruimte. Wie zoekt, kan er wensen kwijt en wellicht getipt worden. Wie iets aanbiedt, kan de locatie beschrijven. Maak er gebruik van! Dat kan hier.

 


(Publicatiedatum: 11-09-2020)
 
30-06-2020 - Zingen mag weer!
14-12-2017 - Zinge! nodigt je uit!
23-11-2017 - BALK Logo
07-03-2016 - Zing Jheronimus!
04-12-2014 - BALK festival Oost
23-06-2014 - Geslaagd!
20-05-2014 - LEO Sings!
Delen: